18.When I was about twelve,I headed to a restaurant for dinner with my family.It was winter,and on that particular night,the wind was really blowing.As my mom and I headed towards the restaurant from our car,a girl about my age and her mother came up to us.They asked if we had any spare change.My mom immediately asked where they kept their things.They pointed to an old car in a parking across the street.The girl said there were six of them living in that car,which was the same size as my own family.
My mom said she had something to do after handing the people a few dollars.She sent me inside the restaurant with my dad and my three siblings(兄弟姐妹).But she didn't come.
Later,I found out she had gone home and practically emptied our cupboards into a few bags.Then,she brought that food over to the car and handed the bags to the family.I wasn't there when that part happened,but I can only imagine the joy it brought to their faces.
A few days later,when I actually found out about what she had done,I asked her why she helped those people.She told me that they were not lucky.I remember the face of that girl who had asked us for change; she was the same age as me,yet we looked so different.
Here I stood,dressed in almost new clothes,headed to dine in a restaurant and then back home to the bedroom I shared with my younger sister.I remember thinking that the girl didn't have any food to eat and that she was heading back to a cold car shared with five other people.After painting this picture in my mind,I understood why my mom had done what she did.I will never forget what she did that night,and how she taught me one of the best lessons I ever learned.
33.Which of the following is true according to the first paragraph?A
A.The girl's family lived a hard life.
B.The author was happy to go to a restaurant.
C.The girl's family lived in an old house.
D.There were more members in the author's family than in the girl's.
34.How did the author feel when she knew what her mother had done?A
A.She should value what she had.
B.Her mother shouldn't help the strangers.
C.She must work hard to reward her mother.
D.She was unlucky to have such living conditions.
35.What is the best title of the passage?D
A.How to support the poor family
B.A friend in need is a friend in deed
C.The hard life of a little girl's family
D.A lesson in kindness from my mum.
分析 妈妈在遇到需要帮助的人时,热心帮助,她的行为告诉我要善待他人,做一个有爱心乐于助人的人.
解答 33.A 推理判断题.根据第一段They asked if we had any spare change."女孩和她的妈妈向作者的妈妈讨要零钱"以及The girl said there were six of them living in that car"她们住在一辆旧汽车里",可以推断出她们的生活很困难.D项是该段最后一句直接给出的信息,非推断所得,故选A.
34.A 推理判断题.根据文章第四、五段的内容可知,I remember thinking that the girl didn't have any food to eat and that she was heading back to a cold car shared with five other people.作者把自己的幸福生活和可怜的小女孩作了比较.由此推断,她的感受应该是珍惜自己拥有的一切.故答案选A.
35.D 主旨大意题.文章最后一句是对全文的概括和总结,选项中只有D项符合句意:妈妈教我善良.故选D.
点评 阅读理解题测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释.考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点.