5.Are you nervous about climbing because you think it's too dangerous?Do you feel you're not fit enough to climb?Do you know how to start climbing?
Let's consider the idea that climbing is dangerous.Being afraid is natural,but if you use suitable ropes and other climbing equipment you will feel completely safe.Climbers are usually very careful because they know what they are doing is dangerous.Accidents happen,but when they do,they tend to attract a lot of publicity.As a result,people think there are many more accidents than there are in reality.
You cannot expect to start climbing straight away.Climbing is a challenge and challenges take time.It is necessary first of all that you achieve a good level of fitness.Begin as soon as you become interested in climbing-go to the gym,go swimming,take up jogging and continue to do so throughout your training period.
Discover as much as you can about climbing.Visit the library and find books especially for beginners or buy climbing magazines and look for articles which describe your situation.Look up information on the Internet.Find out about equipment,methods and places to go.
Next,take a course on a climbing wall.There are plenty of climbing walls all over the country which have trained and qualified people as instructors.Call your local leisure centre to find out if there is one in your area.These training sessions are a quick way to get experience and you are likely to meet other beginners.After this,you can do an outside course or join a club where you can meet climbers of all abilities and eventually join in group-climbing events.
At first you may not understand the importance of a good training period,but after you have completed your first climb and you are standing safely at the top of a rock feeling thrilled,then you will know it was the right thing to do.
51.The article is written byB.
A.a doctor
B.an experienced climber
C.a beginner
D.a fitness instructor
52.The writer thinks a new climber shouldA.
A.begin by becoming fit
B.be aware of the causes of the accidents
C.have the courage to meet the challenges
D.do enough sports to get interested in climbing
53.By climbing walls you canC.
A.join a club you like
B.become qualified instructors
C.gain climbing experience
D.take part in group-climbing events
54.The underlined word"it"in the last paragraph probably meansB.
A.the climb
B.the training
C.the equipment
D.the achievement
55.What is the best title for the text?D
A.The dangers of climbing
B.The importance of a training period
C.A way of becoming fit
D.A guide for climbing beginners.
分析 本文是一篇科教类阅读,你担心攀爬,因为你认为它太危险吗?你觉得你不适合爬吗?你知道如何开始攀爬吗?本文以此展开谈论,作者给出了关于登山的一些指导及建议.
解答 21.答案:B.推理判断题.阅读全文,根据文章中作者对登山提出的建议可以推断,他是个有经验的登山者.故选B.
22.答案:A.细节理解题.根据文章第三段的句子It is necessary first of all that you achieve a good level of fitness.可知,首先你需要达到一定的健康水平.故选A.
23.答案:C.细节理解题.根据文章倒数第二段的句子:These training sessions are a quick way to get experience可知,爬墙可以让你获得经验.故选C.
24.答案:B.词义猜测题.根据这段的第一句At first you may not understand the importance of a good training period,"一开始,你可能不理解训练阶段的重要性",说明后面指代的是the training.故选B.
25.答案:D.主旨大意题.阅读全文,根据全文内容可知,本文主要是作者对登山提出的一些建议及指导.故选D.
点评 本文是一篇科教类阅读,题目涉及推理判断题,细节理解题,主旨大意题.做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱猜测.