分析 本文是一篇记叙文.叙述了学者们正在努力记录濒临消失的语言和文化,来挽救这些语言.耶鲁大学的科学家Mark Turin专门研究喜马拉雅山的语言和口述传统,并他根据自己在尼泊尔一个村庄的生活经历写了一本书.他不只是满足把这些语言在灭绝前记录下来,他要把他们挽救下来,和现在的语言进行重新的连接.
解答 56.B 考查细节理解.根据文章的第二段的内容"In an effort to prevent language loss,scholars from a number of organizations-UNESCO and National Geographic among them-have for many years been documenting dying languages and the cultures they reflect."可知许多学者正在努力记录濒临消失的语言和文化,来挽救这些语言.故答案选B.
57.A 考查词义猜测.根据第四段的最后一句话"But he is not content to simply record these voices before they disappear without record."可知这些语言在没有记录前就要消失了,所以这些学者对这些语言做的是最早的记录.故答案选A.
58.D 考查推理判断.根据第三段的最后一句"His recently published book,A Grammar of Thangmi with an Ethnolinguistic Introduction to the Speakers and Their Culture,grows out of his experience living,looking and raising a family in a village in Nepal."可知他的书是根据他在尼泊尔一个村庄的生活经历写的.故答案选D.选项A在印度的文化统计.根据第四段的第一句"Documenting the Tangmi language and culture is just a starting point for Turin,who seeks to include other languages and oral traditions across the Himalayans reaches of India,"可知他在印度记录了其他语言和口述传统,但是没有写成书.故与原文不符,故排除A项. 选项B在耶鲁大学可用的记录.根据第五段的第一句"At the University of Cambridge Turin discovered a wealth of important materials-including photographs,films,tap recordings,and field notes…"可知是在剑桥大学大学发现的记录而不是在耶鲁大学,故排除B项.选项C在英国的语言研究.根据第五段的第一句"At the University of Cambridge Turin discovered a wealth of important materials-including photographs,films,tap recordings,and field notes-which had remained unstudied and were badly in need of care and protection."可知在英国剑桥大学发现了很多有用的语言资料,但是为被人研究,因此没有写成书,故排除C项.
59.B 细节理解题.根据文章的最后一段中"…Turin has started a campaign to make such documents,found in libraries and stores around the world,available not just to scholars but to the younger generations of communities from whom the materials were originally collected."可知:他想让年轻人了解更多他们的语言,故答案选B.
60.D 考查推理判断.根据最后一段的"…generations of communities from whom the materials were originally collected."和"…Turin notes,the endangered languages can be saved and reconnected with speech communities."可知Turin的作品是从最初的材料上进行的收集,他的作品使濒临危险的语言得到了保护,并且与言语重新连接.因此对他的作品做好的描述是具有收集,保护和重新连接的作用.故答案选D.
点评 本文是一篇历史文化类阅读.历史文化类英语阅读是英语阅读中常见的题材,掌握该类的英语阅读理解技巧十分重要.阅读这类文章,先弄清其引入的话题,再弄清里面人物对其不同的看法,然后理解作者本身对话题的观点看法或思考.
科目:高中英语 来源: 题型:选择题
| A. | have gone to sleep | B. | fell asleep | ||
| C. | was falling asleep | D. | had been asleep |
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:填空题
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:阅读理解
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:填空题
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:填空题
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:填空题
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:书面表达
查看答案和解析>>
科目:高中英语 来源: 题型:选择题
| A. | occupation | B. | reputation | C. | motivation | D. | contribution |
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com