10.A teenage girl from Zimbabwe is caring for a homeless baby squirrel (松鼠) in her hair.
Abby Putterill,l6,whose parents run an animal sanctuary (保护区) 40km from the capital Harare,says that Hammy,a squirrel,climbed into her tied-up hair one day and decided to stay.The schoolgirl and her friend have been together for two months.
Hammy was just about ten days old when he was found on the cold office floor of the Bally Vaughan Wildlife Sanctuary.Abby's mother,Debbie Putterill,who co-owns the park with her husband,Gordon,took the baby back to her home.To the family's surprise,Hammy liked her daughter very much because he climbed onto her head and got into her hair.
Abby wears her hair in a ponytail (马尾) which she usually has tied up at the back,making a wonderful home for Hammy.Except for sleeping and showering,the squirrel and the schoolgirl cannot be separated.
Mrs.Putterill said:"He's doing really well and is growing up so quickly.When we first found him he was lying on the floor of the office.He must have fallen out of the thatched roof (茅草屋顶).If we hadn't taken him in,he would have died because he was only around ten days old.
The baby squirrel was nursed back to health on a good diet,getting back his strength and quickly becoming a member of the family.
Mrs.Putterill added:"When he was tiny he refused to sleep anywhere else but on the palm of my hand,but as he got older he started treating us like trees,hiding in our clothes.But one day he was playing with Abby and he managed to climb into her hair.He seemed to make himself at home and still does it now.We've never had a squirrel do this before and it's really quite funny to see but he's happy enough to lie there and watch the world go by."
Bally Vaughan Wildlife Sanctuary was founded in the early l980s by Debbie's mother and father,fulfilling their dream of caring for sick and injured African wildlife.
2l.What is special about Abby Putterill?A
A.She has a squirrel living in her hair.
B.She likes squirrels very much.
C.Her pet is a homeless squirrel.
D.Her hair is always a bit dirty.
22.What is Hammy's relationship with the Putterills like?D
A.As he gets older,he wants to leave the Putterills.
B.He wants to go everywhere with Abby Putterill,even when she has a shower.
C.He is very comfortable with them,especially Mr.Putterill and Mrs.Putterill.
D.He has become their close friend,but he is closest to Abby Putterill.
23.At first,Hammy made a home for himselfB.
A.under the Putterills'clothes
B.on the palm of Mrs.Putterill's hand
C.on the floor of the Putterills'house
D.on the roof of Mr.and Mrs.Putterill's office
24.Where does this passage probably come from?A
A.A news report.
B.A travel magazine.
C.A science fiction novel.
D.An advertisement.
分析 本文是一篇新闻报道,文章介绍一只无家可归的松鼠在一个女孩的头发里面安家,并与Putterill一家人成为亲密的朋友故事.
解答 21.A;细节理解题.根据文中"says that Hammy,a squirrel,climbed into her tied-up hair one day and decided to stay."(他说,一只松鼠Hammy一天就爬上了她的头发,决定留下来),可知她的特殊之处是她的头发里有一只松鼠,故选A.
22.D;细节理解题.根据文中"took the baby back to her home.To the family's surprise,Hammy liked her daughter very much because he climbed onto her head and got into her hair",(把孩子带回了家.令家人吃惊的是,Hammy很喜欢她的女儿,因为他爬上了她的头,钻进了她的头发),可知Hammy与 Putterill一家人成为亲密的朋友,但是和 Abby Putterill最亲密,故选D.
23.B;细节理解题.根据文章倒数第二段的句子"When he was tiny he refused to sleep anywhere else but on the palm of my hand,"(当他很小的时候,他拒绝在任何地方睡觉,而是在我的手掌上睡觉.)可知,一开始Hammy在Mrs.Putterill的手掌中安家了.故选B.
24.A;推理判断题.文章介绍一只无家可归的松鼠在一个女孩的头发里面安家的新闻,结合文章第一段的介绍"A teenage girl from Zimbabwe is caring for a homeless baby squirrel (松鼠) in her hair."可知,这是一则新闻.故选A.
点评 本文考察学生的细节理解和推断判断能力以及细心程度,只要抓住文章的关键词,采用寻读的方法查找细节,就能找到正确答案.