精英家教网 > 初中地理 > 题目详情

【题目】阅读短文,根据所读内容在文章后表格中的空格里填人一个最恰当的单词。

We dislike too hot days. Luckily, we have air conditioners and fridges. How did Chinese people stay cool in the hot season before they have air conditioners and fridges?

The most common way Chinese people in the past kept cool was to use fans. Many fans had poems or drawings on them.

Beginning in the Sui dynasty(朝代), Chinese people started to use porcelain pillows(瓷枕). These pillows felt cool, so people could sleep well on them.

People in old times didn't have fridges to make ice. Instead, they collected ice in winter and kept it underground, sometimes in wells(井). When summer came, they got the ice out and put it in their living rooms to cool them down.

Rich people and members of the king family had more expensive ways to keep cool. As early as the Han dynasty, some people used a tool(工具) like modern electrical fans. It was made of a wheel(轮子) and some fan blades(叶片). A person would pull a rope to make the wheel spin(转) and then the blades would spin around fast.

In the Tang dynasty, people found a way to make their whole house cool. They built their houses next to the water, used some machines to carry water to the top of the house, and made it flow down from the eaves(屋檐). This man-made waterfall brought cool air into the house.

How people kept cool in the past

Different

1 in

different

times

Fans: It was very common for people to use fans with 2 or drawings on them.

Porcelain pillows: In the Sui dynasty, 3people began to sleep on porcelain pillows4 these pillows were cool.

Ice: In winter, ice was collected and stored, and then in 5 , people got the ice out and put it in houses to make the

temperature 6

7 fans: In the Han dynasty, a tool like modern electrical fans was used by only a small number of people, for it was8

Water: In the 9 dynasty, people kept their houses cool by making 10 waterfalls.

【答案】

1ways

2poems

3Chinese

4because

5summer

6drop

7Modern

8expensive

9Tang

10man-made

【解析】

文章大意:本文介绍了中国古代在炎热的季节降温解暑的方法。最流行的方法就是用扇子,隋朝时,人们用瓷枕,还有人保存冰块,汉代时,人们发明新型类似现在的电扇来降温,唐朝时,人们把水引到房檐来降温。

1句意:不同时期的不同方法。根据表格第一行How people kept cool in the past“过去人们是如何保持凉爽的”,以及本行右侧所对应的表格中所描述的各个时期人们保持凉爽的方法,可知此处句意为“不同时期的不同方法”,“方法”way,由句意可知应用其复数形式,故答案填ways

2句意:人们使用有诗歌或画的扇子是很常见的。根据文中的句子Chinese people in the past kept cool was to use fans. Many fans had poems or drawings on them.可知是人们使用有诗歌或画的扇子是很常见的。poem“诗歌”,这里用其复数形式,故答案填poems。

3句意:在隋朝,中国人开始睡陶瓷枕头。根据文中的句子Beginning in the Sui dynasty, Chinese people started to use porcelain pillows.可知,在隋朝,中国人开始睡陶瓷枕头。Chinesepeople“中国人”,故答案填Chinese。

4句意:因为这些枕头是凉爽的。根据文中的句子These pillows felt cool, so people could sleep well on them.可知,是因为这些枕头可以使人感觉凉爽,所以人们开始睡陶瓷枕头,前后句是因果关系,because“因为”,故答案填because

5句意:在冬天,冰被收集和储存,然后在夏天,人们把冰取出,把它放在房子里,使温度下降。根据文中的句子they collected ice in winter and kept it underground, sometimes in wells. When summer came, they got the ice out and put it in their living rooms to cool them down.可知,人们在冬天把冰收集和储存,然后在夏天把冰拿出来放在房子里使温度下降。in summer“在夏天”,故答案填summer。

6句意:在冬天,冰被收集和储存,然后在夏天,人们把冰取出,把它放在房子里,使温度下降。根据文中的句子they collected ice in winter and kept it underground, sometimes in wells. When summer came, they got the ice out and put it in their living rooms to cool them down.可知,人们在冬天把冰收集和储存,然后在夏天把冰拿出来放在房子里使温度下降。make the temperature drop“降低温度”,故答案填drop。

7句意:现代的风扇。根据后面的a tool like modern electrical fans was used by only a small number of people,可知,此处说的是“现代风扇”,即modern fans,因其位于句首,所以第一个字母要大写,故答案填Modern。

8句意:因为它很贵。根据文中的句子Rich people and members of the king family had more expensive ways to keep cool. As early as the Han dynasty, some people used a tool like modern electrical fans.可知,因为昂贵,在汉代,像现代电扇这样的工具只被少数人使用。expensive “昂贵的”,故答案填expensive。

9句意:在唐朝,人们通过人造瀑布来保持房屋的凉爽。根据文中的句子In the Tang dynasty, people found a way to make their whole house cool….This man-made waterfall brought cool air into the house.可知,在唐朝,人们通过人造瀑布来保持房屋的凉爽。朝代属于专有名词,所以Tang首字母要大写,故答案填Tang。

10句意:在唐朝,人们通过人造瀑布来保持房屋的凉爽。根据文中的句子In the Tang dynasty, people found a way to make their whole house cool….This man-made waterfall brought cool air into the house.可知,在唐朝,人们通过人造瀑布来保持房屋的凉爽。man-made waterfalls“人造瀑布”,故答案填man-made

首先,通读全文,了解文章的大意。然后,纵览所要完成的任务内容,在了解其大意的同时,确定所要填写的内容,即词语或短语是否与已知文段中的相一致。填写时,一定要仔细,比如,有的属于固定搭配,有的句子是文中原句的同义句,这些只要稍加注意,就可避免出错;同时还要注意动词时态、人称、名词单复数是否有误,首字母是否大写,句子的主谓搭配是不是合理等;最后,将填写好的内容再通读一遍,看看语意是否正确,与原文意思是否相符,语句是否通顺,大小写是否正确等。比如,第1小题,根据表格第一行How people kept cool in the past“过去人们是如何保持凉爽的”,以及本行右侧所对应的表格中所描述的各个时期人们保持凉爽的方法,可知此处句意为“不同时期的不同方法”,“方法”way,由句意可知应用其复数形式,故答案填ways。第3小题,根据文中的句子Beginning in the Sui dynasty, Chinese people started to use porcelain pillows.可知,在隋朝,中国人开始睡陶瓷枕头。Chinesepeople“中国人”,故答案填Chinese。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】家住昆明的李媛和太原的中学生赵梅是微信好友。据此完成下面小题。

1昆明的李媛想了解太原在中国的位置,她应该查看的地图是

A.中国地形图B.中国政区图

C.山西省交通图D.山西省政区图

2李媛量得昆明到太原的图上距离是4厘米,又知道昆明到太原的实地距离约为2000千米,那这幅图的比例尺是

A.1∶10000B.1∶50000000C.1∶5000D.1∶40000

查看答案和解析>>

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】

relax stay swim talk be water from great sun friend

It’s Saturday and it’s a _______ day. People don’t always _______ at home. They go to parks, stores, beaches or drive to other cities for weekends.

Now we _______ at the seaside(海边). Lots of people are on the beach. Some are _______ in the sea. Some are _______ under the sunshine. And they _______ and laughing. Not far _______ them, a little girl is playing with _______ with her two brothers. The people are really _______ to each other. They are having a __________ time.

1______

2______

3______

4______

5______

6______

7______

8______

9______

10______

查看答案和解析>>

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】天气、气候与人类活动息息相关,据此回答下面小题。

1上课铃响了,几个同学满头大汗跑进教室,老师说:通常这个时候是一天中气温最高的时候,要注意防暑,这节课上课的时间最有可能是(

A.10点B.12点C.14点D.16点

2“风调雨顺,五谷丰登”,说明气候会影响到(

A.农业生产B.工业生产C.交通出行D.建筑施工

查看答案和解析>>

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】连词成句。

1my friends most moved away have old of

____________________________________________________________________

2steel the Sunshine River there was near factory a once

________________________________________________________________

3a government turned that place into the park has

____________________________________________________________________

4my never feel a bit lonely with I friend best

____________________________________________________________________

5great hometown have changes been in the last ten years our there in

____________________________________________________________________

查看答案和解析>>

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】七、根据汉语意思完成英语句子。

1他经常乘火车回家乡。

He often_______the train to his________

2我每天骑车去上学。

I________my bike________school every day

3(烟台中考题)我相信我们的中国梦一定会实现。

I believe our China Dream will______ ________

4我有时步行去学校。

I sometimes________ ________school.

5从学校到汽车站不是很远。

It isnt________ ________the school to the bus stop

查看答案和解析>>

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】石漠化已成为西南地区头号生态灾难,治理石漠化刻不容缓。下列属于石质荒漠化形成的条件有( )

①高温多雨的气候 ②可溶性岩石广布 ③昼夜温差大 ④地势低洼,易于积水

A. ①② B. ①③ C. ②③ D. ③④

查看答案和解析>>

科目:初中地理 来源: 题型:

【题目】从选项中选择恰当的选项补全对话(有一项多余)。

A: Hello, John.

B: Hi, Mary.

A: 1

B. Yes, you are right.

A: 2

B: We can't arrive late for class. We can't eat in class and can't fight.

A: Can you listen to music after class?

B: Yes, we can.

A: 3

B: No, we can't.

A: 4

B: Yes, we do. We have to wear them every day at school.

A: 5

B: We have to clean the classroom.

A. Do you have to wear uniforms at school?

B. What else do you have to do?

C. What are the rules in your school?

D. Can you run in the hallways?

E. I hear you are studying in Yucai Middle School.

F. What can't you do?

查看答案和解析>>

同步练习册答案