精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
10.Let's try doing the following experiment.
What to Do:
Use string to hang a paper clip or other small object at about chest(胸部)level.
Pick up a stick,such as a broom handle.Take three or four steps away from the paper clip.
Now close one eye and walk toward the paper clip.Try to touch it with the tip of the stick.If you miss,try again,still keeping one eye closed.Now try it with both eyes open and see if it's easier to do.
How it works:
In the experiment,you have to judge how far away the paper clip is.Your brain has several ways of doing this.
One simple way depends on how much your eye has to focus(聚焦)itself.Using only one eye,most people will find it difficult to touch the paper clip on the first try,but the brain still gets some information about distance-though not much.
Your brain can judge distance much better when you look at something with both eyes.In fact,your brain has more than one way to use both eyes in judging distance.For example,to see anything clearly,you have to make both of your eyes point at the object.When you look at a nearby object,your eyes turn inward.You can feel this happening if you look at the tip of your finger and move your finger toward your nose.
Your brain gets information from the eyes about how much they are pointing toward each other.Using that information,the brain can tell how far away any object is,whether it is a basketball or a paper clip.

38.How many materials do we need at least to do the experiment?B
A.Two             
B.Three           
C.Four            
D.Five
39.The passage is mainly about that with eyes our brain can judgeC.
A.how big an object is                    
B.how high an object is
C.how far away an object is                
D.how much information an object is
40.Which of the following is true according to the passage?D
A.Our brain judges distance in one way when we use both eyes.
B.Our  brain cannot judge the distance of a small object but a big one.
C.How much  our eyes focus helps our brain judge the size of an object.
D.How much our eyes focus helps our brain judge the distance of an object.
41.From the experiment we can infer(推断)B.
A.with one eye we can see an object as clearly as we use two eyes
B.our eyes  turn towards the inside when we look at an object very near
C.within 3 or 4steps,the nearer an object is,the more clearly we can see it
D.our brain can hardly get any information about distance when we use oneeye.

分析 让我们试着做下面这个试验.
做什么:
用细绳挂一个回形针或其他小物件,高度约在胸部的位置.拿起一根棍棒,如扫帚把,离回形针约 3-4 步远.现在你闭上一只眼睛走向回形针,并试着用棍棒的尖端去触碰它.如果失败了,就再试一次,仍然是闭着一只眼睛.现在双眼都睁着再试试看是否容易多了.
工作原理:
在实验中,你要判断出回形针离你有多远.你的大脑有好几种办法来做到这点.一个简单的方式是根据你的眼睛的聚焦程度.只用一只眼睛,多数人将发现很难第一次就碰到回形针.但是大脑仍旧获取一些距离方面的信息,尽管不多.当你用两只眼睛看东西时,大脑能更好地判断出距离.事实上,你的大脑有一种以上的办法来用双眼判断距离.例如,要看清东西,你要使两只眼睛都盯着这个物体看.当你看一个附近的物体时,你的眼球会都向内转.如果你让双眼看着指尖,并让手指头移向鼻子,你就可以感觉到这个现象. 你的大脑从眼睛得到信息,了解到眼球相互靠近的程度.根据这一信息,大脑就能判断出任何一个物体的距离远近,无论是一个篮球还是一枚回形针.

解答 答案:
38、B       推理判断题   根据题意可知询问做这个实验我们至少需要多少材料?结合短文的第三四两段Use string to hang a paper clip or other small object at about chest(胸部)level,Pick up a stick,such as a broom handle"用细绳挂一个回形针夹或其他小物件,高度约在胸部的位置.拿起一根棍棒,如扫帚把"可知做这个实验至少需要string"细绳";a paper clip"回形针"以及a stick"一个棍棒",即至少三种材料,故选B
39、C       细节理解题     根据最后一段Your brain gets information from the eyes about how much they are pointing toward each other.Using that information,the brain can tell how far away any object is,whether it is a basketball or a paper clip."你的大脑从眼睛得到信息,了解到眼球相互靠近的程度.根据这一信息,大脑就能判断出任何一个物体的距离远近,无论是一个篮球还是一枚回形针."可知本篇短文主要是关于大脑用眼睛能判断一个物体的距离的实验,故选C
40、D        推理判断题      根据倒数第二段中提到your brain has more than one way to use both eyes in judging distance可知你的大脑有一种以上的办法来用双眼判断距离,结合选项A的意思"当我们使用双眼时大脑用一种办法来判断距离"可知与原文不符,故排除A;根据最后一句Using that information,the brain can tell how far away any object is,whether it is a basketball or a paper clip.可知根据这一信息,大脑就能判断出任何一个物体的距离远近,无论是一个篮球还是一枚回形针.结合选项B的意思"大脑不能判断小东西的距离,能判断大东西的距离",可知与原文不符,故排除B;根据倒数第三段及倒数第二段的内容In the experiment,you have to judge how far away the paper clip is.Your brain has several ways of doing this.One simple way depends on how much your eye has to focus(聚焦)itself."在实验中,你要判断出回形针离你有多远.你的大脑有好几种办法来做到这点.一个简单的方式是根据你的眼睛的聚焦程度."可知我们眼睛的聚焦程度帮助大脑判断物体的距离,结合选项C的意思"我们眼睛的聚焦情况帮助大脑判断物体的大小"可知与原文不符,故排除C,再结合选项D的意思"我们眼睛的聚焦情况帮助大脑判断物体的距离"与原文意思相符,故选D
41、B          推理判断题       根据to see anything clearly,you have to make both of your eyes point at the object.When you look at a nearby object,your eyes turn inward.You can feel this happening if you look at the tip of your finger and move your finger toward your nose."要看清东西,你要使两只眼睛都盯着这个物体看.当你看一个附近的物体时,你的眼球会都向内转"结合选项B的意思"当我们看一个非常近的物体时我们的眼球会都向内转"可知该项作出的判断与原文相符,故选B

点评 本文是一篇科普知识类短文,通过睁着一只眼或两只眼去触碰挂着的一个回形针的实验,给我们讲述了人脑是如何通过眼睛获取信息并对事物的距离作出判断的.做阅读理解中以推理判断题为主,做该类型题时时要学会在把握文章大意的基础上进行分析,综合,归纳等逻辑推理的能力.只有掌握了相关的答题技巧,再加上多做练习才能快速准确答题

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.My uncle is a worker.He         machines every day.(  )
A.mendB.mendsC.will mendD.mended

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.这个任务如此的简单以至于每个人都能按时完成.
This task isso easy that everyone can finish it on time.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.-Would you like        cup of coffee?
-No,thanks.I've had enough.(  )
A.anotherB.otherC.othersD.the others

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.Mike,you put the book so close to your eyes again!Move it a bit    ,OK?(  )
A.shorterB.fartherC.nearerD.longer

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.represents    have a success     a bit     comfortable    of course

A:I will have an important exam tomorrow.Can you give me some advice?
B:Yes,(51)of course.How do you feel now?
A:Not well.
B:Are you feeling nervous?
A:Yes.I feel stressed.
B:Perhaps you should try this white T-shirt.And white can make you feel calm.
A:What do you think of my blue jeans?
B:OK.Wearing blue jeans can make people feel (52)a bit peaceful.
A:What about shoes?
B:A pair of trainers can make you (53)comfortable.
A:Anything else?
B:You'd better take your yellow bag.You know yellow (54)representswisdom.
A:Yes.That's right.Thanks.
B:Wish you (55)have a success!
A:Thank you for offering me advice.
B:It's my pleasure.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

2.作为二十一世纪的中学生,该如何响应国家的号召,放飞梦想,自信自强,为实现"中国梦",和祖国的繁荣昌盛而尽自己的微薄之力呢?请结合下面表格,以"My Dream"为题写一篇短文.
DreamI want to
Reasonsbe interested in
Ways to achieve my dreamwork hard at school
find out how successful people did it
注意:1短文必须包括三部分内容,需陈述至少1条理由和2种方式
2表中右栏信息仅供参考,也可自由发挥;
3 词数:不少于80词
My Dream
                                                     .

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

19.Long time ago,there was a wonderful old man who loved all kinds of small animals on a land far away,such as spiders,insects,butterflies and so on.
One day while walking through the woods the nice old man found a cocoon(茧) of a butterfly.He took it home.
A few days later,a small opening appeared; he sat and watched the butterfly for several hours as it struggled to make its body out of that little hole.Then it seemed to stop making any progress.It appeared it could go no further.
Then the man decided to help the butterfly,so he took a pair of scissors and snipped off the remaining of the cocoon.The butterfly then got out of the cocoon easily.
But it had a swollen body and small,shriveled wings.The man continued to watch the butterfly because he expected that,at any moment,the wings would enlarge to be able to support the body,which would contract in time.Neither happened!In fact,the butterfly spent the rest of its life crawling around with a swollen body and shriveled wings.It was never able to fly.
The man is kind and warm-hearted,but he did not understand that the restricting cocoon and the struggle required for the butterfly to get through the tiny opening were Nature's way of forcing fluid(体液)from the body of the butterfly into its wings so that it would be ready for flight,once it achieved its freedom from the cocoon.Sometimes struggles are exactly what we need in our life.If we were allowed to go through our life without any difficulties,it would be bad for us.We would not be as strong as what we could have been.And we could never fly.
根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填涂在答题卡的相应位置.
46.What things did the old man like BUT this one in the passage?D
A.Spiders.
B.Insects.
C.Butterflies.
D.Roses.
47.How did the butterfly get out of the cocoon according to the passage?C
A.It got out of the cocoon by itself.
B.The cocoon was broken.
C.The old man helped it get out.
D.Somebody else helped it.
48.What does the underlined word struggle mean in the third paragraph?A
A.挣扎
B.休息     
C.困倦      
D.打斗
49.When did the old man help the butterfly get out of the cocoon?D
A.When the old man saw it.
B.When the small opening appeared.
C.As soon as the old man got home.
D.After the butterfly struggled for several hours.
50.What can we learn from the story?C
A.We shouldn't help others
B.We can't get over difficulties.
C.Difficulties are helpful in our life sometimes.
D.Helping others is a good thing.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.-Tom,you are 10minutes late.Please don't be late again next time.
-          .(  )
A.Sorry,I won'tB.OK,I willC.Sorry,I will

查看答案和解析>>

同步练习册答案