精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
1.My interest in Chinese food started many years ago,when I had my first job.I was a young reporter for the Daily Journal in San Francisco.Our office wasn't far from Chinatown.I usually managed to arrange my time so that I could go there at least two or three times a week for a good meal.
When I ever ate Chinese food the first time,I loved it.And since then,it just tastes better and better to me.The first thing I noticed was the fresh tastes of the meat and vegetables.When I learned more about the food,I began to understand why it has this special feature.
About 5000years ago,China lost much of its wood because of over population and poor management of its forest.This loss was very bad for the country,of course,but it turned out to be very good for the food.Wood became very expensive and hard to get,so the Chinese had to learn how to use it better.
In order to use less wood in cooking,they started to cut their meat and vegetables into small pieces before they put them in the hot oil.That way,the food cooked faster and they saved their fuel.The food prepared in this manner kept its fresh flavor(风味)-and it's this flavor that attracts people to the art of Chinese cooking.
I often wonder if the Chinese appreciated their solution to that ancient energy problem as much as I do now-whenever I eat Chinese food.
46.This passage is mainly aboutA.
A.why Chinese food tastes fresh      
B.what Chinese food tastes like
C.how Chinese food is cooked       
D.who makes Chinese food special
47.The author got to know Chinese foodC.
A.when he worked as a reporter in China
B.from a news story in the Daily Journal
C.after he got a taste of it in the Chinatown
D.before he got his first job in San Francisco
48.The author thought the Chinese cut their meat and vegetables into small pieces in order toB.
A.keeping its fresh flavor               
B.saving their hard-to-get wood
C.producing a different kind of food      
D.attracting westerners to their food
49.The word"fuel"in the 4th paragraph most probably meansD
A.fresh flavor       
B.meat and vegetable      
C.hot oil         
D.firewood
50.According to the passage,the special freshness of Chinese food is the result ofB.
A.the wood used to make the cooking fire
B.the fast speed at which it is cooked
C.the high quality of Chinese meat and vegetable
D.the well-developed art of Chinese cooking.

分析 这篇文章主要讲述了中国食物为什么美味.作者的工作地点离唐人街很近,当他第一次吃中国食物时就喜欢上了.在5000年前,由于中国的木柴缺乏,人们为了节约木柴,就把食物切成小块烹饪,食物很快就熟了,而且保持了鲜美的味道.

解答 46.A 主旨大意题.结合文章内容可知,这篇文章主要讲述了为什么中国食物食物尝起来那么新鲜.故选A.
47.C 判断推理题.从文中第一段得知,作者在靠近唐人街的报社当记者,所以经常去唐人街吃中国食物,The first time I ever ate Chinese food I loved it.当他第一次吃中国食物时就喜欢上了.故选C.
48.B 细节理解题.根据文中第四段In order to use less wood in cooking,they started to cut their meat and vegetable into small pieces before they put them in the hot oil.为了节省做饭的木材,他们把肉和蔬菜切成小块再放到油里炒;故选B.
49.D 词义猜测题.结合前文,为了节省木材他们把肉和蔬菜切成小块,由此可判断此句意为:通过这种方式,食物可以熟得更快些,也可以节约木材;此处的fuel指的是firewood柴火,故选D.
50.B判断推理题.根据文中描述That way,the food cooked faster and they saved their fuel. The food prepared in the manner kept its fresh flavor(风味)可判断,通过这种方式,食物很快就熟了,以这种方式做好的食物保持了鲜美,故选B,快速的烹饪保持了食物的鲜美.

点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.-Mom,I was the first to reach the top of the mountain.
-Good job,John.I'm______________you.(  )
A.strict withB.angry withC.proud ofD.tired of

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.We will stay at home ______ the rain stops.(  )
A.afterB.whenC.untilD.because

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

9.Rocky Hurt and Ethan Wilson were playing football in their front yard in Marietta.Suddenly a woman they had never met ran out of her house shouting to them to call an ambulance.That woman was Susanna Rohm.Her 12-week-old baby seemed to stop breathing.She was so scared that she couldn't find her cell phone. so she had decided to rush outside to ask for help.
After getting their parents to make the call,the two boys followed their mother to see if they could do anything to help.And help they did!As Susanna was trying to do CPR(心肺复苏术) on her baby.young Rocky came in and told her 8he was doing it all wrong.Instead he asked her to use two fingers,push on
the chest 5-10time*.tilt(倾斜 ) the baby's head.plug(堵住) the nose and then do a mouth-to-mouth resuscitation (复苏 ) by breathing into the baby's mouth.
Luckily for him and the baby.Susanna accepted hi*advice for even a second and came a loud cry from the baby l  Soon the doctors came and the baby was sentto hospital.
The most amazing part of this 8tory is that neither boy has attended a CPR class.Instead.they learned it all.by carefully  reading the posters on the walk of their school hall.And,while they are now being called as heroes and even interviewed on national television.neither really cares.They are just glad to have
saved the baby's life!"Thanks to the posters on the walls,they could save the kid!"their teacher said to the reporter proudly.

45.What did Susanna ask Rocky and Ethan to do in a hurry?A
A.Call an ambulance for her baby.
B.Take care of her baby al home.
C.Help her to find her cell phone.
D.Play football in from of her house.
46.How did Rocky and Ethan learn CPR?D
A.They used to go to the hospital to learn from the doctors.
B.They often listened to the radio and kept it in their mind*.
C.They usually watched the medical care programmes on TV
D.They read the posters about it on the walls of their school.
47.Which of the following is TRUE according to the passage?C
A.Rocky and Ethan often attended CPR classes.
B.Susanna didn't know anything about CPR at all.
C.Rocky taught Susanna to do CPR correctly.
D.Rocky's mother did CPR for Susanna's baby.
48.We can know from the last paragraph thatB
A.Rocky and Ethan were invited to report about CPR on TV.
B.Rocky and Ethan had benefited from their school culture.
C.Rocky and Ethan were famous for making posters al school
D.Rocky and Ethan both cared about being called heroes.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

16.I've loved my mother's desk since I was just tall enough to sit above the top of it.Mother sat writing letters.Standing by her chair,looking at the ink bottle,pens,and white paper,I decided that the act of writing must be a most wonderful thing in the world.
Years later,during her final illness,Mother kept different things for my sister and brother."But the desk,"she said again,"is for Elizabeth."
I never saw her angry,never saw her cry.I knew she loved me; she showed in action.But as a young girl.I wanted to have heart-to-hear talks between mother and daughter.
They never happened.And a gulf opened between us.I was"too emotional(易动感情的)"But she lived"on the surface(表面)".
As years passed and I had my own family.I loved my mother and thanked her for our happy family.I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she did forgive me.
My hope turned to disappointment,then little interested and,finally,peace---it seemed that nothing happened.I couldn't be sure that the letter had even got to Mother.I only knew that I had written it,and I could stop trying to make her into someone she was not.
But the present of her desk told me,as she'd never been able to,that she was pleased that writing was my chosen work.I cleaned the desk carefully and found some papers inside---a photo of my father and a one---paper letter,fold(折叠)and refolded many times.It was my letter.
"In any way you choose,Mother,you always chose the act that speaks louder than words."
62.The writer began to love her mother's deskC
A.after Mother died        
B.after she became a writer
C.when she was a child     
D.when Mother gave it to her
63.Which of the following is true?D
A.Mother often cried but never got angry.
B.Mother often got angry but never cried.
C.The writer didn't love Mother but thanked her.
D.The writer knew Mother loved her but showed in action.
64.What did Mother do with her daughter's letter asking for forgiveness(原谅)?B
A.She had never received the letter.
B.She read the letter again and again till she died.
C.For years,she often talked about the letter.
D.She didn't forgive her daughter at all in all her life.
65.What's the best tittle of the passage?C
A.My Letter to Mother     
B.Mother and Children
C.My Mother's Desk     
D.Talks between Mother and Me.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

13.A.Two months.
B.One year.
C.Two years.
D.Since she married her husband.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

10.A.Beijing.B.Qingdao.C.Dalian.D.Shanghai.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.A.Play badminton  B.Play tennis  C.Go shopping  D.Go for a picnic.

查看答案和解析>>

同步练习册答案