精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
16.I've loved my mother's desk since I was just tall enough to sit above the top of it.Mother sat writing letters.Standing by her chair,looking at the ink bottle,pens,and white paper,I decided that the act of writing must be a most wonderful thing in the world.
Years later,during her final illness,Mother kept different things for my sister and brother."But the desk,"she said again,"is for Elizabeth."
I never saw her angry,never saw her cry.I knew she loved me; she showed in action.But as a young girl.I wanted to have heart-to-hear talks between mother and daughter.
They never happened.And a gulf opened between us.I was"too emotional(易动感情的)"But she lived"on the surface(表面)".
As years passed and I had my own family.I loved my mother and thanked her for our happy family.I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she did forgive me.
My hope turned to disappointment,then little interested and,finally,peace---it seemed that nothing happened.I couldn't be sure that the letter had even got to Mother.I only knew that I had written it,and I could stop trying to make her into someone she was not.
But the present of her desk told me,as she'd never been able to,that she was pleased that writing was my chosen work.I cleaned the desk carefully and found some papers inside---a photo of my father and a one---paper letter,fold(折叠)and refolded many times.It was my letter.
"In any way you choose,Mother,you always chose the act that speaks louder than words."
62.The writer began to love her mother's deskC
A.after Mother died        
B.after she became a writer
C.when she was a child     
D.when Mother gave it to her
63.Which of the following is true?D
A.Mother often cried but never got angry.
B.Mother often got angry but never cried.
C.The writer didn't love Mother but thanked her.
D.The writer knew Mother loved her but showed in action.
64.What did Mother do with her daughter's letter asking for forgiveness(原谅)?B
A.She had never received the letter.
B.She read the letter again and again till she died.
C.For years,she often talked about the letter.
D.She didn't forgive her daughter at all in all her life.
65.What's the best tittle of the passage?C
A.My Letter to Mother     
B.Mother and Children
C.My Mother's Desk     
D.Talks between Mother and Me.

分析 本文主要讲了作者从小就喜欢母亲的书桌,她和母亲之间从来心与心的交谈,因此她们之间有代沟.作者成年后,给母亲写信希望她原谅她,但一直没有收到回信,母亲在最后时刻把书桌留给了作者,作者深刻地感受到母亲表面上很冷酷,实际上内心很体贴自己的女儿.

解答 62.C  细节理解题.根据I've loved my mother's desk since I was just tall enough to see above the top of it as mother sat doing letters.可知作者当时还是个小孩子,故选C.
63.D  理解推断题.根据最后一句:In any way you choose,Mother,you always chose the act that speaks louder than words可知作者知道妈妈总是选择行动胜于语言.故选D.
64.B  细节理解题.  根据…a photo of my father and a one-page letter,folded and refolded many times.It was my letter.照片和一些纸,折叠过无数次了.这是我的信.可知妈妈把她的信看了好多遍.故选B.
65.C  主旨大意题.整篇文章都突出了桌子,小时候起我就喜欢母亲的桌子,母亲去世前把桌子留给我,含蓄的表达了对我的爱和对我选择的工作的原谅.所以答案为C

点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.-There is _______ empty bowl on the table.You'd better put it away.
-OK.(  )
A.aB.anC.theD.不填

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.-What's wrong?
-We fell down and hurt _____ on the way home.(  )
A.usB.ourC.oursD.ourselves

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:补全对话

4.
A.We can do it inside.
B.I don't think so.
C.We are doing an experiment.
D.Science is interesting.
E.Because the air can hold the water.
A:What are you doing,Jenny?
B:(56)C
 A:An experiment?What is it about?
B:A theory about air pressure(大气压).I fill a jar with water.I cover the top with a piece of cardboard.Then,I turn the jar upside down.(57)A 
 A:I don't think we can do it inside.I'm sure that the floor will get wet.
 B:No,(58)B 
A:Why?The water won't stay in the jar.
 B:(59)E
 A:Great.(60)D.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

11.Last week we had a talk in our school.It was given by Mr.Li and it was on how to deal with stress(压力)in our daily life.Mr.Li held a bottle of water in his (46)C and asked us how heavy it was.All the students began to think and (47)D.Our answers are different,from 100g to 500g.
"It really doesn't matter on the weight.It(48)Bhow long you hold it,"Mr.Li laughed and said,"If I hold it for a  (49)B,it is light for me.If I hold it for an hour,my right hand will feel  (50)A.But if I hold it for a day,you will have to(51)D a doctor.It is the same exact weight,but the longer I hold it,the heavier it becomes.We should put it down for a while before holding it up (52)C."
"If we (53)D carry our burdens(负担),we will not be able to carry them on sooner or later.They will become heavier and heavier.We put them down now and then,(54)Bwe will feel tired and we can't carry them on."
"Please put the burden of work down before you return home from work this evening.Don't carry it home.You can pick it up tomorrow."
Whatever burden we have,we must try to let it down for a moment if we can.And we should learn to relax(55)C.
Life is short but interesting.Let's enjoy it.
46.A.backB.headC.handD.stomach
47.A.watchB.readC.findD.guess
48.A.lives onB.depends onC.works onD.puts on
49.A.weekB.minuteC.monthD.night
50.A.tiredB.boredC.warmD.helpful
51.A.get offB.put offC.care forD.send for
52.A.just nowB.as wellC.once againD.in all
53.A.neverB.seldomC.sometimesD.always
54.A.soB.orC.butD.while
55.A.myselfB.yourselfC.ourselvesD.yourselves

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.My interest in Chinese food started many years ago,when I had my first job.I was a young reporter for the Daily Journal in San Francisco.Our office wasn't far from Chinatown.I usually managed to arrange my time so that I could go there at least two or three times a week for a good meal.
When I ever ate Chinese food the first time,I loved it.And since then,it just tastes better and better to me.The first thing I noticed was the fresh tastes of the meat and vegetables.When I learned more about the food,I began to understand why it has this special feature.
About 5000years ago,China lost much of its wood because of over population and poor management of its forest.This loss was very bad for the country,of course,but it turned out to be very good for the food.Wood became very expensive and hard to get,so the Chinese had to learn how to use it better.
In order to use less wood in cooking,they started to cut their meat and vegetables into small pieces before they put them in the hot oil.That way,the food cooked faster and they saved their fuel.The food prepared in this manner kept its fresh flavor(风味)-and it's this flavor that attracts people to the art of Chinese cooking.
I often wonder if the Chinese appreciated their solution to that ancient energy problem as much as I do now-whenever I eat Chinese food.
46.This passage is mainly aboutA.
A.why Chinese food tastes fresh      
B.what Chinese food tastes like
C.how Chinese food is cooked       
D.who makes Chinese food special
47.The author got to know Chinese foodC.
A.when he worked as a reporter in China
B.from a news story in the Daily Journal
C.after he got a taste of it in the Chinatown
D.before he got his first job in San Francisco
48.The author thought the Chinese cut their meat and vegetables into small pieces in order toB.
A.keeping its fresh flavor               
B.saving their hard-to-get wood
C.producing a different kind of food      
D.attracting westerners to their food
49.The word"fuel"in the 4th paragraph most probably meansD
A.fresh flavor       
B.meat and vegetable      
C.hot oil         
D.firewood
50.According to the passage,the special freshness of Chinese food is the result ofB.
A.the wood used to make the cooking fire
B.the fast speed at which it is cooked
C.the high quality of Chinese meat and vegetable
D.the well-developed art of Chinese cooking.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

8.Listen and choose the right picture (根据你听到的内容,选出相应的图片)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

5.A.The woman.
B.The man.
C.The woman's parents.
D.The man's parents.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.
A.This SaturdayB.Next SaturdayC.This SundayD.Next Sunday.

查看答案和解析>>

同步练习册答案