精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

Asia-Pacific Economic Cooperation(APEC亚太经济合作组织) members met in Beijing from November 5 to 11 to discuss the future of APEC and the overall development of the Asia-Pacific area. APEC, which was set up(成立) in 1989,is a forum(论坛) for 21 member countries to develop free trade and economic cooperation throughout the Asia-Pacific area.

Though Asia-Pacific Economic Cooperation came to a successful close, the "APEC Blue" has become popular in Beijing, even in China. A clear blue sky in Beijing is difficult to see during the smog(雾) season, so Beijingers gave it a name: "APEC Blue".

"Oh, how beautiful the autumn sky is and how fresh the air is!" This is how most Beijingers feel during APEC. "I hope the APEC Blue will remain, and I believe, through the efforts we continue to make, it will."

A lot of environmentally friendly ways were taken to reduce(减少) the Beijing smog during the APEC meeting, including limiting the number of cars on the road, stopping some factories in neighboring cities and so on.

Perhaps we can learn something from London, where the Great Smog killed 4,000 people :in four days in 1952. Britain then passed its first air pollution act, which required that all power plants in London should be shut down, factories must build taller chimneys, and the heating system must be improved.

In order to keep "APEC Blue", Beijing plans to build air corridors(通道) to blow away pollution. Not all agree with this way. Song Guojun, a professor(教授) of environmental studies(环境研究)at Renmin University, believes that this way will not solve the problem at its root, and only by controlling the source(源头) of pollution will Beijing see bluer skies.

1.APEC has been set up for years.

A.21 B.1989 C.25 D.6

2.The "APEC Blue" was named by .

A. APEC B. people in China

C. Beijingers D. 21 countries

3.The underlined words "power plants" probably means .

A.发电厂 B.加热系统

C.能源植物 D. 工厂

4. According to the passage,________is not right.

A. Beijingers believe the APEC blue will remain, if they continue making efforts.

B. A lot of ways were taken to reduce the Beijing smog.

C. The Great Smog killed 4,000 people :in four days in 1952 in London.

D. Song Guojun believes that no way will solve the problem at its root.

1.C

2.C

3.A

4.D

【解析】

试题分析:这篇短文从今年11月份在北京举行的APEC会议入手,引出了那几天北京湛蓝的天空,讨论了现在空气污染问题非常严重,并举了1952年英国的大雾霾天气的影响及英国的一些做法的例子,告诉我们中国控制空气污染还需要继续努力,想办法解决。

1.细节理解题。根据短文第一段中which was set up(成立) in 1989可知,APEC,即亚太经济合作组织建立于1989年,到今年为止有25年了。故选C。

2.细节理解题。根据短文第二段中A clear blue sky in Beijing is difficult to see during the smog(雾) season, so Beijingers gave it a name: "APEC Blue".可知,在雾霾季节里,北京难得看到蓝色的天空,没有雾霾,所以北京人就把那几天的蓝色天空命名为:APEC蓝。由此可知选C。

3.词义猜测题。根据划线单词所在的句子Britain then passed its first air pollution act, which required that all power plants in London should be shut down, factories must build taller chimneys, and the heating system must be improved.可知,这里作者举了1952年英国大雾的例子,当时英国通过了空气污染法案,邀请伦敦所有的发电厂都关闭,工厂必须修建更高的烟囱,供热系统必须提高等。power plant是发电厂的意思,故选A。

4.推理判断题。根据I believe, through the efforts we continue to make, it will.可知A是对的;根据A lot of environmentally friendly ways were taken to reduce(减少) the Beijing smog during the APEC meeting,可知B是对的;根据the Great Smog killed 4,000 people :in four days in 1952.可知C是对的;根据Song Guojun…believes that this way will not solve the problem at its root,可知,宋国军教授认为修建空气通道吹散污染这个方法不能从根本上解决污染问题,但是并不是选项中所说的宋教授认为没有办法解决问题,故D不符合文意。

考点:环境保护类短文阅读。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2015届浙江宁波慈城中学八年级上第二次月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

—Would you like some bread?

—Yes, _________, please. Thank you.

A. few B. a few

C. little D. a little

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2016届黑龙江五常市七年级下期末英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

For Sale(出售)

One-bedroom apartment

It’s near No. 1 High School.

There is a park, a library and a supermarket near here. Right price.

Tel:86825044

Time:10:00 a. m. -4:00 p. m.

City English Center

Good English teachers give classes from 8:00 a. m. to 11:00 a. m. on weekends. Classes are ¥50 an hour.

Please call Lisa at 53545156 on weekdays.

Time:9:00 a. m. -4:00 p. m.

For Rent

One hundred bikes.

All bikes are new and colorful. It’s near the Center Hospital.

Ten yuan a day.

Call Mr. Li at 33843535 every day.

Found

A green MP4 on the playground on Monday evening.

See Lin Tao in Class 4, Grade 7.

Room 518, Building B.

根据以上信息,选择正确答案。

1.You can buy _____ by calling 86825044.

A. a bike B. an MP4 C. a bedroom

2.If Kangkang wants to learn English on Saturday, it’ll cost him _____ a day.

A. ¥50 B. ¥100 C. ¥150

3. If you want to rent a bike, you should call _____.

A. Mr. Li B. Lisa C. Lin Tao

4. Lin Tao _____ a green MP4.

A. has B. found C. lost

5. Which of the following is NOT true?

A. The apartment for sale has only one bedroom.

B. It will cost you ten yuan to rent a bike a day.

C. You can call Lisa at 53545156 on Sunday.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2016届黑龙江五常市七年级下期末英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Mum, we have _______tomatoes, but we have _______milk.

Let’s buy some milk in the supermarket.

A. a few, little

B. a little, few

C. few, a little

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年重庆第七十一中学校九年级12月月考英语试卷(解析版) 题型:单词拼写

短文填空。(每空2分,共16分)

根据下面短文内容,在短文的空格处填上一个恰当的词,使短文完整、通顺。

Allowing a teenager to smoke at home will influence the health of other family members. A smoker has a great 1. of having lung cancer(肺癌). So , it’s necessary for people to keep away 2. cigarettes(香烟).

Smoking is a very expensive habit, because the 3. of cigarettes is usually high . For example, now one has to spend at 4. Canadian $5 on a pack of cigarettes in Ontario(a province of Canada). It is a rule that a teenager who is not allowed to smoke at home will smoke fewer cigarettes. Don’t you think it is a rule that is not only good for health 5. also helpful in saving money?

The Canadian government is trying its best to stop children from 6. . Certainly, what it does is supposed by the public. In Ontario, smoking is not allowed in all public places. Smoking is not allowed in cars where children stay , 7. . It is illegal(违法的)for a store clerk to 8. Cigarettes to anyone under the age of nineteen. If a clerk is caught selling cigarettes to a teenager, he will be punished.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年重庆第七十一中学校九年级12月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

I like our teachers because they can allow us _________what we think.

A. saying B. do

C. to say D. to doing

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年重庆第七十一中学校九年级12月月考英语试卷(解析版) 题型:单项填空

Nowadays, if people don't want to cook, they can choose to eat out, but they are asked ______waste any food.

A. not to B. not

C. to D. don't

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年浙江杭州地区九年级上期中质检英语试卷(解析版) 题型:阅读理解

Being able to multitask—doing several things at the same time-is considered a welcome skill by most people. But if we consider the situation of the young people aged from eight to eighteen, we should think again.

What we often see nowadays is that young people juggle a larger number of electronic devices as they study. While working, they also surf on the Internet, send out emails, answer the telephone and listen to music on their iPods. In a sense, they are spending a large amount of time in fruitless efforts as they multitask.

Multitasking is even changing the relationship between family members. As young people give so much attention to their own worlds, they seem to have no time to spend with the other people around them. They can no longer greet family members when they enter the house, nor can they eat at the family table.

Multitasking also has an effect on young people’s performance at university and in the workplace. When they were asked about their opinions of the effects of modern gadgets (器具) on their performance of tasks, many young people gave a positive response. However, the response from the worlds of education and business was not quite as positive. Educators feel that multitasking by children has a serious effect on later development of study skills. They believe that many college students now need help to improve their study skills. Similarly, employers (雇主) feel that young people entering the job market need to be taught all over again, as modern gadgets have made it unnecessary for them to learn special skills to do their work.

1. What does the underlined word “juggle” most probably mean?

A. Want to buy.

B. Use at the same time.

C. Take the place of.

D. Search information from.

2.In Paragraph 3, the author points out that _______.

A. family members do not greet each other

B. family members do not eat at the family table

C. young people get on well with their families

D. young people hardly communicate with their family members

3.What’s the main idea of the last paragraph?

A. Young people must learn skills for future jobs.

B. Young people benefit a lot from modern gadgets.

C. Multitasking is an important skill to young people.

D. Multitasking influences young people’s development seriously.

4.Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Young people think multitasking is good for their study and work.

B. Employers consider it unnecessary for young people to be taught all over again.

C. Educators feel that young people don’t need to improve their study skills.

D. People from the world of education believe multitasking has a good effect on children’s later study skills.

5.The author develops (阐述) the passage mainly by ________.

A. providing special examples

B. following the natural time order

C. giving out a cause and analyzing (分析) its effects

D. comparing opinions from different worlds

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014-2015学年山东章丘市九年级上期中英语试卷(解析版) 题型:单项填空

--Many students don’t know how to ______ stress and become worried.

-- I think they should ask their teachers for help.

A. deal with B. get on

C. care for D. think about

查看答案和解析>>

同步练习册答案