精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
3.One morning,a blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet.He held a sign
which said,"I amblind.Please help me.''There.were only a few coins in the hat.Aman was walking by.He took out a few coinsfrom
his pocket anddropped them into the hat.He then took the sign,tumed it around,and wrote some words on it,He put the sign back so that everyone who walked by could see the new words.
Soon the hat began to fi11 up.A1ot more people were giving money to.the blind boy.That
aftemoon the man who had changed the sign came to see how things W ere.The boy recognizedhis footsteps and asked,"Are you the one who changed my sign in the moming?What did you.write?"The man said,"I only wrote thetruth.I said what you said,but in a diflierent way.'''Mathe hadwritten was,"Today is a beautifu1 day,but I can't see it.''Do you think the firstsign and the second sign were saying the same thing?
0fcourse both signs told people the boy was blind.But the first sign simply told people to
help by putting some money in the hat.The second sign told people that they were able to enjoy the beauty ofthe day,but the boy could not enjoy it because he was blind.
The first sign simply said the boy was blind,while the second sign told people they were so
1ucky that they were not blind.There are atleasttwolessons we canleam from this simple story.
The first is Treasure what you have.Someone else hasless.Try your best to help those who
need your help.
The second is:Be creative.Think differently.There is always a betterway.

51.From the passage we know thatC.
A.the boy isthe man's son                                   
B.the man is one ofthe boy's neighbors
C.the boy is blind and needs help                       
D.the boy works for the man
52.0n the sign what the man wrote was,"B".
A.Treasure what we have already had
B.Today is a beauty day,but I can't see it.
C.We are solucky that we are not blind.
D.Try your best to help those who need your help.
53.According to the passage,which ofthe fo11owing is TRUE?A
A.The hat began to fi11 up after the man wrote some words on the sign.
B.The man took away a11 the few coinsfrom the hat..
C.The boy wanted to get enough money to go to school.
D.Nobody wanted to give any coins to the blind boy.
54.The underlined word"Treasure"here in Chinese means.D
A.承认               
B.接受             
C.允许                 
D.珍惜.
55.The best title for this story is.B
A.Giving makes receiving                
B.Be kind and creative        
C.Be kind to the blind                
D.Do not always get,but ofiier.

分析 一个早晨,一个盲童坐在一个建筑的台阶上,脚边放着他的帽子.他身边的一块牌子上写着"我是盲人,请帮助我".他的帽子里只有几枚硬币.一个男人从盲童身边经过,他拿出几枚硬币并把它们扔进了帽子里.然后他拿起那块牌子,把它翻转过来,并在上面写下了一些话.写完后男人把牌子放回原处让路过的人们都能看到那些新的话.没过多久那顶帽子就被装满了,还有很多人在给盲童钱.当天下午,写下新字的男人回来看事情进行的怎么样了.盲童听出了他的脚步声就问他:"你是那个早上改了我牌子的人么?你写了什么?"那个男人答道:"我只是写下了事实.我说的话正是你说过的,只不过换了一种方式."他写下的话是"今天是多么美好的一天啊,可惜我看不到."你认为第一张牌子和第二张牌子说的是同样的事么?当然,两张牌子都告诉人们这个孩子是盲人.但是第一个牌子只是告诉人们把零钱放在帽子里去帮助那个男孩.第二个牌子告诉人们,你们可以欣赏到美好的今天,但是那个盲童不能,因为他看不见.第一张牌子只是告诉人们这个孩子是盲人,第二张牌子告诉人们他们很幸运因为他们不是盲人.我们至少可以从这个简单的故事中学到两点.第一,珍惜你所拥有的.有些人比你拥有的要少.尽你所能去帮助那些需要帮助的人.第二,要创新.用不同的方式思考,你总会找到一个更好的方法的.

解答 51.答案C 细节理解题 由文中 He held a sign which said,"I am blind.Please help me."可知 他身边的一块牌子上写着"我是盲人,请帮助我",故选C
52.答案B 细节理解题 由文中 What he had written was,"Today is a beautiful day,but I can't see it."可知 他写下的话是"今天是多么美好的一天啊,可惜我看不到.",故选B
53.答案A 理解判断题 由文中 Soon the hat began to fill up.这句话及二三段表述可知 在男人写下一些话之后,他的帽子开始变满,故选A
54.答案D 词义猜测题 由文中The first is Treasure what you have.Someone else hasless.Try your best to help those who need your help.可知 第一,…你所拥有的.有些人比你拥有的要少.尽你所能去帮助那些需要帮助的人,此处珍惜最为合适,故选D
55.答案B 文章理解题 由文中 The first is Treasure what you have.Someone else hasless.Try your best to help those who need your help. The second is:Be creative.Think differently.There is always a betterway.可知 第一,珍惜你所拥有的.有些人比你拥有的要少.尽你所能去帮助那些需要帮助的人.第二,要创新.用不同的方式思考,你总会找到一个更好的方法的.所以文章的题目为:善良并有创造力.故选B

点评 本文并不算难,文章较容易理解,只要理解文章意思,仔细阅读,从文中寻找答案,即可轻松解答.题目出现了一些判断猜测题,则根据句意以及自己对文章的把握来解答.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.-Dad,must I help you clean the car?
-No,I can clean it myself.You ______ help me.(  )
A.shouldn'tB.needn'tC.wouldn'tD.mustn't

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.My sister and her friends usuallyhang out in the mall on the weekend.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.-Where does your uncle work,Jack?
-In a ________ in Paris.He is a policeman.(  )
A.TV stationB.book storeC.post officeD.police station

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

18.The Penguin Calendar
The chart above shows five activities of penguins over a period of one year,month by month.They are hole staying,nest building,(71)egglaying,chick raising and moulting.The penguins stay in the (72)hole(s) most of the year,from January to October.In July,they begin to build nests,just (73)before (before/after) they lay eggs.Chick raising lasts five months,from September to the next (74)January.After chicks come out of the eggs,they begin to lose their baby hair,which is called moulting.It usually takes about (75)four/4 months,from February to May.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.--What's the matter            Tom.He is wet through.
--His car ran            the river.(  )
A.with; inB.to; intoC.with; into

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.There is an old saying:Cloudy (cloud) mornings give way to clear evenings.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

12.我们明天交作业.
We will hand in our homework tomorrow.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.One of my _________ homework wasn't handed in today.(  )
A.classmate'sB.classmates'sC.classmates'

查看答案和解析>>

同步练习册答案