精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
4.    Pollution inside homes and other buildings kills more than 4 million people each year.Many people die as a result of breathing smoke or from cooking over wood-powered of coal-powered stoves.
    One way to reduce the number of deaths is through cooking equipment powered by the sun.Crosby Menzies,a solar power expert in a South African company,described his latest solar cooker called the"Sol.4","It is four square meters of mirrors,six to eight meters in length.It is quite a large cooler."
     The"Sol.4"works by reflecting (反射)light from the sun off large mirrors.The mirrors direct (把…对准)the light at a cooking pan.Then the light heats the pan with solar energy.Within two minutes,the pan is hot enough to cook sausages and onions.In just four minutes,water can be boiled.That is as fast as cooking with natural gas or electricity.
    The cooker is also much"friendlier"than other models because people do not have to stand in the sun to use it.And people can prepare meals without having to collect firewood or spend money on coal.Such individuals  would be less likely to have breathing illnesses from harmful smoke.
    At present,the cooker only works when the sun is shining.But engineers are working on a way to make it work without sunlight.
    Each cooker costs about $2000,which is a large amount of money for most Africans.To solve that problem,Crosby Menzies has crated a non-governmental organization called solar Cookers for Africa.It plans to raise money through donations to provide poor people with solar cooking equipment.

66.This passage is mainly aboutA.
A.solar cookers    
B.smoke pollution   
C.solar power experts  
D.breathing illnesses
67.The"Sol-4"is mainly used toD.
A.shorten the time of cooking   
B.reduce the cost of making cookers   
C.raise money through donations to help African people   
D.reduce the number of deaths caused by harmful smoke.
68.The underlined word"individuals"most probably means"C"
A.cookers    
B.mirrors   
C.people    
D.experts
69.Which of the following about the"Sol-4"is TRUE?D
A.It is six to eight square meters of mirrors.
B.It can work in any weather condition now    
C.It can also heat the pan by lighting firewood   
D.It is more environment-friendly than other cookers.
70.From the passage,we can infer thatB.
A.the"Sol-4"will be designed in a smaller size  
B.more African can use the solar cookers in the future   
C.the"Sol-4"is the first product of the south African company     
D.the African government will provide poor people with solar cookers.

分析 房屋和其他建筑物的污染每年造成超过400万人死亡,许多人因吸入烟或用煤作动力的炉子做饭而死亡.
减少死亡人数的一个方法是通过太阳能烹饪设备,一个南非公司的太阳能专家Crosby Menzies描述了他最新的太阳能炊具,称为"Sol.4","它是四平方米的镜子,长度六到八米,相当于一个大的灶具."
"Sol.4"由大镜子反射的太阳光运作的.镜子直接把光对准炒菜的锅,然后光用太阳能加热锅.两分钟后,锅热得能够烤香肠和洋葱.在短短的四分钟,水可以煮沸,和用天然气或电做饭一样快.
锅也比其他灶具更"友好",因为人们不必站在太阳下使用它,人们可以不必收集柴火或花钱买煤做饭.这样的人们不太可能有来自于有害烟雾引起的呼吸病.
目前,炊具只是在阳光灿烂的时候工作,但工程师们正在努力工作,使它在没有阳光的情况下也能工作.
每个锅的成本约为2000美元,这是大多数非洲人一大笔钱.为了解决这个问题,Crosby Menzies已建立一个叫做非洲太阳能炊具的非政府组织.它计划筹集捐赠的资金去提供太阳能烹饪设备给穷人.

解答 66.答案:A.主旨大意题.根据   One way to reduce the number of deaths is through cooking equipment powered by the sun.Crosby Menzies,a solar power expert in a South African company,described his latest solar cooker called the"Sol.4","联系全文内容可知本文是介绍一种新型的太阳能灶具,能够减少污染对身体的伤害,故答案是A.
67.答案:D.细节理解题.根据Many people die as a result of breathing smoke or from cooking over wood-powered of coal-powered stoves.  One way to reduce the number of deaths is through cooking equipment powered by the sun.Crosby Menzies,a solar power expert in a South African company,described his latest solar cooker called the"Sol.4"可知Sol-4主要是用于减少因有害气体引起的死亡,故答案是D.
68.答案:C.词义猜测题.根据.And people can prepare meals without having to collect firewood or spend money on coal.人们可以不必收集柴火或花钱买煤做饭和后面的would be less likely to have breathing illnesses from harmful smoke.不太可能有来自于有害烟雾引起的呼吸病. individuals  作为主语,表示人不可能得病,故选C.
69.答案:D.细节理解题.根据The cooker is also much"friendlier"than other models because people do not have to stand in the sun to use it.And people can prepare meals without having to collect firewood or spend money on coal.Such individuals  would be less likely to have breathing illnesses from harmful smoke可知这种新灶具比其他灶具更环保,故选D.
70.答案:B.推理判断题.根据To solve that problem,Crosby Menzies has crated a non-governmental organization called solar Cookers for Africa.It plans to raise money through donations to provide poor people with solar cooking equipment.可以推断将来越来越多的非洲人会用上太阳能灶,故答案是B.

点评 就英语说明文的阅读而言,首先要抓住文章说明的要点,也就是要抓住被说明对象的实质性特征;弄清作者从哪个角度、哪个层面开始说明;并明白文章最后的说明结论.高考说明文阅读材料通常介绍最新科技、重大成就、生活时尚、流行现象等.了解说明文的写作手法、说明方法,理清短文结构及段落中心思想是答题关键.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

13.16.Jack went to see Kong Fu Panda 3
A.Last Sunday morning.
B.Last Sunday afternoon.
C.Last Sunday evening.
17.Jack saw bird on his way to the cinema.
A.black 
B.brown 
C.blue
18.There was something wrong with the birds.
A.left leg 
B.left foot 
C.left wing
19.To save the bird,Jack took it to
A.a pet hospital
B.his home
C.the zoo
20.There were steps of treatment for the bird.
A.two 
B.three 
C.four.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.We are going to take the high-speed train to Xi'an tomorrow,so an early arrival at the station____________.(  )
A.advisesB.is advisedC.is advisingD.was advised

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.---Would you like to try some pizza?
---Yes,please.It          lovely and         nice.(  )
A.sounds; seesB.hears; turnsC.looks; smellsD.sounds; watches

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.电视开着,但是玛丽没注意看.
The TV was on,but Mary wasn'tpayingattention to it.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.单词辨音  找出画线部分与其他单词发音不同的选项.(  )
A.fiveB.richC.bike

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

16.I know my brother better than anyone else in the world.Since the moment of his birth,I've been part of his life.I had spent seven happy years in the world with the attention of those around me.But when Rohan was born,life changed.All of a sudden,I had to share my toys and there were no more bedtime stories or my own choice of food.
Finally,I hated this small boy.The poor baby had no idea what had made me so unhappy.Maybe he found me strange,the only person in this house who did not like him.Whatever the reason was,he loved following me around.However,I seldom talked to him and always asked him to leave me alone.
Then all that changed.I hardly remember everything of that day six years ago,but I do remember that I was feeling very angry.Then I found myself in my brother's room.I couldn't help reaching my hand through the bars(栏杆)of his bed.At once,he reached his small hand and softly touched mine.And that was all I needed.Through all the unhappiness of the day,that one moment changed everything.How could I hate someone who made me feel so important?For the first time,I saw my brother through the eyes of a sister.Suddenly I realized love from my family was always with me.
To this day,I can't imagine life without my brother.It is unbelievable(难以置信的)how much I have learned about life from a seven-year-old boy.Above all,Rohan has taught me that one should not care only for himself.

61.The sister wasB years old when her brother was born.
A.six
B.seven
C.eight
62.The sister used to be the only person in the house whoA.
A.didn't like the baby 
B.followed the baby around
C.often talked to the baby
63.The underlined phrase"that one moment"refers to the timeC.
A.when there were no more bedtime stories for the sister
B.when the sister found herself in her brother's room
C.when Rohan softly touched his brother's hand
64.Which of the following is TRUE?B
A.The sister doesn't know her brother very well.
B.The sister lives with love from her family all the time.
C.The sister remembers everything of that day six years ago.
65.From this story we learn that it's important toA.
A.care for others 
B.share with others 
C.help others.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

5.can,repair.
He can repair the bike.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.One day,I took my daughter to the park.As soon as we got there,my daughter (81)ran(run) to the swing (秋千)and asked for a push.When I was helping my daughter,I noticed another girl trying to make her own swing (82)go(go) high by herself.Her old grandmother was
sitting on the chair nearby and smiling at us.Gradually,my daughter (83)was pushed(push) higher and higher by me.
Then I walked towards the little girl.I asked if I (84)could give(give) a big push to her.She smiled and said"Yes".For the next hour,I pushed the swings,and played with my daughter and the little girl.When we went home,I (85)was(be) tired but very happy.
One day two years later,after a day's work,I went to pick up my daughter before going home.
While I (86)was waiting(wait) outside the school gate,a little girl smiled sweetly at me and gave me a big hug.As I watched her (87)running(run) away,I realized that she was the girl whom I gave a big push in the park.
So far,I (88)haven't forgotten(not forget) her sweet smile and the warm hug that she gave me.
In fact,if we give love to others,love (89)will find(find) its way back to us.It may travel from heart to heart or it may blossom (开花)in the heart.The love we share,the kindness we (90)give(give),and the happiness we create will come back to us with a pleasant surprise.

查看答案和解析>>

同步练习册答案