Long long ago, an elephant and a monkey lived in the same forest. They were good friends, but both of them were very proud. The elephant thought of himself strong, and the monkey felt himself quick.
![]()
One day they went to ask the old bird, “Can you tell us which one of us is more important?” The old bird didn't give them the answer at once. However, he asked them to get some bananas on the other side of the river and bring them to him.
So the elephant and the monkey went to the river, but the water ran so fast that the monkey was afraid.
“Get on my back, Monkey,” said the elephant, “I shall take you there. I'm big and strong, and I can swim across the river.”
Soon they got to the other side. The elephant tried to reach the bananas, but they were too high. “Wait a minute, please. I can climb,” said the monkey. He quickly ran up the tree and gave the bananas to the elephant.
Then they came back happily to the old bird and showed him the bananas. “Now, you see, the elephant is strong,” said the old bird with a smile, “but he couldn't get the bananas; the monkey is quick, but he couldn't, either. Only you two could do the work well when you helped each other.”
1.Both the elephant and the monkey are ______ in the story.
A. quickB. proud C. strong
2.According to the story, ______ is more important.
A. the monkey B. the elephant C. neither
3.Picture ______ shows the right position of the banana tree.
![]()
A. B. C.
4.They should ______ to get the bananas.
A. first swim across the river and then come back
B. first climb up the tree and then swim across the river
C. first swim across the river and then climb up the tree
5.The best title for the story is “______”.
A. Teamwork is important B. An elephant and a monkeyC. Strong or quick
1.B
2.C
3.B
4.C
5.A
【解析】
试题分析:大象和猴子问老鸟谁是更重要的,老鸟让他们两个去河对岸的树上摘香蕉,猴子过不去河,是大象背着它过河的,大象上不去树,是猴子上树摘的香蕉,老鸟这么做是为了让他们两个意识到没有谁是更重要的,及合作的重要性。
1.小题1】细节理解题。根据原文They were good friends, but both of them were very proud.可知大象和猴子都是骄傲的。故选B。
2.小题2】细节理解题。根据原文Only you two could do the work well when you helped each other.可知只有两个人彼此互相帮助才能完成任务,所以没有谁是更重要的。故选C。
3.小题3】细节理解题。根据原文However, he asked them to get some bananas on the other side of the river可知香蕉树是在河的另一边,故选B。
4.小题4】细节理解题。根据原文However, he asked them to get some bananas on the other side of the river可知树在河的另一边,要先过河再上树摘香蕉。故选C。
5.小题5】细节理解题。通过阅读故事,大象和猴子知道了合作的重要性。故选A。
考点:故事类短文阅读。
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考英语模拟试卷(解析版) 题型:书面表达
当今,低碳生活(low-carbon living)的理念已深入人心,植树造林、节能减排、环保出行等已成为人们的自觉行为。请你用英语写一篇90词以上的短文,谈谈你践行这种绿色环保生活理念的做法与心得。
内容要求:
1. 低碳生活的重要性是什么?
2. 你为过低碳生活付出了怎样的努力?
3. 你对全民践行低碳生活有何期待?
注 意:短文中不允许出现与考生本人相关的真实姓名和校名等信息。
__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟(四)英语试卷(解析版) 题型:完型填空
Small talk is a good way to kill time and make friends. If you travel to other countries, do you know what to say to small talk with local people?
In Britain the best topic is the weather. British changes quite often. It’s a safe topic. You can start small talk simply by saying “It’s a lovely day today, isn’t it?” the weather, it’s good to talk about gardens with English people. For example, you could say, “Those roses look really beautiful, ?” English people love their pets. So it’s also nice to begin with “What a lovely ! What’s its name?”
In America, people like to talk about sports, Amecican football and basketball. They also talk about clothes by saying “It’s a nice shirt! Where did you get it?” The weather is a topic there, too.
Of course, you should avoid a lot of topics during small talk in western countries. Don’t ask people “How old are you?”. Age is usually secret , for women. ask “How much money do you make?” It makes people uncomfortable. Don’t ask strangers whether they have a girlfriend boyfriend. Politics(政治) and religion(宗教) is not a good topic for two people who have just met, either.
1.A. end B. startC. speak
2.A. weather B. people C. food
3.A. BesidesB. Except C. But
4.A. isn’t itB. aren’t theyC. don’t they
5.A. pictureB. dog C. boy
6.A. the same asB. so that C. such as
7.A. safeB. dangerousC. hard
8.A. extremely B. especially C. exactly
9.A. NeverB. UsuallyC. Please
10.A. with B. and C. or
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟(四)英语试卷(解析版) 题型:单项填空
If you work really hard, you will get grades next year.
A. bad B. goodC. many
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟(六)英语试卷(解析版) 题型:单词拼写
根据对话情景,填入恰当的单词。(每空一词,每词1分,共6分)
A: Good morning! Can I help you?
B: Good morning! Yes, please. I think that this house is for (____1.______).
A: That’s right.
B: May I have a look at it?
A: (__2.________). Come in, please.
B: How long have you lived here?
A: (___3._______) ten years. I have been here since 2001.
B: How much does it (____4.______)?
A: 8600 pounds.
B: That’s a lot of (__5._______)!
A: It’s worth every penny of it.
B: I like it very much. But I can’t (__6.________) yet. My wife must look at it first.
A: Women always have the last words.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟(六)英语试卷(解析版) 题型:单项填空
– I don’t know ______ now.
– She’s much better today.
A. where she isB. how she isC. how is she
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟(六)英语试卷(解析版) 题型:单项填空
Hangzhou is really a fascinating city and we would like to stay for ______ two weeks.
A. anotherB. otherC. the other
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟(八)英语试卷(解析版) 题型:阅读理解
| Digital Atomic Watch(数字原子表) This new watch is one of the most accurate(精准) watches in fashion. You never have to do another thing except change the battery - about once every two years! This Atomic Watch displays time (12 or 24-hour mode(模式)), weekday, date and month. Water resistant(抵抗的). Weight: 2.6 oz. Display Size: 0.75" W x 0.5" H. Face Size: 1.5" W. Band Size: 0.75" W x 8.25" L. Item: # DWW Price: $ 40 |
| Dolphin Wood Kit(配套原件) Great for kids. Simple wood changed into an pretty 3-D model dolphin. No tools or glue required. Complete with 5-language instruction paper. Age 7+ Model Size: 8.5" (22 cm) long. Item: #7103-09 Price: $ 8 ($15 if you take two) |
| Russian Nesting(嵌套) Dolls Russian nesting dolls are wooden dolls with one doll inside the other(7 in 1). The dolls are the ones which open piece after piece like words in a sentence, to reveal its beauty. They are all hand painted. The paint is safe for children. Wonderful souvenirs for visitors. Suitable gifts for kids. Height: 30cms. Item: # RND203 Price: $ 4 ($25 a set of dolls) |
1.Victor wants to buy a present for his 4-year-old cousin. He could buy .
A. the digital atomic watch B. the dolphin wood kit C. the Russian nesting dolls
2.If you know how to make up the dolphin wood kit, you need to help you to finish it.
A. nothing B. glue C. some tools
3.If you use a digital atomic watch, you should buy a battery .
A. every half year B. every year C. every two years
4.Maria wants to buy two sets of the nesting dolls and two dolphin wood kits, she should pay .
A. $ 65 B. $ 66 C. $ 23
5.From the ads we know that .
A. you can’t wear the digital atomic watch when you go surfing
B. if you don’t know how to make up the dolphin wood kit, you can follow the instruction
C. the painting of the Russian nesting dolls are made by machines.
查看答案和解析>>
科目:初中英语 来源:2014年广东省中考模拟(三)英语试卷(解析版) 题型:单项填空
He ________ not to throw away the food, but he still did it.
A. askedB. asksC. was asked
查看答案和解析>>
湖北省互联网违法和不良信息举报平台 | 网上有害信息举报专区 | 电信诈骗举报专区 | 涉历史虚无主义有害信息举报专区 | 涉企侵权举报专区
违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com