精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
8.A man had seven sons,who were always quarreling.They left their studies and work,to quarrel among themselves.Some bad men were looking forward to the death of their father,to cheat them out of their property(财产) by making them quarrel about it.
The good old man,one day,called his sons around him.He laid before them seven sticks,which were tied together.He said,"I will pay a hundred dollars to the one who can break this bundle(捆)."
Each one tried their best to break the bundle.After a long but useless efforts,they all said that it could not be done.
"And yet,my boys,"said the father,"nothing is easier to do."He then untied the bundle,and broke the sticks,one by one,with perfect ease.
"Ah!"said his sons,"It is easy enough to do it so; anybody could do it in that way."
Their father replied,"As it is with these sticks,so it is with you,my sons.So long as you hold fast together and help each other,you will be much richer,and none can harm you.
"But if the brotherhood bundle is broken,it will happen to you just as it has to these sticks,which lie there broken on the ground."
Home,city,country,all are property found,When they hold tightly together.

50.How many sticks does the old man ask his sons to break?D
A.2.    
B.3.   
C.5.     
D.7.
51.Why was the old man able to break the sticks?C
A.Because his sons helped him to do so.
B.Because he was strong enough to do so.
C.Because he was wise enough to untie the bundle.
D.Because the sticks were no longer as strong as before.
52.Which of the following is TRUE?B
A.The old man was going to die soon.
B.The sticks were used as a tool to teach the sons a lesson.
C.The sons were all too stupid to take care of their property.
D.some bad men might get the property away from the old man.

分析 老人的七个孩子经常发生争执,甚至都影响到了学习.一天老人把捆在一起的七根木根放在他们面前,让他们把它折断,每个孩子都竭尽全力,却未能成功.老人解开绳子,很轻松就把每根木棍折断了.老人讲七根木棍比作七个孩子,通过这件事告诉孩子们学会团结,只有团结在一起,互帮互助,这样你们才会更好,没人能伤害到你.

解答 50.答案:D.细节理解题,根据第二段 He laid before them seven sticks,which were tied together."可知,老人把七根棍子绑在一起,让孩子们把它折断,故选D
51.答案:C.推理判断题.根据第三段He then untied the bundle,and broke the sticks,one by one,with perfect ease."可知,老人解开绳子,一根一根地很轻松就把七根棍子折断了,可见老人很聪明的将捆子解开了,故选C.
52.答案:B.细节理解题.根据最后一段As it is with these sticks,so it is with you,my sons.So long as you hold fast together and help each other,you will be much richer,and none can harm you"可知,老人拿七根棍子类比自己的七个孩子,教会他们要学会团结,故B是正确的.根据第一段Some bad men were looking forward to the death of their father,to cheat them out of their property(财产) by making them quarrel about it.可知是坏人期盼老人死去,不是老人要去世了,故A错.C答案The sons were all too stupid to take care of their property文中没有提到,根据第一段Some bad men were looking forward to the death of their father,to cheat them out of their property(财产) by making them quarrel about it.可知是坏人想去欺骗七个儿子,故D错.故选B.

点评 细节题,顾名思义,就是指针对文章的某个细节而设置的试题.细节题的命题方法很多,如可能是对某个细节用同义结构转换后进行考查、也可能是将文章中的几个细节(通常是四个)放在一起要求考生判断是非(选出正确的一项或选出错误的一项)或对几个细节进行排序等.解答这类试题时,一个常用的方法就是运用定位法,即根据题干或选项中的线索词从原文中找到相关的句子,与选项进行比较从而确定答案(此时要特别注意一些常见的同义转换).

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.We should be glad to help                .(  )
A.otherB.othersC.the others

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:改错

20.There  is going to  have a meeting this evening.C
   A           B                C.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.The father wished the twins to be doctors,but ________of them liked to study medicine.(  )
A.bothB.noneC.eitherD.neither

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

3.Feeling down?Got the blues?Everyone gets sad Yes,everyone you've ever met
(34)Some people have sad feelings just at times,and others may have sad feelingspretty often.More than half of all teenagers go through a sad period at least once a month.
Sadness is a feeling…
It's very important for people who have sadness to get help.(35)When they do,they can get better quickly.Sometimes talking about what has made you sad helps the sad feeling melt away…
34.一些人有时感到忧郁,而另一些人却会经常郁郁寡欢..
35.当他们获得帮助,他们就会很快振作起来..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

13.The year was 1932,Amelia Earhart was flying alone from North America to England in a small one-engine airplane.At midnight,several hours after she had left Newfoundland,she ran into bad weather.To make things worse,her altimeter failed to work.(The altimeter shows the height of the plane above the ground.) At night,and in a storm,a pilot(飞行员)is in great difficulty without an altimeter.At times,her plane nearly fell into the sea.Just before daylight,there was further trouble.Amelia noticed flames(火焰)coming from the engine.Would she be able to reach land?There was nothing to do except to keep going and to hope.
Amelia Earhart did reach Ireland,and for the courage she had shown,she was warmly welcomed in England and Europe.When she returned to the United States,she was honored by President Hoover at a special dinner in the White House.From that time on,Amelia Earhart was famous.
What was so important about her flight?Amelia Earhart was the first woman to fly the Atlantic Ocean alone,and she had set a record of fourteen hours and fifty-six minutes.

25.Amelia wasA.
A.an American 
B.an Englishwoman 
C.a European 
D.living near the Atlantic
26.She ran into bad weather.Here"ran into"meansD.
A.rushed into
B.hit 
C.knocked into 
D.met
27.Amelia's successful flight has proved thatB.
A.women can do everything
B.women can do things,as men have done
C.men and women are equal now
D.women pilots are more successful than men pilots.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

20.You may know the song Happy Birthday very well.But do you know about its writer?It was written by an American girl.And she became very rich after that.
When she was a child,she was poor.Once,she was invited to her friend's birthday party.She was pleased but sad because she didn't have enough money to buy a gift for her.
"The party is coming soon,but now I have little money."Tears ran down her face.
Later that night she was in bed,thinking about the gift when the door opened and her grandma came in."What happened?"her grandma asked.Hearing the girl's story,she said,"Don't worry.I think I can help you.How about singing a song together?Happy birthday to …"What a beautiful song!They sang and sang.Suddenly she woke up.It was a dream!She decided to write it down at once and sing it to her friends at the party.
When she sang the song at the party the next day,her friends were very happy."How wonderfully you sing!We haven't heard such a beautiful song before.Thank you for giving me the special gift."said her friend.And they learnt to sing it together.Later the girl became well-known in America.

61.The song Happy Birthday was written byA.
A.an American girl 
B.an American girl's grandma
C.an American boy
D.an American girl's friend
62.The girl was sad becauseC.
A.she didn't want to go to the party.
B.she would be busy that day.
C.she didn't have enough money to buy a gift.
D.she wasn't invited to the party.
63.What gift did she give her friend?D
A.A flower. 
B.A toy. 
C.An interesting book. 
D.A song.
64.What did her friends think of the song?It wasB.
A.boring        
B.beautiful      
C.exciting         
D.interesting
65.Which of the following is TRUE?D
A.The girl was still poor after writing the song.
B.The girl sang the song with her grandpa in her dream.
C.The girl's friends had heard the song before.
D.The girl became famous because of the song.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.Our monitor is never late for school,             ?(  )
A.does heB.doesn't heC.is heD.isn't he

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

18.Anna invited me to her birthday party last month.(改为被动语态)
Iwas invited to Anna's birthday party last month.

查看答案和解析>>

同步练习册答案