1.A gentleman once advertised(登广告)for a boy to help him in his office,and nearly fifty persons asked for the place.Out of the whole number he in a short time chose one,and sent all the other boys away.
"I should like to know,"said a friend,"on what ground you chose that boy.He didn't even have a recommendation(推荐信)with him.
"You are mistaken,"said the gentleman,"he had a great many:
"He made his shoes clean when he came in,and closed the door after him; showing
that he was orderly(井然有序的).
"He gave his seat to the disabled old man; showing that he was _________.
"He took off his cap when he came in,and answered my questions quickly and
respectfully c恭敬地); showing that he was polite.
"He lifted up the book which I had purposely c故意地) laid on the floor,and put it on the table,while all the others stepped over it or pushed it aside; showing that he was careful.
"And he waited quietly for his turn,instead of pushing the others aside; showing that he was modest (谦逊的 ).
"When I talked with him,I noticed that his clothes were carefully brushed,his hair in nice order,and his teeth as white as milk.When he wrote his name,I noticed that his fingernails were clean; instead of having some untidy personal habits.
"Don't you call these things letters of recommendation?I do; and the things that I can discover a boy by using my eyes for ten minutes,is worth more than all the fine letters that he can bring."
36.Choose the right word to complete the sentence in paragraph 5 according to the context(上下文).A
A.kind
B.smart
C.lovely
D.healthy
37.How did the gentleman know the boy was polite?B
A.He made his shoes clean when he came in.
B.He took off his cap when he came in.
C.He waited quietly for his turn.
D.His teeth and fingernails were clean.
38.The gentleman laid the book on the floor becauseD.
A.he used to be like this
B.he wanted to know who was orderly
C.he tried to know who had tidy personal habits
D.he wanted to test the people who asked for the job
39.How many reasons made the gentleman choose that boy?B
A.Five.
B.Six
C.Seven.
D.Eight.
40.What can you learn from this passage?C
A.The gentleman is a wise man.
B.All gentlemen can choose the right person by using their eyes.
C.Good behaviors c行为) and good habits a工e important for a person.
D.One should pay more attention to his recommendation than to his behaviors.
分析 本文讲述的是一个男孩找工作,在众多的求职者中脱颖而出,这是因为他有着良好的行为习惯和良好的品质.
解答 36.A 词义猜测题.根据上一句:He gave his seat to the disabled old man他把座位让给了那位残疾老人,可以推断出此处应该是:说明他是一个善良的人,故选A.
37.B 细节理解题.根据He took off his cap when he came in,and answered my questions quickly and respectfully (恭敬地); showing that he was polite可知男孩进来时脱下帽子,很快地恭敬地回答了我的问题.所以显示出他很有礼貌,故选B.
38.D 细节理解题.根据He lifted up the book which I had purposely (故意地) laid on the floor,and put it on the table,while all the others stepped over it or pushed it aside; showing that he was careful可知把书放在地上的原因是要测试找工作的人们是否捡起来,故选D.
39.B 细节理解题.根据 showinthat he was orderly(井然有序的); showing that he was kind. showing that he was polite.showing that he was careful;showing that he was modest (谦逊的 ).I noticed that his fingernails were clean; instead of having some untidy personal habits.可知正是这六个原因录取了这个男孩子,故选B.
40.C 理解推断题.根据and the things that I can discover a boy by using my eyes for ten minutes,is worth more than all the fine letters that he can bring.可知从文章中我们可以了解到一个人的良好的行为习惯和良好的品质是重要的,故选C.
点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.