2.An old gentleman who lives a few doors away from me can always be seen with a bag.He goes out by himself and picks up plastic bottles,plastic bags and pieces of paper everywhere.He does it all carefully and never complains.
The children in the nearby school are probably responsible for some of that litter."There will come a time when they know better,"he said."It's just not yet.So,I'll do it for them."
Well,this morning I was out walking my neighbor's dog when I saw another neighbor,a much younger man,out doing the same thing!He had his two little sons with him and they were having good fun trying to pick up the litter.
"What a good job you are doing",I said to him."Well,an older fellow in our street does this",said he."And my friend and I thought it wasn't fair that he had to do it all the time,so now we take turns."
Not only was he taking a turn,not only did he have a friend join in as well,but he was passing on the lesson to the next generation(一代)!
By the time I had returned the dog to my neighbor,I looked again and his children's friends had joined in!
This man was teaching a whole group of young children to keep their own street clean.An older man had set an example for him and now he was passing it on-the next generation is doing what he did and the generation to come after that!
44.The old gentleman picks up the litterD.
A.to make money
B.to help the cleaners
C.to have a good fun
D.to keep the environment clean
45.The younger man did the same thing as the old gentleman becauseD.
A.it was his turn
B.it was interesting for him
C.he was the old gentleman's good friend
D.he wanted to share the job with the old gentleman
46.When the writer returned the dog,C joined in picking up the litter.
A.the writer
B.the old gentleman
C.the children's friends
D.the younger man's friend
47.What can we learn from the text?A
A.The power of example is endless.
B.Like father,like son.
C.Two heads are better than one.
D.No pains,no gains.
分析 文章大意:本文讲述作者家附近的老人经常捡垃圾来保护环境.后来一个年轻人和他的两个儿子也这样做.慢慢地,孩子们的朋友开始加入进来.这名老人树立了一个好榜样,年轻人将它传承下去,一代一代都会这样做.
解答 44-47:DDCA
44.D细节推理题.根据文章第二段,可推知老人捡垃圾是为了保护环境.故选D.
45.D细节理解题.根据文章第四段中"And my friend and I thought it wasn't fair that he had to do it all the time,so now we take turns.",可知他想分担老人的工作.故选D.
46.C细节理解题.根据文章中的第五段By the time I had returned the dog to my neighbor,I looked again and his children's friends had joined in!可知孩子们的朋友们也加入了捡垃圾的行动中.故选C.
47.A 主旨题.根据文章大意本文讲述作者家附近的老人经常捡垃圾来保护环境.后来一个年轻人和他的两个儿子也这样做.慢慢地,孩子们的朋友开始加入进来.这名老人树立了一个好榜样,年轻人将它传承下去,一代一代都会这样做.可知榜样的力量是无穷的,故选择A.
点评 本文是一篇教育文化类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.