精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
5.The Spring Festival is the biggest festival for Chinese people all around the world.The celebration usually lasts for 15days.There is a lot to do.On the eve of the Spring Festival,family members get together and have big meals.Their favourite dish on this day is dumplings.Days before the Spring Festival,families will clean their homes.people think cleaning sweeps away bad luck.It makes the house ready for good luck.
The colour red is everywhere during the Spring Festival.People think red is a happy colour and will bring them a bright future.People wear red,too.They decorate (装饰) their homes with pieces of red paper.Kids get a lot of"hong bao".It is a red paper bag with money in it.Usually,older people give younger ones hong bao.They think it brings good luck.
The Spring Festival is the time to make everybody happy.So don't say any bad words or do anything that will bring unhappiness to other people.
For example,you'd better not say any bad words like"death".Don't break anything.People think that it means your luck is running out.
Also,don't borrow or lend money on these days.If you have borrowed money,return it before the Spring Festival.
58.What do most people do on the eve of the Spring Festival?A
A.Family members gather for a big meal.
B.Friends eat dumplings together.
C.They borrow money from friends.
D.They give each other hong bao.
59.Why do people clean their houses days before the Spring Festival?B
A.Because they enjoy being clean.
B.Because it is believed that cleaning will sweep away bad luck.
C.Because they think it will bring happiness to others.
D.Because it is thought that cleaning brings in money.
60.Which of the following things is not supposed to(不应该) happen during the Spring Festival?B
A.Returning money before the Spring Festival.
B.Saying words that have to do with death.
C.Wearing red clothes.
D.Decorating houses with red paper.
61.We can tell from the story that the Spring Festival isD.
A.a time of harvest and fun
B.celebrated for one whole month
C.only celebrated in China
D.a time for families to get together.

分析 这篇短文介绍的是春节是全世界中国人最大的节日,春节,家庭成员聚在一起吃丰盛的饭菜.春节是每个人都很快乐的时光.文章也向我们介绍了春节前后可以做的事情和不可以做的事情.

解答 58 A 细节理解题.根据第一段On the eve of the Spring Festival,family members get together and have big meals.可知春节前夕,家庭成员聚在一起吃饭.故选A.
59 B 细节理解题.根据第一段People think cleaning sweeps away bad luck.It makes the house ready for good luck..可知人们认为扫走坏运气.他是房子准备迎接好的运气.故选B.
60 B 细节理解题.根据第三段So don't say any bad words or do anything that will bring unhappiness to other people.For example,you'd better not say any bad words like"death".可知所以不要说任何脏话或做任何会带来不幸的人.例如,你最好不要说任何脏话"死".故选B.
61 D 主旨大意题.通读全文可知,春节是全家人团聚的日子.故选D.

点评 对考生提出以下几方面要求:
  1.不但要求掌握所读材料的主旨大意、中心思想,而且要求掌握文章中的详细事实与细节.
  2.不但要求对于具体事实情节的理解,而且要求对其抽象含义的理解,既要理解字面意思,又要理解其深层含义,包括作者的态度、观点、意图等.
  3.既要求理解文章中某句、某段的含义及全文的逻辑关系,又要求根据其含义及逻辑关系进行判断和推理.
  4.既要求考生能够运用材料中的信息去理解、分析问题;又要求考生能运用中学生应有的生活常识去分析、理解问题.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

15.In England,people don't usually talk much.You can go on a bus,or in a train,and everyone sits looking out of the window.Often they read.They read books and papers,but they don't talk much.
When you meet English people,they often talk about one thing,the weather.So When you meet somebody in England,you can say,"Nice weather for the time of year!"
"But it was a little cold yesterday,"somebody may answer."But it got a bit warmer later,"you can say.
Talk like this,and the English will think,"How friendly you are!"

80.English people oftenD on a bus.
A.talk much     
B.talk about   
C.eat something   
D.read papers
81.When you meet English people,talk like this:C
A.How do you do  
B.How are you!
C.Nice weather  
D.Nice to meet you!
82.If you talk with the English people about the weather,they will thinkA
A.you are friendly      
B.you are right
C.you are English      
D.you talk too much
83.English people always hope the weather will getB.
A.better    
B.warmer   
C.colder   
D.hotter
84.Which is right?D
A.English people like to talk on a bus.
B.English people didn't enjoy the best weather.
C.English people are the most friendly.
D.English people don't talk much.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

16.Today,an increasing number of people are always looking at their mobile phone with their heads down.These people are called the"Heads-down Tribe".Are you a heads-down tribe member?Heads-down members now can be seen everywhere.
More and more traffic accidents are happening because more drivers use mobile phones when they are driving.In order to make drivers pay more attention to driving,some new traffic rules have been made.For example,heads-down tribe members who use mobile phones while driving in Taiwan are fined(罚款).Car driver and motorcyclists who break the traffic rule will be fined NT3,000andNT1,000 respectively.
As we can see above,using mobile phones may cause accidents and even cost a lot of money.Also,more and more interesting and strange facts happen to the"Heads-down Tribe".Let's have a look at an interesting TV report.A man in America kept using his mobile phone on his way home.As a result,he bumped into a big lost bear.When he lifted his eyes from the phone,he was so scared that he turned around and ran away as quickly as possible.Another fact is that we can often see people in the restaurant eating face to face but looking at their own mobile phones.It's strange that they don't talk to the ones who sit opposite to them during the meal.Some of them even have fun communicating with others on the phone.
Mobile phones are helpful and necessary tools for modern life.Are mobile phones good or bad?It depends on how people use them.Let's be"healthy"users and try to be the"Heads-up Tribe".

44.What do we know about the"Heads-down Tribe?"D
A.They are cool children.
B.They are dangerous driver.
C.They are good at using the Internet.
D.They are always looking at their mobile phones.
45.What does the underlined word"respectively"in the passage mean in Chinese?B
A.迅速地
B.分别地
C.特意地
D.逐渐地
46.According to the passage,what do the"Heads-down Tribe"do when they eat in a restaurant?C
A.They enjoy their meals.
B.They take photos of their meals.
C.They don't talk to the people who sit opposite.
D.They talk to the strangers who sit next to them
47.What is the main idea of the passage?D
A.Let's try to be the"Heads-down Tribe".
B.Mobile phones are helpful and necessary.
C.Mobile phones are not good for people.
D.We should use mobile phones rightly.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.A t 9yesterday morning,I _________an English class while they ___________P.E.(  )
A.was having,were havingB.had,had
C.was having,had   

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.---I often have hamburgers for lunch.
---you had better not.It is bad for you                  too much junk food.(  )
A.eatB.to eatC.eating

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.There are three ____________ students on the playground.(  )
A.hundred ofB.hundredsC.hundreds ofD.hundred

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.-Mom,I wonder if my grandpa ____ this weekend.
-I'm not sure.If he ____,I'll tell you.(  )
A.comes,comesB.will come,will come
C.will come,comes   

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

14.It is easyto ride(ride) a bike to school.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.Thereis  (be) a pen,two books and a dictionary on the desk.

查看答案和解析>>

同步练习册答案