9.About 4,000 years ago,the Chinese discovered the secret of the cocoon (茧).No one knows how this discovery was made.One story says that a young princess was drinking tea in her garden when a cocoon suddenly dropped into her tea and the hot tea made it soft.When the princess tried to take it out,it became separated (分离的) and she pulled out a silk line.
The Chinese learned to make cloth with silk.For about 2,000years they were the only people who knew how to make silk.The Chinese businessmen sold silk cloth throughout Asia and Europe.Silk was very expensive.Everyone wanted to learn how to make silk,but the Chinese kept the secret.
Finally the secret was known.In the sixth century,two foreigners learned about the cocoons.They spent several years in China and finally found a way.The two men always carried bamboo sticks.One day they hid some eggs in the sticks,and walked out of China.It is said that the development of the silk industry in other countries came from those few eggs which the men had carried out of China.
26.When the Chinese learned how to make cloth with silk about 2,000years ago,C.
A.the secret of silk had been let out
B.silkworms were taken out of China
C.no country else could do it
D.they told others how to do it
27.The two foreigners took silkworms out of ChinaD.
A.after they were allowed to
B.in the form of silk lines
C.after they stayed in China for a few days
D.by putting them in the sticks they always carried
28.The purpose in writing this text isA.
A.to let people know something about silk
B.to encourage people to keep everything secret
C.to teach people how to make silk
D.to let people know why the foreigners wanted to know the secret.
分析 本文介绍了蚕是在4000多年前,中国偶然发现蚕的秘密,中国人生产出了丝绸,外国人想方设法的把蚕卵偷了出去.
解答 26.C 细节理解题,根据第一句About 4,000 years ago,the Chinese discovered the secret of the cocoon (茧).No one knows how this discovery was made可知约4000多年前,中国发现蚕的秘密,那时世界上其他地区还不知道这个秘密,故选C.
27.D 细节理解题,根据最后一段的The two men always carried bamboo sticks.One day they hid some eggs in the sticks,and walked out of China可知两个外国人把蚕藏在竹杖里带了出去,故选D.
28.A 理解推断题.根据文章内容可知本文介绍的就是蚕和丝绸,作者的目的就是让人们了解丝绸,故选A.
点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与
选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法
确定出最终答案.