18.When people talk about air pollution,they usually think of smog,acid rain(酸性 雨),and other forms of outdoor air pollution.But did you know that air pollution also exists inside homes,offices,hotels and other buildings?The air in your home can be 2to 100times more polluted than the air outdoors!In fact,some American doctors say that 50% of illnesses have something to do with polluted indoor air.
Air pollution influences our health in many ways.Young children and the old often suffer more from air pollution.People with health problems may also suffer more when the air is polluted.Indoor air pollution can harm people's eyes,nose and throat.Air pollution,both indoor and outdoor,can also lead to lung cancer,heart disease,and even harm to the brain!In the great London fog in 1952'4,000people died in a few days because of air pollution!It is said that half a million young kids and women die each year in India because of indoor air pollution!
The re're many ways to reduce indoor air pollution.Here are some of them and see if they can help you:
★Increase the amount of outdoor air coming indoors and open your windows for 15to 30minutes each day.
★Turn off all the lights and fans when you don't need them.
★Share your room with others when the air conditioner is running.
★Don't smoke and try to stop your family members and relatives from smoking.People who smoke are going to have trouble breathing and even die someday.If you're smart,don't ever start.
★Environment-friendly products,such as water-based paints pollute less and work just as well.
61.According to the passage,Bis more serious in the writers opinion.
A.outdoor air pollution B.indoor air pollution
C.noise pollution D.water pollution
62.Air pollution can do harm to people'sD.
A.throat B.lung C.brain D.above all
63.How many ways does the writer list in the passage?B
A.Four. B.Five. C.Six. D.Seven.
64.Which is NOT the right way to reduce indoor air pollution?D
A.Open the windows for fifteen to thirty minutes each day to let the fresh air in.
B.Turn off the light when you don't need them.
C.Don't smoke and stop others from smoking.
D.Don't use water-based paints because they can pollute air.
65.We can infer from the passage thatC.
A.acid rain isn't a form of outdoor air pollution
B.air pollution is not good for people's health,but it can't cause death
C.we should share the room when we turn on the air conditioner
D.environment-friendly products pollute more.
分析 空气污染尤其是室内的空气污染在许多方面影响我们的健康,室内空气污染会损害人的眼睛、鼻子和喉咙,还可以导致肺癌,心脏疾病,甚至危害大脑!减少室内空气污染的方法很多包括:★增加室外空气进入室内的量.★及时关灯和风扇.★与他人分享你的房间的空调.★不抽烟并且阻止你的家人和亲戚吸烟.★用不污染环境的产品,如水性涂料等.
解答 61.B 细节理解题.根据The air in your home can be 2to 100times more polluted than the air outdoors可知室内空气污染更严重.故选B.
62.D 细节理解题.根据Indoor air pollution can harm people's eyes,nose and throat可知室内空气污染会损害人的眼睛、鼻子和喉咙.故选D.
63.B 细节理解题.根据文章内容可知带星号的就是作者提到的五个减少室内空气污染的方法.故选B.
64.D 细节理解题.根据Environment-friendly products,such as water-based paints pollute less and work just as well可知水性涂料是不污染环境的.故选D.
65.C 细节理解题.根据Share your room with others when the air conditioner is running.可知我们应该与他人分享房间的空调.故选C.
点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.