精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
18.One day,two woodcutters (樵夫)Daniel and Eric decided to take a competition between them.The time is from the morning to 8 at night.
At first,they worked as fast as each other.But after an hour Daniel heard Eric stop cutting trees.Thinking that this was his chance,Daniel started to cut trees more quickly.
Ten minutes later,Daniel heard Eric start to work again.But another hour later,he heard that his friend stopped again.This lasted all day long.Each hour Eric stopped for ten minutes and Daniel kept working.When the night came,Daniel was quite sure that he could really win the prize.
But soon he was very surprised to know that he was wrong.
"Why?"Daniel asked his friend."Every an hour I heard you stop the work for ten minutes.How could you cut more trees than me?It's impossible!"
"It was very simple,"Eric answered."In fact,each hour I stopped the work for ten minutes.And while you were cutting the trees,I was sharpening(打磨)my axe(斧头)."

56.Daniel and Eric took a competition to find out whoD.
A.had a better axe
B.could finish his work earlier
C.could keep cutting trees longer
D.could cut more trees in the same time
57.What did Eric do when Daniel kept cutting trees?D
A.He kept cutting,too.
B.He did nothing but rest.
C.He kept sharpening his axe.
D.He sharpened axe ten minutes an hour.
58.Daniel knew that he was wrongA.
A.at the end of the competition
B.when he heard Eric stop the work
C.at the beginning of the competition
D.an hour later when the competition started
59.Which word may have the same meaning as the underlined word"simple"?C
A.Great.      B.Funny      C.Easy.        D.Interesting
60.What can we know from the passage?B
A.Daniel won the competition.
B.Eric was cleverer than Daniel.
C.Eric never cut any trees in the competition.
D.The two woodcutters cut as many trees as each other.

分析 文章大意:一天两个樵夫Daniel和Eric决定举行一场伐木比赛,时间是从早上到晚上8点.一开始他们互相干得都很快,可一小时后Eric就停止砍树而开始休息十分钟,Daniel觉得这对于自己是个好机会,于是一个劲的砍树,从不休息.就这样,每隔一小时Eric就会停下来休息十分钟.到了晚上,Daniel以为他肯定赢了,能获得奖金.但很快他就惊讶地发现他错了,原来Eric竟然比他砍的树都多.Daniel不解地问Eric原因,Eric告诉他其实很简单,当Daniel砍树的时候,他自己在利用每次休息的十分钟打磨斧头.这篇文章告诉我们做事情不能一味蛮干,要讲究方法.

解答 56.D 细节理解题.根据two woodcutters (樵夫)Daniel and Eric decided to take a competition between them.The time is from the morning to 8 at night.可知樵夫的工作当然就是砍树,他们两个之间展开比赛,并且限制时间从早晨到晚上8点,也就是看看在相同时间内谁砍的树多.故选D.
57.D 细节理解题.根据最后Eric的回答"In fact,each hour I stopped the work for ten minutes.And while you were cutting the trees,I was sharpening(打磨)my axe(斧头)."可知当Daniel在砍树时,Eric在利用每隔1小时的10分钟时间打磨斧头.故选D.
58.A 细节推理题.根据When the night came,Daniel was quite sure that he could really win the prize.But soon he was very surprised to know that he was wrong.可知当夜晚来临,也就是按照晚上的时间8点,比赛结束时Daniel才知道他原来以为自己会赢得比赛是错的.故选A.
59.C 词义理解题.根据前后语境,"Why?"Daniel asked his friend."Every an hour I heard you stop the work for ten minutes.How could you cut more trees than me?It's impossible!"及Eric answered."In fact,each hour I stopped the work for ten minutes.And while you were cutting the trees,I was sharpening(打磨)my axe(斧头)."通过他们的对话对比,Daniel觉得太不可思议,想要从Eric那里急切得到答案;而Eric却说出了其中非常简单的原因,只是因为利用休息的十分钟时间打磨斧头.可想而知这里的simple就是简单,容易的意思.故选C.
60.B 推理判断题.通过了解全文内容,可知Daniel只知一个劲的砍树,从不休息;而Eric却每小时都休息10分钟,并且利用这10分钟打磨斧头,砍的树竟然比一味苦干的Daniel多.说明Eric做事动脑子,讲究方法,不死板,所以他要比Daniel聪明.故选B.

点评 本文是一篇故事类阅读.通过两个樵夫的比赛揭示了一个深刻的道理.本篇涉及的题目不是很直接,所以有一定的难度.需要学生在深刻理解文意的基础上抓住与具体问题相关的细节性的句子做出合理的推理和判断.切忌主观臆测.每做一题都要从原文出发,做到有理有据.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.--Hello,may I speak to Diana?
--Of course._______ is she.(  )
A.ItB.ThatC.ThisD.Here

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:句型转换

9.Jane will learn a new dance in the gym.(就划线部分提问)
Where will Jane learn a new dance?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

6.老师向同学们介绍了2013年度“最美孝心少年”的感人事迹,你深受感动.请你用英语写一则日记,写出自己的感受.
内容要点及要求:
表明自己将向“孝心少年”学习;
你将在日常生活、学习中做些什么来孝敬父母;.词数:80左右.开头部分已给出,不计入总词数.
提示词(可选用):learn from,respect,care for,do some housework,study hard
Monday,June 30                                                         Sunny
This morning,our English teacher told us some stories about“the most beautiful filial piety youth in 2013”.I was deeplymoved.Those teenagers set us a good example in respecting and caring forparents.
Iused to make my parents unhappy and now I feel ashamed about it.I think Ishould learn from them.I will help do some housework and take good care of mymum and dad when they are ill.I will try my best to study hard so that I canenter the key high school in our city.I hope I can become a filial piety youthlike them..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.Mike very soon decided_________ and started.(  )
A.what he would do nextB.when would he leave
C.how would he spend the holidayD.where would he live

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.--Could you tell me ________?
--Sure.Take the third turning on the left.(  )
A.how can I get to the drugstoreB.how far is the drugstore
C.how I can get to the drugstoreD.where is the drugstore

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.You can't imagine     amazing they are    you see them with your eyes.(  )
A.what; unlessB.how; unlessC.how; ifD.what; if

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.Of the three foreigners,one is from New York,and      two are from London.(  )
A.otherB.the othersC.the otherD.others

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2017届新疆兵团四师七十一团中学九年级上第一次月考英语卷(解析版) 题型:单项填空

They used to _____in the countryside.

A. lived B. live C. living

查看答案和解析>>

同步练习册答案