精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
6.Mo was born into a farming family in a village in Shandong province.He grew up listening to folk stories about gods,spirits foxes.Those stories later became the inspiration (灵感)for Mo's writing.
Mo left school at the age of 12and started to work in the fields.Although he was tired after his daily hard work,Mo was always hungry for books.However,there were very few in the village.He read his older brothers'textbooks and even dictionaries.He helped others with farm work in exchange(交换) for books."When I finished reading all the books around,I thought I was the most knowledge man in the world,"he told Xinhua.
After Mo left his hometown and joined the army in 1976,he began to read widely,including works by Lu Xun and many other famous writers.He studied from these writers but did not copy them.Instead,he developed his own style.As the first Chinese citizen(公民)to win a Nobel Prize in literature,Mo told a group of reporters in his hometown shortly after he won the award."I grew up in an environment filled with folk culture.It enters my novels whenever I pick up a pen.This has affected,even decided my style."
61.When did Mo Yan leave school and start to work in the fields?A
A.at the age of 12.
B.at the age of 11.
C.at the age of 13        
D.at the age of 15
62.Mo Yan is fromC
A.Shanxi              
B.Jiangsu          
C.Shandong      
D.Guangdong
63.Mo Yan developed his own styleD
A.while listening to folk stories about gods,spirits and foxes  
B.during his dairy hard work in the fields.
C.when he won the Nobel Priz e in literature.
D.after he studied from many famous writers.
64.Which of the following is wrongB?
A.Mo Yan left school when he was very young.
B.Mo Yan was the most knowledgeable man in the world.
C.Mo Yan read many books when he was very young.
D.Mo Yan is the first Chinese citizen to win a Nobel Prize in literature.
65.What can we learn from Mo Yan's success(成功)?A
A.Rome was not built in a day.
B.Easier said than done.
C.Well begun,half done.
D.The older,the wiser.

分析 这篇文章讲述了莫言的成功历程,告诉我们罗马不是一天建成的.

解答 61.A细节理解题.根据文章Mo left school at the age of 12 and started to work in the fields.可知,莫言12岁的时候,辍学了,在地里劳动.故选A
62.C细节理解题.根据文章Mo was born into a farming family in a village in Shandong province.可知,莫言出生于山东省的一个村庄的农民家里.故选C
63.D细节理解题.根据文章He studied from these writers but did not copy them.Instead,he developed his own style.他向这些作家学习,但是并没有仿照他们,而是,发展了自己的风格.故选D
64.B细节理解题.根据文章可知,莫言很小的时候就辍学了,在他年轻的时候,就读了很多书,他是第一个荣获诺贝尔文学奖的中国人.故选B
65.A细节理解题.根据文章内容及关键句Mo left school at the age of 12and started to work in the fields.Although he was tired after his daily hard work,Mo was always hungry for books可知莫言的成功是通过自己长时间的努力的,即罗马不是一天建成的.故选A

点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,找出符合文章内容的正确答案.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

18.My name's Molly.I'm a lion.I am three years old.My favorite food is meat and I like to eat little animals.I like the forest(深林),but I live in the zoo now,I live in a big cage.I can't run and I can't see my parents,I don't like the zoo or the cage.Every day I get up in the cage,I have breakfast,lunch and dinner in the cage.I sleep in the cage.I really want to run in the forest and live with my parents.
51.Molly is a(n)C.
A tiger    
B elephant     
C lion     
D giraffe
52.C is Molly's favorite food.
A Fruit     
B Grass       
C  Meat   
D Bread
53.Molly lives in theB.
A forest   
B zoo   
C park  
D river
54.Molly wants toC.
A have a dinner     
B sleep in the cage
C run in the forest   
D play sports in the zoo
55.Molly's parentsC.
A Live with her      
B don't want to see her
C are in the forest    
D are in the zoo,too.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

17.Tom was eight years old.He was a good boy.But he couldn't get up early.He slept until nine or ten o'clock in the morning.He was often late for school.
Tom's mother didn't want him to be late for school.So she bought him an alarm clock.She said to Tom,"You must get up when you hear the
clock ring."
"Yes,Mum,"said Tom.After that Tom got up at seven thirty when he heard the clock ring.
One day his mother forgot to make the clock get ready to ring.And the next morning Tom didn't get up at seven thirty.It was time for breakfast.Mother went to see him.Tom was in bed and his eyes open.
"Why didn't you get up?"Mother was angry.
"You told me to get up when I heard the clock ring.So I am waiting for the bell."

61.Tom was aB.
A.teacher   
B.student   
C.worker
62.Tom's mother bought him a clock becauseA.
A.he couldn't get up on time
B.it was very beautiful
C.it was Tom's birthday that day
63.The clock rang atC.
A.6:30     
B.7:00    
C.7:30
64.What happened that day?C
A.The clock was broken
B.Tom was ill
C.The clock didn't ring
65.Tom didn't get up on time that day because he.A
A.was waiting for the bell
B.didn't want to go to school
C.didn't want to have breakfast.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

14.Hello,I'm Mary Brown.Here,you can see my two family photos.In the first photo,you can see my grandparents,my aunt,my uncle and my uncle's daughter Susan.In the next picture you can see six people.They are my parents Simon and Helen.These two boys are my brothers Alan and Peter.And those two girls are my sister Betty and Betty's good friend Sonia Black.Where am I?Well,I'm not in the photo.
16.You can seeB people in the first photo.
A.four
B.five
C.six
D.seven
17.Simon's family name isA.
A.Brown
B.Green
C.Smith
D.Black
18.Peter is Betty'sD.
A.cousin
B.uncle
C.friend
D.brother
19.Susan hasC cousins.
A.two
B.three
C.four
D.five
20.Who is Sonia?C
A.She is Helen's daughter.
B.She is Susan's cousin.
C.She is Betty's friend.
D.She is Alan's sister.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.In our school eighty percent of the students like playing computer games.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

11.Fu Yuan has been left at home since he was one month old.His parents left to work in Fujian.For the past eight years,Fu has only seen his parents three times although they sent home 500yuan every two or three months.
Fu Xiaoyu,16,has to live alone since her grandmother died three years ago.Her parents didn′t want to give up their jobs in Guangdong.Also they couldn′t afford the cost of sending her to a school in the city where they work.
These are just two of the 29kids interviewed last summer in a village in Sichuan Province.
In the poor village,582adults have left to look for work,leaving 156children without parents.Among these kids,88percent of them live with their grandparents,five percent live with their uncles or aunts and seven percent have to live on their own.
To our surprise,80percent of the children say they love going to school,even though some children have to walk along the mountain roads for two hours to get to school However,for these children,studying is not their main thing.Doing housework and taking care of younger sisters or brothers take up most of their time.Though they have to work hard at home,over 65percent of the kids interviewed prefer that their parents can work outside.They understand how important money is for their families.
64.Fu Xiaoyu′s parents can′t send her to a school near them becauseD.
A.she doesn′t like the school life in big cities
B.she has to do housework at home
C.they don′t love their daughter at all
D.they don′t have enough money
65.Of the 156children,aboutA of them have to live on their own.
A.10B.20C.30D.40
66.For the children like Fu Yuan,studying isn′t the main thing becauseD.
A.they have to go out and make money
B.they like playing games better than studying
C.they needn′t go to a good college
D.they have lots of things to do at home
67.Which of the following is NOT true?A
A.three years ago.
B.29kids are interviewed in a village in Sichuan Province.
C.It takes some children two hours to get to school.
D.Most of the kids interviewed live with their grandparents.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

2.Cam is a student who is very healthy,but today he looks hot and ill and when it is time for him to go to school,he is still in bed.
"Can I stay at home from school today?I'm ill,"he tells his mum.His mum touches his head.
"OK,but you will have to look after yourself,I'm going to work now,"she says.
As soon as the front door closes,Cam springs out of the bed.He takes off(脱掉) the three warm jumpers he is wearing and puts on a T-shirt and shorts.
Then he runs for the kitchen(厨房).It is a long time after last dinner.After breakfast,Cam turns on the TV.He watches some cartoons and a VCD all morning.At eleven,he phones his friend Tom.Tom is"ill"too.Tom says he will come over after lunch.
The two boys play computer games all afternoon.Tom goes home at 4o'clock,because his mother finishes work early.
Next day,Cam says he feels much better and goes to school.The first lesson is Maths."We are having the Maths test(测试) now,class,"Miss Clark tells them with a smile."Too many students were at home yesterday."

51.Cam doesn't go to school today becauseC.
A.he is badly ill.
B.he wants to stay at home.
C.he doesn't want to have a Maths test.
D.he wants to watch TV.
52.Why does Cam wear the three warm jumpers?A
A.Because he wants to have his body temperature raised(体温上升)
B.Because he has a cold and feels very cold.
C.Because his mother asks him to do
D.Because it is very cold today
53.What's the meaning of the underlined word"spring"?B
A.Ring        B.Jump        C.Sit         D.Run
54.From the story we knowD.
A.Tom is also ill and stays at his home.
B.Tom's mother will get home at 4o'clock.
C.the two boys play computer games all day
D.Tom is in the same class with Cam
55.When Cam hears Miss Clark says they are having the Maths test,he is veryC.
A.ill          B.lovely         C.unhappy        D.glad.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.---I'm sorry I can't find the library book.
---I'm afraid you have to ______it.(  )
A.send forB.call forC.pay forD.wait for

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

20.阅读下面短文,根据短文内容填写表格,每空限填一词.
We live in a world full of many different kinds of people.We want to get along well with others.We also want to be liked by others,The following ways will make others like you.
Do This and You'll Be Welcome Anywhere
Become really interested in other people.A show of interest must be true.It must bring good results to the person showing the interest,but also to the person receiving the attention.It is a two-way street-both of you get an advantage.
A Simple Way to Make a Good First Impression(印象)
Smile as often as possible.Your smile is a sign of kindness.When someone feels stressed from his or her teachers or parents,your smile is like the sun breaking through the clouds,your smile can help him or her realize that all is hopeful-that there is still joy in the world.
If You Don't Do This,You Are Getting into Trouble
Remember a person's name.A person's name is the sweetest and the most important sound in any language.We should realize the magic in a name.The name makes the person different from others; it makes him or her special among all others.If you remember a person's name,the relationship between both of you will become much closer.
An Easy Way to Become a Good Talker
Be a careful listener first.Ask questions that other persons will like to answer.Encourage them to talk about themselves and their achievements.What you need to do is just to listen,because people are much more interested in themselves.
Title (66)Waysto make people like you
Become really  (67)interested in others•Your show of interest must be true.
•It must (68)bringgood results to both of you.
Smile as often as possible•Your smile is a sign of (69)kindness.
•Your smile makes others (70)realizethat all is hopeful.
Remember a person's name•A person's name makes him or her (71)different from others.
•A person's name is the sweetest and the most important sound in any (72)language.
Listen (73)carefullyfirst•You ask questions that others enjoy (74)answering.
•They are (75)encouragedto talk about themselves and their achievements.

查看答案和解析>>

同步练习册答案