11.Fu Yuan has been left at home since he was one month old.His parents left to work in Fujian.For the past eight years,Fu has only seen his parents three times although they sent home 500yuan every two or three months.
Fu Xiaoyu,16,has to live alone since her grandmother died three years ago.Her parents didn′t want to give up their jobs in Guangdong.Also they couldn′t afford the cost of sending her to a school in the city where they work.
These are just two of the 29kids interviewed last summer in a village in Sichuan Province.
In the poor village,582adults have left to look for work,leaving 156children without parents.Among these kids,88percent of them live with their grandparents,five percent live with their uncles or aunts and seven percent have to live on their own.
To our surprise,80percent of the children say they love going to school,even though some children have to walk along the mountain roads for two hours to get to school However,for these children,studying is not their main thing.Doing housework and taking care of younger sisters or brothers take up most of their time.Though they have to work hard at home,over 65percent of the kids interviewed prefer that their parents can work outside.They understand how important money is for their families.
64.Fu Xiaoyu′s parents can′t send her to a school near them becauseD.
A.she doesn′t like the school life in big cities
B.she has to do housework at home
C.they don′t love their daughter at all
D.they don′t have enough money
65.Of the 156children,aboutA of them have to live on their own.
A.10B.20C.30D.40
66.For the children like Fu Yuan,studying isn′t the main thing becauseD.
A.they have to go out and make money
B.they like playing games better than studying
C.they needn′t go to a good college
D.they have lots of things to do at home
67.Which of the following is NOT true?A
A.three years ago.
B.29kids are interviewed in a village in Sichuan Province.
C.It takes some children two hours to get to school.
D.Most of the kids interviewed live with their grandparents.
分析 文章大意:这是一篇人物类阅读,主要通过对几名孩子的采访,介绍了农村留守儿童的情况.很多农村儿童的父母不得不在他们很小的时候就离开他们去大城市打工挣钱,这样这些孩子就成了留守儿童,他们不得不和爷爷奶奶居住,大一些的孩子还要照顾弟弟妹妹,做很多家务,钱对他们这样的家庭很重要,父母不得不去打工.
解答 64.答案:D.细节理解题.根据第二段最后一句Also they couldn′t afford the cost of sending her to a school in the city where they work.他们也付不起送她去他们工作的城市的学校的费用.可知,她的父母不能送她去离他们很近的学校是因为负担不起去大城市学校的学费,选D.
65.答案:A.细节理解题.根据第四行seven percent have to live on their own.百分之七的孩子必须独立生活.可知156乘以7%大约等于10个孩子.选A.
66.答案:D.细节理解题.根据最后一段第二行studying is not their main thing.Doing housework and taking care of younger sisters or brothers take up most of their time.学习不是他们最主要的事情,做家务和照顾弟弟妹妹占据了他们的大部分时间.可知,他们有许多家务要做.选D.
67.答案:A.推理判断题.根据第三段These are just two of the 29kids interviewed last summer in a village in Sichuan Province.这仅仅是去年夏天在四川省一个村庄采访的29个孩子中的两个.可知,B选项"四川省的一个村庄采访了29个孩子."正确.根据最后一段第一行even though some children have to walk along the mountain roads for two hours to get to school尽管有些孩子不得不沿着山路走两小时才能到达学校.可知,C选项"一些孩子们要花两个小时才能到达学校"正确.根据第四段Among these kids,88percent of them live with their grandparents在这些孩子中,有88%个和祖父母住在一起.可知,D选项"大多数接受采访的孩子都和祖父母住在一起."正确.因此不正确的是A.
点评 阅读题型,要注重句子与句子之间、段落与段落之间逻辑关系以及对篇章的整体理解.根据所给问题选择正确选项完成试题.