19.I used to hate my mother because she worked a lot and didn't spend much time with me.Then one Friday morning I took part in a three-day self-help program for teenagers.Whether you believe it or not,that weekend changed my life.
About 100other teenagers were there.During the first two days I met a lot of great people.I was glad because I made so many friends there.
On Sunday,the leader did an interesting exercise called"Chocolate or Toys".He asked a girl which she liked better,chocolate or toys.She chose chocolate.Then he asked her to choose again between chocolate and chocolate.Of course,she didn't have a choice.
This exercise told us that sometimes we don't have a choice in life,and that sometimes we have to accept something,rather than complaining(抱怨).
A girl stood up and started talking about her mom who was a drug addict (吸毒者) and how much she hated her mother.
"I want a new mom,"she cried.
"Unluckily,you can't have one,"the leader replied.
"You have to accept the mother that you have."
This hit me hard.I realized that,for better or worse,my mom was my mom.I couldn't choose another mom,but I could try to make the best of the situation.
66.The writer used to hate his mother becauseB.
A.she didn't care for him
B.she had no time to be with him
C.she was a drug addict
D.she was too strict with him
67.The self-help program for teenagers lastedC.
A.a week
B.two days
C.three days
D.only one day
68.The writer started to change his thinkingB.
A.during the first two days of the program
B.after the exercise named"Chocolate or Toys"
C.as soon as he came to the program
D.after he left the program some time
69.From the end of the passage,we can know thatD.
A.the writer used to love his mom for years
B.the writer's mom is a very bad person
C.the writer's mom loves her son very much
D.the writer will try to get along with his mother
70.What is the main idea of this passage?D
A.Choices can be made as we like.
B.Everyone should take part in a self-help program.
C.Chocolate can influence one's attitude toward things.
D.We should try to accept things instead of complaining about them.
分析 文章大意:这是一篇人物故事类阅读,主要讲因为妈妈花很多时间去工作,而不花时间与我在一起,所以我讨厌我的妈妈.然后,一个星期五的早晨,我参加了一个为期三天的青少年自立节目.不管你信不信,这个周末改变了我的生活.我意识到,我的妈妈是我的妈妈,我不能再另选一个.
解答 66.答案:B.细节理解题.根据第一句I used to hate my mother because she worked a lot and didn't spend much time with me.句意:因为她花很多时间去工作,而不花时间与我在一起,所以我讨厌我的妈妈是因为她没时间陪我.故选B.
67.答案:C.细节理解题.根据第一行I took part in a three-day self-help program for teenagers.句意:我参加了一个为期三天的青少年自立节目.提到了时间为三天,故选C.
68.答案:B.细节理解题.根据最后一段This hit me hard.I realized that,for better or worse,my mom was my mom.这深深的打动了我,我意识到,无论是好是坏,我妈妈都是我妈妈.及短文的介绍,作者通过这个节目,改变了以往的观点,这个节目是"Chocolate or Toys"巧克力或玩具,故选B.
69.答案:D.细节理解题.根据最后一段This hit me hard.I realized that,for better or worse,my mom was my mom.I couldn't choose another mom,but I could try to make the best of the situation.这件事打动了我.我意识到,为了更好或者是更糟,我的妈妈是我的妈妈.我不能选择另一个妈妈,但是我可以试着做到最好的状况.可知,这位作者将设法与他母亲好好相处.故选D.
70.答案:D.主旨大意题.作者通过参加"Chocolate or Toys"巧克力或玩具的活动,及最后一句"我不能选择另一个妈妈,但是我可以尝试做最好的情况.",可知,作者从中感悟到,对母亲应该有更多的接受,而要少一些抱怨,故选D.
点评 阅读题型,要注重句子与句子之间、段落与段落之间逻辑关系以及对篇章的整体理解.根据所给问题选择正确选项完成试题.