精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
5.One day,Peter had a fight with one of his classmates.Then he went to his grandfather and told him his story angrily."He is really bad,"the boy said,"and I hate him."
The grandfather said,"Let me tell you a story.When I was a boy,I also sometimes hated others for what they did."
As Peter listened carefully,the grandfather went on."There are always two tigers inside my heart.One is good and kind.He gets on well with everything around him.But the other is bad and unfriendly.Even the smallest thing will make him angry.He fights with everyone all the time,and for no reason.He can't think carefully because he always hates others.It is difficult to live with these two tigers inside my heart.They both try to control (控制) me."
Peter looked into his grandfather's eyes and asked,"Which tiger always controls you,grandfather?"
The old man said slowly and seriously,"The one that I feed.I always feed the good and kind tiger,so I never hate others and seldom (很少) get angry now."

阅读表达.阅读第I卷第三大题D篇短文,根据短文内容回答下列问题.
46.What's wrong with Peter?He had a fight with one of his classmates.
47.Who did Peter tell his problems to?His grandfather.
48.How many tigers are there in the grandfather's heart?Two.
49.Is it easy to live with these two tigers?No,it isn't.
50.Why does the old man never hate others and seldom get angry?Because he always feed the good and kind tiger..

分析 文章大意:
文章主要讲述的是一个故事,爷爷用这个故事教会皮特如何做事.爷爷说,我们的心里都有两只老虎,一只是善良的,一只是邪恶的.善良的老虎能让我们和其他人愉快的相处,邪恶的老虎会让我们很容易生气.所以,在平时我们应该喂养那只善良的老虎,来让我们变得善良.

解答 46.He had a fight with one of his classmates.推理判断题,文中提到"Peter had a fight with one of his classmates"皮特和同班同学打了一架,此处询问的是皮特发生了什么事,且故事发生在过去,所以用过去式,由此确定填写He had a fight with one of his classmates.
47.His grandfather.推理判断题,问题问的是谁给皮特讲故事,文中提到"The grandfather said,"Let me tell you a story"爷爷说给皮特讲一个故事,由此推测讲故事的人是爷爷,由此确定填写His grandfather.
48.Two.推理判断题,问题问的是在爷爷的心里有几只老虎,文中提到"There are always two tigers inside my heart"爷爷说心里有两只老虎,由此推测填写Two.
49.No,it isn't.推理判断题,文中提到"It is difficult to live with these two tigers inside my heart"和心里的两只老虎相处很困难,由此推测答案是否定的,填写No,it isn't.
50.Because he always feed the good and kind tiger.推理判断题,问题问到的是为什么爷爷很少生气,文中提到"I always feed the good and kind tiger,so I never hate others and seldom (很少) get angry now"我经常喂养那个善良的老虎,所以很少生气,由此推测填写Because he always feed the good and kind tiger.

点评 对于阅读表达题,一定要记得首先通读全文,了解文章大意,然后再根据文章关键词,关键句,掌握细节问题,并进行推理判断,再去回答具体的问题.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.The man called his professor for  help because he couldn't solve the problem by _________.(  )
A.herselfB.himselfC.yourselfD.themselves

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.We have made a great ________,but we failed __________.(  )
A.progress; by chanceB.deal; by accident
C.effort; by mistakeD.D

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

13.-Are you talking about"Nepal (尼泊尔) earthquake"on April 25th?
-Yes.It's ________ shocked________ all of us feel very sad.(  )
A.too; toB.enough; toC.so; thatD.such; that

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.         he exercises every day,      he is very healthy.(  )
A.Though;/B.Because;/C.Though; butD.Because; so

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

10.Thanks to hiskindness (kind) and help,I could continue with my study.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.Does he want ______ me _______ dinner.(  )
A.join,forB.to join,forC.to join,inD.join,on

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

14.Come and see the Indian elephant and the new tigers from America.The bears from Russia are waiting to meet you,and the monkeys from China are waiting to throw(扔) things to you.The lovely dogs from Australia are waiting to laugh at you.The giraffes from Brazil are waiting to look down on you.
TicketsOpen Time
Grown-up(成人):2.00Childrenover12:1.00
Under 12:free9:00a.m.~4:00p.m.
Except(除了) Friday:10:00a.m.~3:00p.m.
Keep the zoo clean!
Don't touch,give food or go near the animals!
 51.How many kinds of animals are talked about in the passage?C
A.Four    
B.Five    
C.Six    
D.Seven
52.Now Mr.Smith is in the zoo with his two sons,one is 14and the other is 10.How much are the tickets together?C
A.4.00    
B.2.00    
C.3.00    
D.10.00
 53.Which of the following is the visiting time?C
A.8:30a.m.Monday      
B.9:30a.m.Friday
C.3:00a.m.Sunday       
D.3:00p.m.Tuesday
 54.From the passage we can guess the animal"giraffe"must be veryD.
A.fat    
B.long    
C.strong    
D.tall
55.Which of the following can we do in the zoo?D
A.To give some food to the fish    
B.To touch the monkey on the head
C.To throw things everywhere     
D.To keep the zoo clean.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.一Pandas only live in China.
一That's true,do you know anythingelse about pandas?
一Yes.They like to eat bamboo arid lie down all day long.

查看答案和解析>>

同步练习册答案