13.A long time ago,there was an emperor.He had a beautiful garden.In the garden,there was a little nightingale(夜莺) singing very beautifully.
One day the emperor heard about this little bird's beautiful voice.He asked his guards to bring her to him.As soon as the emperor heard the nightingale's voice,he said,"Put her in a golden cage,so she can stay and sing for me whenever I want to hear her."
The little bird was so unhappy about being kept in the cage that she stopped singing one day.The emperor was very angry.He ordered the scientists in his palace to make a robot bird for him.The bird could sing very beautifully,too.The emperor was pleased.
Soon the robot bird became old.It no longer sang beautiful songs.Just at that time,the emperor became very weak.One morning,while lying in bed,the emperor wanted it to sing once again.But the robot bird couldn't sing any more.Suddenly the nightingale landed on the window.She began to sing her most beautiful song.The emperor was very happy!He became better and better each day.
After the emperor was well,he changed a lot and became kind to his people.From then on,all his people cherished(爱戴) him for his love and kindness.
51.Where did the nightingale live at first?C
A.In a forest.
B.In the mountains.
C.In the garden.
D.In the palace.
52.Who brought the nightingale to the emperor?A
A.The guards.
B.The scientists.
C.The emperor's people.
D.Another emperor.
53.Why did the nightingale stop singing one day?B
A.Because she was too tired to sing.
B.Because she was too sad to sing.
C.Because she was too thirsty to sing.
D.Because she was too old to sing.
54.What was happening when the nightingale began to sing her most beautiful songs again?D
A.The robot bird was very angry.
B.The emperor was very angry.
C.The robot bird became very weak.
D.The emperor became better and better.
55.Which of the following statements is NOT true?C
A.Both the nightingale and the robot bird had a beautiful voice.
B.The emperor kept the nightingale in a golden cage in order to hear her sing at any time.
C.The nightingale was very happy after she was kept in the golden cage.
D.The emperor learnt from the nightingale what love and kindness was.
分析 本文讲述了一位国王在一只夜莺"无心的帮助"之下完成自我救赎,最终赢得百姓爱戴的故事.
解答 答案:51.C 细节理解题.根据第一段句子He had a beautiful garden.In the garden,there was a little nightingale (夜莺) singing very beautifully.他有一个美丽的花园,在花园里,有一个小夜莺唱的很动听.可知最初这只夜莺是住在花园的.故选C.
52.A 细节理解题.根据第二段句子He asked his guards to bring her to him.他让卫兵把她带到他身边.可知是这些守卫把夜莺抓给他的.故选A
53.B 细节理解题.根据第三段句子The little bird was so unhappy about being kept in the cage that she stopped singing one day.这只小鸟对被关在笼子里感到很不高兴,以至于她有一天停止了歌唱.可知它不开心,所以它不唱歌了.故选B.
54.D 细节理解题.根据第四段句子She began to sing her most beautiful song.The emperor was very happy!He became better and better each day.她开始唱她最美丽的歌.皇帝很高兴!他一天比一天好了.可知当夜莺开始唱歌时,皇帝的身体变得越来越好了.故选D.
55.C 细节判断题.根据第三段句子The little bird was so unhappy about being kept in the cage that she stopped singing one day.这只小鸟对被关在笼子里感到很不高兴,以至于她有一天停止了歌唱.可知把夜莺关在笼子里,夜莺是不开心的.故选C.
点评 在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案.