精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
15.Let's say you took violin lessons all through primary school,but you haven't got the instrument out of its case in years.Were all those lessons a waste of your parents'money because you didn't become a great violinist?
Not at all.Even though it has been a long time since you played the violin,a new study shows that as little as one year of music training can have a positive influence on your brain that will last the rest of your life.
In an experiment comparing children who had taken music lessons to those who hadn't.Laurel Trainor,a researcher of the Institute for Music and the Mind at Ontario's McMaster University,discovered that the musically-trained kids had larger brain responses to the sound recognition exams.Trainor's findings show the possibility that musical education can actually improve the brain's hearing cortex (大脑皮层)."The study's results show that music training affects attention and memory,and helps children develop learning skills.In this way music training might lead to better learning across a number of fields,"Trainor said in a statement.The effects of music education are even more obvious on children with difficulty in reading and writing and other language-related disabilities.
The study's results point out that"musical training (but not necessarily passive(被动) listening to music) influences attention and memoy,which makes a possibility that musical training might lead to better learning across a number of fields,"Trainor HYPERLINK"http://www.livescience.com/health/091106-isns-music-brain.html"\o"said in a statement."said in a report.The effects of music training are even more easily seen in children with difficulties on language."A music training that can strengthen the hering skills of children who have difficulty in reading may also help improve some of their language abilities,"said Gottfried Schlaug,who has also studied music training and learning.
So,whether or not you can play a Tchaikovsky symphony part,it's likely that your years of music lessons prepared your brain for all the speeches,emails,and conversations that are part of your life today.To help make sure that kids today have the same chances for music-inspired (激发)brain development,help out by volunteering with or giving away instruments to your school's music training department.

56.The underlined word strengthen meansA.
A.make stronger     
B.exchange something
C.get achievement    
D.keep balance
57.Which of the following is true according to the passage?B
A.Parents think that musical lessons are a waste of money.
B.One year of music training can also have a helpful influence.
C.Musical practice can make the brain become much heavier.
D.Most children spend much time learning to play an instrument.
58.What can we learn from the passage?D
A.Learning skills depend on music training greatly.
B.Children who have difficulties with language enjoy music.
C.The writer took violin lessons when he was young.
D.Music training can also help improve one's language ability.
59.What is probably the best title for this passage?D
A.How to Study Well with Music Training
B.Children Must Take Some Music Lessons
C.You Can Also Become a Great Musician
D.Music Training Can Build up Your Brain.

分析 文章大意:
本篇文章讲的是关于音乐训练对大脑发育及在孩子阅读和认知水平提高方面的作用.
科学家发现,参加过音乐训练的孩子的大脑发育要明显好于未接受训练的孩子.
即使只有短短一年的音乐相关的训练,都会对孩子的未来产生极大的积极作用.
并且音乐训练的好处在有阅读和认知缺陷的孩子中更加明显.

解答 56.A,推理判断题,文中提到受过音乐课程训练的孩子大脑皮层发育得更好"A music training that can strengthen the hering skills of children who have difficulty in reading may also help improve some of their language abilities"在阅读和认知方面也有优势,所以推测是学习音乐让他们大脑皮层的功能得到"强化",由此确定选择A.
57.B,推理判断题,文中提到"as little as one year of music training can have a positive influence on your brain that will last the rest of your life"即使只有短短一年的音乐相关的训练,都会对孩子的未来产生极大的积极作用,由此确定选择B.
58.D,推理判断题,文中提到"The effects of music education are even more obvious on children with difficulty in reading and writing and other language-related disabilities."音乐训练的好处在有阅读和认知缺陷的孩子中更加明显,由此确定选择D.
59.D,推理判断题,文中提到"a new study shows that as little as one year of music training can have a positive influence on your brain that will last the rest of your life"有研究表明,即使是短短的一年时间,学习音乐的经历也会让孩子受益终身,由此确定本篇文章讲的是关于音乐训练对大脑发育及在孩子阅读和认知水平提高方面的作用,由此确定选择D.

点评 对于阅读表达题,一定要记得首先通读全文,了解文章大意,然后再根据文章关键词,关键句,掌握细节问题,并进行推理判断,再去回答具体的问题.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

16.她的身体状况也很好.
She isin excellent condition too.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.More and more families go on a car trip each year.(66)However,the thought of trouble on the road may prevent you from going out.To avoid(避免) trouble,you need to make a careful (67)plan for you trip.
First of all,choose a proper route for your trip.Consider (68)where you are going and find several possible routes to it.Traffic and the (69)time that you will spend on the road must be considered when you decide one.
Consider your luggage(行李) needs.(70)Before you begin packing your necessities(必需品),think about how many people will be in your car and how much space they will need in order to (71)travel comfortably.
Try to avoid busy times.Usually highways are busier on Friday and Sundays,so going on Tuesday or (72)Thursday will help you to avoid traffic jams.Driving at night is also a great way to miss the traffic and the kids can sleep(73)during the trip.
(74)Finally,don't expect to check your car carefully before leaving so that you can have a (75)safe trip.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

3.Most parents,I suppose,have had the experience of reading a bedtime story (26)A their children.And they must have realized how difficult it is to write a (27)D children's book.Either the author has aimed too (28)C,so that children can't follow what is in his ( or more often,her ) story,(29)C the story seems to be talking to the readers.
The best children's books are (30)B very difficult nor very simple,and satisfy the (31)A who hears the story and the adult who (32)D it.Unfortunately,there are in fact few books like this,(33)C the problem of finding the right bedtime story is not (34)B to solve.This may be why many of the books regarded as (35)D of children's literature(文学) were in fact written for (36)A"Alice in Wonderland"is perhaps the most obvious(明显)of this.
Children,left for themselves,often (37)B the worst possible interest in literature.Just leave a child in a bookshop or a (38)D and he will more willingly choose the books written in an unimaginative way,or have a look at the most children's comics,full of the stories and jokes which are the rejections(摒弃物) of teachers and righting-thinking parents.
Perhaps we parents should stop (39)C to brainwash(洗脑)children into accepting our taste in literature.After all,children and adults are so (40)C that we parents should not expect that they will enjoy the same books.So I suppose we'll just have to compromise(妥协)over the bedtime story.

26.A.toB.inC.withD.around
27.A.shortB.longC.badD.good
28.A.easyB.shortC.highD.difficult
29.A.andB.butC.orD.so
30.A.bothB.neitherC.eitherD.very
31.A.childB.fatherC.motherD.teacher
32.A.hearsB.buysC.understandsD.reads
33.A.butB.howeverC.soD.because
34.A.hardB.easyC.enoughD.fast
35.A.articlesB.workC.artsD.works
36.A.grown-upsB.girlsC.boysD.children
37.A.areB.showC.findD.add
38.A.schoolB.homeC.officeD.library
39.A.goingB.likingC.tryingD.preferring
40.A.sameB.friendlyC.differentD.common.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

10."How do you do it,Dad?How have you given up smoking for almost 20years?"It (21)C me almost 20years to have the courage( 勇气) to even ask my father this very personal question.When Dad first quit (戒掉) smoking,the whole family were worried.For a few years we didn't mention it before him because we were afraid that he would start it(22)A.
Hearing my question,my father smiled and went to his desk and took a book out of his drawer.He said,"The (23)B is in this book."I looked at the book.Its pages were yellowish (发黄的).It seemed very (24)D.Suddenly I remembered it was my writing book when I was at middle school.
My father went on,"I knew your nice (25)A.You wrote it in it,"My father is quitting smoking is my little wish."When I read it,I decided to help you to let your little wish(26)B.In the beginning,I read it to (27)C at least four to five times a day.It was your wish that gave me courage to hold on (28)D I quit smoking successfully."
How amazed I was!I didn't expect that a sentence in my writing book was Dad's reply(29)A my 18-year-old question.Tears came into my eyes,and I hugged (拥抱) my father.I knew it was father's (30)D to his daughter that helped him stop smoking.

21.A.spentB.costC.tookD.paid
22.A.againB.nextC.firstD.following
23.A.thoughtB.answerC.resultD.decision
24.A.expensiveB.newC.usefulD.old
25.A.wishB.presentC.problemD.disease
26.A.come onB.come trueC.come upD.come out
27.A.itB.itselfC.meD.myself
28.A.ifB.becauseC.sinceD.until
29.A.toB.withC.ofD.From
30.A.bookB.impressionC.secretD.love.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

20.I love to roller-skate,although I really couldn't skate well until a few years ago.I began skating at my neighborhood skating rink(滑冰场).Every Monday night a group of young people would (36)C at the rink.It seemed that (37)C else in the group could skate well and most of them could (38)A skate backwards.But not me.In the end,I told myself:I'm going to learn to skate backward.It took a while,but my hard work finally paid off.I could skate backwards!
(39)B I hadn't been to the rink for a couple of weeks,no one in my group of skating friends knew about my new skill.I looked forward to showing it (40)A to them.Another Monday night finally came.As I turned round,I felt a little shaky,and I almost (41)B my balance.But I didn't fall.I picked up speed,and all my friends cheered me on.
Feeling a little(42)A,I started skating a little too fast.I made the turns a little too wide.Suddenly I realized that I was out of (43)B,and I knocked into the rink wall.Suddenly I felt a sharp pain in the back of my head.
But along with the (44)A pain of my accident,I felt the pain of shame.Before opening my eyes,I already (45)D that my friends were laughing at me.When I came to my senses,though,my friends were helping me get up to my skates again.And not one of them was laughing at me.A few of them even (46)D me,"Keep going!You're doing well,"they said.
That day I learned a very important lesson.Falling is part of any leaning (47)C.And picking yourself up and going on,is too.

36.A.studyB.talkC.gatherD.communicate
37.A.someoneB.anyoneC.everyoneD.whomever
38.A.evenB.everC.nearlyD.possibly
39.A.AlthoughB.SinceC.AfterD.Unless
40.A.offB.aroundC.outD.up
41.A.gotB.lostC.missedD.kept
42.A.overconfidentB.oversleptC.overdoneD.overjoyed
43.A.mindB.controlC.breathD.place
44.A.physicalB.greatC.littletD.present
45.A.realizedB.knewC.feltD.imagined
46.A.believedB.calledC.advisedD.encouraged
47.A.methodB.resultC.experienceD.importance.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

7.Susan is an evenlivelier (lively) girl loved by everyone.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.You don't need to teach ___________ how to cook and sew.I can teach ___________.(  )
A.me,meB.myself,myselfC.my,myselfD.me,myself

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

5.To mysurprise(惊奇),I got the first place in the English composition contest.

查看答案和解析>>

同步练习册答案