19.I have never taken cooking classes.I learned cooking from my mother because she was really interested in teaching me how to cook.The main reason for this was because when my mother got married,she didn't know how to cook anything,not even an egg.My grandmother never allowed her to stay in the kitchen when she was cooking.
My mother did not start to cook until she was 25years old.In the beginning,it was very hard for her.Therefore,she had to take cooking classes to prepare our meals.After having that experience,she decided to teach me how to cook because she didn't want me to have the same experience.
I remember when I was seven years old,my mother was cooking,and I was with her in the kitchen enjoying cooking.I always helped her.Sometimes we prepared meals that my mother already knew how to make,and sometimes we prepared them for recipes.Nowadays,I am really thankful for that experience because I don't need help to cook a meal.I can cook for me alone or for a group of people,it doesn't matter.
I will do the same with my children because I don't want them to have the same experience as my mother.If one day I am not with them,I want to be sure that they can carry on their lives without me.
51.The writer's mother learned cookingC.
A.from the writer's grandmother
B.all by herself
C.by taking cooking classes
D.from cooking books
52.The writer's mother taught the writer how to cook becauseA.
A.she wanted the writer to be more independent.
B.the writer was interested in cooking
C.she thought it a must for a woman to learn
D.she needed more help when she was cooking
53.The underlined word"recipes"in this passage most probably meansA.
A.instructions on how to prepare food
B.experiences of cooking food
C.some well-known cooks
D.tools for cooking and heating food
54.We can learn from the passage that the writer's children willB.
A.hate cooking
B.learn cooking
C.teach cooking
D.forget cooking
55.The writer must think cooking isD to learn in life.
A.interesting
B.different
C.enjoyable
D.important.
分析 本文讲述了作者学会做饭的经历,不是上的烹饪班而是妈妈教的,学会做饭很重要,以后还要教自己的孩子学会做饭.
解答 51.C细节理解题.根据第二段的句子:she had to take cooking classes to prepare(准备) our meals.可知妈妈是通过上烹饪课学的做饭,故选C.
52.A细节理解题.根据第二段she decided to teach me how to cook because she didn't want me to have the same experience.她决定教我如何做饭,因为她不想让我有同样的经历.即她刚开始不会做饭的经历,希望我能够独立一些,故选A.
53.A词义猜测题.这句话的意思是:有时我们做的菜是妈妈已经知道怎么做了,有时是按照食谱做的.划线部分即食谱,故选A.
54.B推理判断题.根据第四段的句子:I will do the same with my children because I don't want them to have the same experience as my mother.可知作者的孩子会学习做饭的,故选B
55.D推理判断题.根据从第三段的句子:Nowadays,I am really thankful for that experience because I don't need help to cook a meal.I can cook for me alone or for a group of people;可知作者认为烧饭是生活中重要的.故选D.
点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.