15.When George was six,his father gave him an axe because he was a good son.His father wanted George to help his mother by cutting wood.His mother needed George to cut wood for the fire.The wood was too big for his mother to use,so George cut it into small pieces.At that time,every home had a fire for cooking,heating and for making hot water.
George loved his axe and loved to cut wood.But one day,he cut down his father's favourite cherry tree.George was afraid.He was sure his father would be very angry.George wanted to tell his father that someone else cut the tree.He wanted to lie(说谎).But George could not lie.He knew if he told a lie,his father would never trust him again.He knew that if he lied,his father would know it.So he said"Yes,father,I did it.I am very sorry,I cut down your tree."His father smiled and said"I am very proud ( 骄傲 ) of you.You are very brave(勇敢).You did not lie.I could not be angry with an honest ( 诚实 ) boy.Please remember this day all your life"
George decided that he would always say what was true and would never tell a lie.George's life changed that day.Much later all the American people asked George Washington to be head of the USA.
76.What does"axe"mean in Chinese?C
A.刀子 B.铲子 C.斧子 D.锯子
77.Who is George Washington?A
A.The first American president.
B.The first farmer.
C.The first teacher.
D.The first honest man.
78.What could people do with the wood at that time?D
A.Heating water B.Keeping warm
C.Making meals D.All of the above
79.Why does George tell father the truth?C
A.He is afraid his father would beat him.
B.He is afraid his father would not like him.
C.He is afraid his father would not trust him.
D.He is afraid his father would not buy something for him.
80.Why is father proud of George?D
A.He could cut the wood into pieces.
B.He helped his mother.
C.He cut down the cherry tree.
D.He is brave enough to tell the truth.
分析 乔治六岁时,父亲给了他一把斧头,因为他是个好儿子.他父亲要乔治帮助他的母亲砍木头.他母亲需要乔治为烧火劈柴.这木头太大了,他母亲用不了,所以乔治把它砍成小块.那时候,每家都用木头做饭、取暖和烧热水.
乔治喜欢他的斧头,喜欢砍木头.但是有一天,他砍倒了他父亲最喜欢的樱桃树.乔治很害怕,他确信他的父亲会非常生气.乔治想告诉他父亲别的人砍了那棵树.他想撒谎,但乔治不能撒谎.他知道如果他撒了谎,他父亲再也不会相信他了.他说:"是的,爸爸,我做的.我很抱歉,我砍倒了你的树."父亲笑着说:"我为你感到骄傲,你很勇敢,你没有撒谎,我不会生一个诚实的男孩的气,请你一生中都记住这一天."
乔治决定他以后总是说实话,决不说谎.乔治的生活从此改变了.很久以后,所有的美国人都要求乔治•华盛顿成为美国的领袖.
解答 76.C.细节理解题.根据下文His father wanted George to help his mother by cutting wood.可知他父亲要乔治帮助他的母亲砍木头.要砍木头的话应该是用斧子,所以句子中的axe应该是斧子的意思.故选C.
77.A.推理判断题.根据Much later all the American people asked George Washington to be head of the USA.可知很久以后,所有的美国人都要求乔治•华盛顿成为美国的领袖.从这里可以推知他是美国的总统.故选A.
78.D.细节理解题.根据At that time,every home had a fire for cooking,heating and for making hot water.可知那时候,每家都用木头做饭、取暖和烧热水.故选D.
79.C.细节理解题.根据He knew if he told a lie,his father would never trust him again.可知他知道如果他撒了谎,他父亲再也不会相信他了.故选C.
80.D.推理判断题.根据I am very proud ( 骄傲 ) of you.You are very brave(勇敢).You did not lie.I could not be angry with an honest ( 诚实 ) boy.可知我为你感到骄傲,你很勇敢,你没有撒谎,我不会生一个诚实的男孩的气,故选D.
点评 在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案.