精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
18.The word"shanzhai"originally means"mountain village",but it means"copy'in Chinese now.
I started to research this topic and found a whole new shanzhai world.There are shanzhai products and online games,even shanzhai culture.It is so popular that some people say to each other"have you shanzhaied today"?Like it or not,shanzhai has become part of our life in China.
I even met an American IT professional recently who has just had his shanzhai mobile phone.He was so proud of it and would not stop talking about all the functions while showing off the look of his phone.I could hardly see the back cover as he had stuck fake logos (假冒标记)"iPhone","Nokia"&  LG on it.
But why has shanzhai become so popular in China?Why do over 50percent of the people surveyed by CCTV support it?Firstly,many may not realize it but for Chinese people,the word"shanzhai"also reminds us of"the heroes of Liangshan".Secondly,there would be no shanzhai without the Internet.Shanzhai has caught the interest of millions of Chinese online.
There are also shanzhai celebrities.Many shanzhai singers can be seen performing in some remote  places where people cannot see performances by the actual"real"stars.These events are very successful,even though people know that they are not getting the"real"thing.

61.Shanzhai meansA today.
A.copy                          
B.mountain village
C.terrible accident                 
D.the heroes of Liangshan
62.Shanzhai is a popular word inC.
A.Japan         
B.America      
C.China    
D.England
63.Shanzhai appears because ofD.
A.the telephone     
B.the television     
C.the radio    
D.the Internet
64.What's the Chinese meaning of the underlined word"remote"?B
A.虚拟的       
B.遥远的              
C.真实的            
D.近处的
65.Which statement is NOT true according to the passage?D
A.Many people are interested in shanzhai.
B.Shanzhi has become popular on the Internet these days.
C.Some shanzhai singers perform well and people love their performance.
D.People who watch shanzhai celebrities didn't know they are false.

分析 这篇短文主要介绍了"山寨"这个词原来的意思是"山村",但在中国现在这意味着"复制".现在有山寨产品(产品)和在线游戏,甚至山寨文化.不管你喜欢不喜欢一个全新的山寨的世界出现了.

解答 61-65  ACDBD
61题答案:A细节理解题.根据短文第一段The word"shanzhai"originally means"mountain village",but it means"copy"in Chinese now.可知山寨现在意味着复制,故选A.
62题答案:C细节理解题.根据第二段Like it or not,shanzhai has become part of our life in China.可知在中国流行,故选C.
63题答案:D推理判断题.根据第四段Secondly,there would be no shanzhai without the Internet.可知没有网络就没有山寨.故选D
64题答案:B词义猜测题.根据定语从句places where people cannot see performances by the actual"real"stars.可知看不到真正的歌手表演的地方是偏僻的遥远的.故选B
65题答案:D归纳理解题.根据These events are very successful,even though people know that they are not getting the"real"thing.可知,人们知道他们不是真的.故选D

点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

8.A poor farmer had a friend who was famous for the wonderful apple tree he grew.
One day,his friend gave the farmer a young apple tree and told him to plant it.The farmer was pleased with the gift,but he did not know where to plant it.
He was afraid that if he planted the tree near the road,strangers would steal the fruit.If he planted the tree in one of his fields,his neighbors would come at night and steal some of the apples.If he planted the tree near his house,his children would take the fruit.Finally he planted the tree in his wood.But without sunlight and good soil (土壤),the tree soon died.
Later the friend asked the farmer why he had planted the tree in such a poor place."What's the difference?"the farmer said angrily and then told what he had thought.
"Yes,"said the friend,"but at least someone could have enjoyed the fruit.Now you not only have robbed everyone of the fruit,but also you have destroyed (毁掉) a good apple tree!"

61.What gift did the farmer get from his friend one day?An apple tree
62.How many people are there in the story?Two.
63.Where did the farmer plant the apple tree at last?In his wood
64.Why did the apple tree soon die?Without sunlight and good soil
65.Who destroyed the apple tree?The farmer.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

9.-Let's go __________ to play.
-Sorry.I don't want to go _____________.(  )
A.somewhere; anywhereB.anywhere; anywhere
C.somewhere; somewhereD.anywhere; somewhere

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

6.This is a chart of a car's fuel consumption during a certain day.

Time of today
Fuel consumption-燃料消耗 petrol-汽油 litre-升

70.The above chart showsC.
A.how much petrol was needed to fill the tank
B.the speed the car was going
C.which trip used the most petrol
D.how far the car traveled
71.The driver bought petrol atB.
A.8a.m.
B.9a.m.
C.4p.m.
D.6p.m.
72.Throughout the day the car usedB.
A.45litres of petrol 
B.40litres of petrol
C.35litres of petrol 
D.10litres of petrol.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

13.阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项.选项中有一项为多余选项.

A.It seems that some people phone the hotlines for fun.
B.So the host has to tell the caller what the show is about.
C.Some young children phone the hotline in order to take part in games.
D.Others show great interest in hotlines.
E.It is necessary for the radio station to improve the hotline program.
Hotlines have become common in China.Some radio broadcasting stations(广播电台) use hotlines to encourage the listeners to take part in the talk show.Are you interested in hotline?
That's a good idea.Yet,the fact is,some people do nothing but break the whole program.Some people know little about the topic under discussion.Sometimes they even do not know what the host is talking about.(60)BUsually the caller will ask a few questions which express his hope and show his ignorance(无知).Then the host has to answer and explain how silly this is!It wastes a lot of time.
(61)AThey just want to let the listeners hear them.They do not care about what the topic is,whether they themselves are interested in or how silly they appear to be.
I am really bored by those people.(62)E In my opinion,if a caller does not know what is going on,the operator should not let the caller take part in it.
(63)CSome radio or TV stations hold the hotline in order to get more money from the children.So if your phone fee goes up quickly suddenly,maybe your son or daughter often phone hotline.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

3.Microblogs:a two-sided blade(双刃剑)
Micro-blogging has been growing quickly over the past year.As a result,many other forms of social networking are no longer popular,even if they just came into being several years ago.However,micro-blogging is a two-side blade.It helps,but it also hurts.
Micro-blogging is famous for spreading messages almost immediately.It also helps the public manage some agencies and organizations.For example,in March 2011,some micro-bloggers persuaded the Nanjing government to stop cutting 600old trees in the downtown area; after a serious earthquake and tsunami(海啸) hit Japan,micro-bloggers called for giving a helping hand to the Japanese victims.In July,micro-bloggers made clear the"Guo Meimei"scandal(丑闻),and brought the Red Cross Society of China under investigation.
Like everything in life,micro-blogging also has an opposite side.
Guo Meimei,who was involved in the scandal of the Red Cross Society,suffered from all kinds of online attacks,and said she was being followed up on and even threatened.Another problem is the spreading rumors(谣言),such as the rumor that Shanxi was going to be struck by a big earthquake and"Jin Yong's death"-Jin Yong is a Chinese novelist famous for his wuxia novels.
In the online world,large amounts of information is easily spread to a large network,but sometimes there is no official source.So it's highly important for everyone to have the ability to tell truth from rumor.It is also suggested that Internet companies should stop the accounts of users who spread rumors.

76.Why are many forms of social networking no longer popular?Because micro-blogging has been growing quickly over the past year
77.What is micro blogging famous for?It's famous for spreading messages almost immediately
78.Who persuaded the Nanjing government to save 600old trees?Some micro-bloggers
79.What are bad points of micro-blogging?It may cause all kinds of online attacks and spread rumors
80.How can people deal with the online world?It's highly important for everyone to have the ability to tell truth from rumor./It is also suggested that Internet companies should stop the accounts of users who spread rumors./People should have the ability to tell truth from rumor./Internet companies should stop the accounts of users who spread rumors.(言之符合即可).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.找出画线部分与其他单词发音不同的选项
A.repeat            B.dead                C.Steal(  )
A.AB.BC.C

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.Dave needs to have a proper ________ with his parents to get on well with them.(  )
A.decisionB.importanceC.communicationD.situation

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

8.Do you have any books ________space.(  )
A.inB.toC.about

查看答案和解析>>

同步练习册答案