精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
11.An old man was fishing on the bank of a river.A child came to see him fishing.The old man was really good at fishing and it didn't take long for him to catch a full basket of fish.The old man saw that the child was very cute,and he wanted to give her a whole basket of fish.But the child shook her head.The old man was surprised and asked,"Why don't you want the fish?"
The child replied,"I want the fishing rod(竿)in your hands."
The old man asked,"Why do you want the rod?"
"It doesn't take long to eat all the fish in a basket.But if I have the fishing rod,I can go fishing by myself and I won't be afraid of not having any more fish to eat."
I think you will certainly say that the child is very smart.Wrong!If she doesn't know how to fish,she cannot have fish to eat,even though she has the fishing rod.It's useless to only have a fishing rod.Fishing skills are the most important,not the fishing rod.
Too many people think that if they have a"fishing rod"in their life,they will no longer fear the wind and rain.They are just like the child,who thought that if she had a fishing rod,she would have fish to eat.
根据短文内容,判断下列句子正误.正确的用A表示,不正确的用B 表示.
31.The old man was fishing on the bank of a pool.B
32.The child refused the fish the old man gave her because she didn't like fish.B
33.The writer thought the child was smart after she explained why she didn't want the fish.B
34.The article mainly tells us"fishing skills"are more important than"the fishing rod"in life.A
35.The best title(标题)for the article is The Fishing Man.B.

分析 有一位老人在河边钓鱼,不一会儿就钓了一篮子,旁边的小孩儿很可爱,所以这个老人就想把钓到的鱼都送给她,但是她拒绝了.老人很奇怪,问为什么.她说她想要鱼竿,那样的话,就不会担心没有鱼吃了.那个孩子真的聪明吗?不!如果只要鱼竿而不懂得钓鱼的技术,也是没有用的.在我们生活中也有很多像故事中的小孩儿一样的人,他们只想要"鱼竿"而不懂得技术!

解答 31.B   细节理解题   根据"An old man was fishing on the bank of a river"可知,老人在河边钓鱼.故这句话不正确.
32.B   推理判断题   根据"The child replied,"I want the fishing rod in your hands.""可知,小孩儿不是不喜欢鱼,而是想要鱼竿.故这句话不正确.
33.B   推理判断题   根据"I think you will certainly say that the child is very smart.Wrong!"可知,作者并不认为小女孩儿是聪明的,故这句话不正确.
34.A   推理判断题   根据"It's useless to only have a fishing rod.Fishing skills are the most important,not the fishing rod."可知,钓鱼的技术比鱼竿更重要,故这句话是正确的.
35.B   推理判断题    根据短文大意可知,整篇文章都是围绕鱼竿来写的,而不是钓鱼的老人.故这句话不正确.

点评 这是一篇阅读判断题,做这道题时要先通读短文,弄清楚短文大意,然后在文中找出相关句子,根据句子判断所做小题描述是否正确.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.I have two sisters,but _________of them is a teacher.(  )
A.allB.neitherC.bothD.none

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.Wait a minute,let me          you how to use this new dish-washer.(  )
A.showB.to showC.showingD.will show

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.We don't have much homework now and our school bags are ____they used to be.(  )
A.as heavy asB.not as heavy as
C.as heavily asD.not as heavily as

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.--Do you think Shanghai is a ______ city?
--Certainly.It has beautiful buildings,tidy streets and hard-working people.(  )
A.lonelyB.livelyC.likelyD.lately

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

16.Long ago,a farmer,hard-working,had a wonderful olive orchard(橄榄园).Unluckily,his three sons cared less about his olive orchard.They couldn't wait to be wealthy in a short time.
When the farmer was old,and felt that his time had come to die,he called the three sons to him and said,"My sons,there is a pot of gold hidden in the olive orchard.Dig for it,if you wish it."
The sons tried to get him to tell them in what part of the orchard the gold was hidden,but he would tell them nothing more.
After the farmer was dead,the sons went to work to find the pot of gold.Since they did not know where it was,they agreed to begin in a line at one end of the orchard,and to dig until one of them should find the money.
They dug until they had turned up the soil from one end of the orchard to the other,round the tree-roots and between them.But no pot of gold was to be found.The three sons were disappointed to have all their work for nothing.
The next olive season,the olive trees in the orchard  bore more fruit than they had ever given.When it was sold,it gave the sons a whole pot of gold.
And when they saw how much money had come from the orchard,they suddenly understood what the wise father had meant when he said,"There is gold hidden in the orchard.Dig for it,if you wish it."
56.What did the farmer leave for his sons after he was dead?A
A.An olive orchard.
B.A pot of gold.
C.A large house.
57.Did the three sons think the olive orchard could bring them great wealth finally?A
A.Yes,they did.
B.No,they didn't.
C.We don't know.
58."Bore"meansC.
A.出生
B.回报       
C.结出
59.Which of the following is WRONG?C
A.The farmer was worried about his sons.
B.The sons felt disappointed when the farmer didn't tell them where the hiding-place was.
C.The olive trees could provide much more fruit without work.
60.What can we learn from the farmer's words?A
A.The keys to your wealth are in your hands.
B.Practice makes perfect.
C.Two heads are better than one.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.Mr.Wang is very strict _______ his son.And he is very strict_______ everything he does.(  )
A.with; withB.in; inC.with; inD.in; with

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.-Better get down to your work,Jack.
-          .(  )
A.It's my pleasureB.Not to mention it
C.Mind your own businessD.You're welcome

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

1.We are collecting more news for our school English newspaper.Would you like to be reporters for it?Welcome!Here are three pieces from the news page.
Tu Youyou Won the 2015Nobel Prize for Medicine
The 2015Nobel Prizes have been announced (宣布).Sweden's Nobel Prize committee(瑞典诺贝尔奖委员会)said the Nobel Prize for medicine will go to scientists from Ireland,Japan and China.William Campbell from Ireland and Satoshi Omura from Japan share the prize for their discovery of the drug avermectin(除虫菌素).The prize for medicine is also going to Tu Youyou.She discovered artemisinin(青蒿素).The committee said her greatest achievement is that the discovery of artemisinin has given the world new ways to fight against malaria (疟疾).That's why Ms.Tu got the prize.
The Best Runner
We had a sports day at school yesterday.Last year's best runner,Li Yu,only won the second prize in the 800-meter race.Instead,Yang Liu from Class 2came first by two seconds.Next year the race is going to be more interesting!Who will be the best runner?I wonder.
Good-bye,Mr.White!
Our English teacher,Mr.White,has finished his two years'teaching at our school and will leave next month.Mr.White is an excellent teacher and he's always friendly to us.We'll never forget his lively and interesting teaching.We are lucky to be his students.We thank him for all his hard work and wish him a nice journey home.We will miss you,Mr.White!
根据短文内容,判断下列句子正误.正确的用"A"表示,不正确的用"B"表示.
31.You are welcome to be reporters for our school English newspaper.A
32.Tu Youyou won the 2015Nobel Prize for the discovery of avermectin.B
33.Yang Liu was the best runner this year.A
34.Mr.White will teach us English for two years at our school.B
35.We'll always remember Mr.White's lively and interesting teaching.A.

查看答案和解析>>

同步练习册答案