精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

You may have known several kinds of police, traffic police, and street police. But have you ever heard of energy-saving (节能) policemen?

A group of 22 of these new policemen went to work last week in Beijing. They go around the city to see the use of energy in hotels, office buildings, shopping centers and other public places. One of their aims is to make sure that these places have set their air conditioning (空调) no cooler than 26 .

"If everyone sets their air conditioning at 26 , Beijing will save 400 million kilowatt-hours of electricity in one summer. That's one-third of all the usage of the city in the season," said a TV advertisement.

Other Chinese cities, like Wuhan in Hubei Province and Yangzhou in Jiangsu Province, are going to follow Beijing's steps in setting up a similar police team.

From 1986 to 2005, China met 20 warm winters. It means that Chinese cities have to spend billions of yuan solving the environmental problems every year.

At the beginning of this month, China made its first action plan to fight pollution. It aims to reduce energy usage by 20% and increase renewable energy up to 10% from 7% by 2010.

To introduce a green life to the public, Beijing also held a show on energy-saving technology and productions last week. It attracted lots of attention.

"We want to tell people that there are certain ways to protect the environment. Each of us can find right ways to do it in our daily lives," said Liu Qianguang, an environmental engineer in Beijing.

1.The job of the energy-saving policemen is ___________.

A. to set the air conditioning cooler

B. to check the use of energy in public places

C. to stop people using air conditioning

D. to make sure that more energy will be produced

2. Beijing will use ___________ million kilowatt-hours electricity in one summer.

A. 1200 B. 800

C. 400 D. 133

3. Which of the following years' winters were all warm in China?

A. 1984-1988.B. 1999-2003.

C. 2002-2006. D. 2005-2009.

4.According to Liu Qianguang, ___________.

A. there are few ways to protect the environment

B. it's difficult to find good ways to save energy

C. it's easy for one to do something good for the environment

D. it's not easy for one to do something good for the environment

5.In the year 2010 China’s energy usage is going to be cut by________.

A.20% B.10%

C.7% D.17%

 

1.B

2.A

3.B

4.C

5.A

【解析】

试题分析:这篇短文讲述的是在北京一种新型的警察—节能警察的工作。他们是在公共场所检查能源的使用,避免能源的浪费。由于能源的浪费,导致了很多环境的问题。因此我们倡导节能生活,我们每个人都可以做一些事情来保护环境。

1.细节理解题。根据短文第二段中They go around the city to see the use of energy in hotels, office buildings, shopping centers and other public places.可知,节能警察的职责是在全城的公共场所检查能源的使用。由此可知选B。

2.细节理解题。根据短文第三段中If everyone sets their air conditioning at 26 , Beijing will save 400 million kilowatt-hours of electricity in one summer. That's one-third of all the usage of the city in the season,可知,如果我们把空调的温度设置在26度,那么北京一个夏天就可以节省4亿千瓦每小时的电,在占北京这个季节总用电量的三分之一。由此我们可以计算出,北京一个夏天的用电是大约1,200 million kilowatt-hours.。故选A。

3.细节理解题。根据短文第五段From 1986 to 2005, China met 20 warm winters.可知,从1986年到2005年,中国遇到了20个暖冬。从这里我们可以判断,哪个选项是在这个区间里。故应该选B。

4.细节理解题。根据短文最后一段中刘潜光所说的话中可知,我们想告诉人们有一些办法来保护环境,我们每一个人都可以在日常生活中找到正确的方式来保护环境。从他的话中我们可以知道,他是告诉我们每个人都可以做一些事情来保护环境。故选C。

5.细节理解题。根据短文第六段中It aims to reduce energy usage by 20% and increase renewable energy up to 10% from 7% by 2010.可知,中国计划到2010年减少能源使用20%。故选A。

考点:环境保护类短文阅读。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源:2014年江苏省泰州市高港区中考一模英语试卷(解析版) 题型:完型填空

The best gift I’ve received was from two young boys. At that time, I didn’t have a lot of money or a huge home. As a single mom with three young children of my own, life is so .

They were boys with dirty faces a bit older than my children, but they always my yard. I must feed my children who were thirsty and hungry, so I a lot of time baking so many healthy muffins(松饼).These two boys almost grew up in our yard, and they were glad to pray with us before they would have a with my family.

We would also food, laughter, books and games with them. And a while later, they . I didn’t know where they had gone and I often wondered what had in their lives, and meanwhile I hoped for the best.

During one of the darkest times in my personal life, no one came to visit me. I felt really lonely these days. I even wondered if God had me. On Mother’s Day, my children home from school. We were sitting together talking when I heard a on the door.

I went to answer it, and there stood two clean-faced, tall, smiling boys holding two bundles of beautiful flowers I had ever seen. They said to me “Do you us? You used to feed us muffins! They were so . We wanted to come back and thank you and say Happy Mother’s Day you were really like a to us!” I was so moved that I couldn’t help crying, and thanked them again and again.

1.A.boringB.exciting C.interesting D.hard

2..A.visited B.repaired C.cleanedD.destroyed

3.A.alwaysB.never C.seldom D.hardly

4.A.spared B.saved C.spent D.wasted

5.A.meal B.rest C.drink D.bath

6.A. buy B.shareC.collect D.pack

7.A.changed B.agreed C.refused D.disappeared

8.A.happened B.lostC.goneD.changed

9.A.punished B.forgotten C.blamedD.doubted

10.A.droveB.flewC.calledD.arrived

11.A.shockB.voiceC.noiseD.knock

12.A.affectB.rememberC.influenceD.greet

13.A..bad B.expensiveC.deliciousD.salty

14.A.beforeB.ifC.thoughD.because

15.A.teacherB.momC.friendD.sister

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省泰州市姜堰区中考适应性考试英语试卷(解析版) 题型:其他题

短文填空 根据短文内容及首字母提示,补全空格内单词,使短文完整、通顺(共10题;每小

题1分,满分10分)

Many people say dolphins are very intelligent(聪颖的). They seem to be able to think, understand, and learn things quickly. But are they as c 1. as humans or more like cats or dogs? Scientists say dolphins’ intelligence is s 2. to human intelligence in some ways.

How? Like h 3. , every dolphin has a “name”. It is a special whistle. Scientists think dolphins, like people, “t 4. to each other about a lot of things, such as their age, their feelings, or finding food. And , like humans, dolphins use a system(系统) of sounds and body l 5. to communicate. But understanding their conversation is not easy for human. No one “speaks dolphin” yet, but some scientists are trying to learn.

Dolphins are also social animals. They live in groups, and they often come to play games from different groups and have f 6. , just like people. In fact, playing t 7. is something only intelligent animals do.

Dolphins and humans b 8. make plans to get something they want. In the seas of southern Brazil, dolphins use an interesting way to get food. When fish are n 9. a boat, dolphins signal (发信号) to the fishermen to put their nets(网) in the water. And the men can catch a lot of fish. What is advantage for the dolphins? Why do they h 10. the men? The dolphins can get some of the fish.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省泰州市姜堰区中考适应性考试英语试卷(解析版) 题型:单项填空

— Have you watched the program“Where Are We Going, Dad”? It seems very _________.

— I agree with you. Many of us like it very much.

A. terrible B. boringC. popularD. happy

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省泰兴市初三英语二模试卷(解析版) 题型:其他题

British teenagers can leave school at sixteen after taking their GCSE exams. They study for exams in as many as ten subjects, s 1. they have to work pretty hard! Today’s teens spend more time doing their homework than any teenagers in the past, s 2. for 2.5 – 3 hours every evening.

Free Time

It’s not all work, of course. What do British teenagers do to have f 3. ? They love watching TV, going out, meeting friends in Internet cafés and listening to music.

Communications

In addition to (除......之外)the Internet, teenagers in Britain use their computers to play games and do their homework. They a 4. love their mobile phones, and spend hours texting their friends and chatting. Today, phones are getting smaller and lighter and you can do a lot more

w 5. them than just talk. Text messaging has b 6.the coolest and most popular way to communicate. More than 90% of 12- to -16-year-olds have a mobile, and experts say that this stops t 7. from spending their money on sweets and cigarettes(香烟).

Fashion (服饰)

At school, almost all British teenagers have to w 8. a school uniform. However, in their free t 9. they can wear whatever they like, and what they like is designer names such as Nike, Diesel and Paul Smith. In fact, 40% of British teens say that they think it is important to have the latest fashion. Looking good doesn’t come c 10. , but many teenagers think it usual or easy to spend more than £100 on one item (件)of clothing.

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省泰兴市初三英语二模试卷(解析版) 题型:单项填空

The number of the students of Xicheng Secondary School is much_________than_______

school in Taixing City.

A.more;that of other B.bigger;that another

C.smaller;that of any other D.smaller;that of any

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省泰兴市初三英语二模试卷(解析版) 题型:单项填空

A hard-working man__ _______become a great scientist, but a great scientist__________

be a hard-working man.

A. can’t; can B. may not; can

C. mustn’t; must D. may not; must

 

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源:2014年江苏省泰兴市初三英语一模试卷(解析版) 题型:单项填空

―Look at the dark clouds. It _____ rain soon.

―I’m afraid so, and we _______ stay at home now.

A. must, must B. may, have to

C. might, must D. should, have to

 

查看答案和解析>>

同步练习册答案