10.Do you want to know something about children in Africa?What do they do for fun every day?Find out here:
Education
School is expensive for many African children.Lots of families can't afford school uniforms or exercise books even though they don't have to pay for school.For those lucky enough to go to school,they have a lot to learn.Some take two language classes:English or French,and their first language.There is also math,science,history,social studies and geography.Chores take up much of children's time after school.They have to get water and firewood for the family every day.Also there's cleaning,washing and cooking.
Daily fun
It's not all work and no play.Sports are very popular.Children can make goals (球门)with twigs(嫩树枝)and their own football with plastic and some string(绳 子).They play in the country or on the streets of old towns.There are many football teams for teenagers in Africa.
Internet
It's really expensive to surf the Internet To surf the Internet for 20hours costs over 600|yuan.This is more than the average (平均)monthly pay a persoa Egypt (埃及)and South Africa are the top two users of the Internet in Africa.Some schools offer computer lessons but few students can enjoy fun on the computers at home.
74.ForB many African children,school isB.
A.dangerous
B.expensive
C.cheap
D.convenient
75.How many subjects are mentioned (提及)in this passage?B
A.6
B.7
C.8
D.9
76.The children in Africa usuallyD after school.
A.get water and firewood
B.do some cleaning
C.do some washing and cooking
D.all of the above
77.Surfing the Internet costs overC yuan for one hour in Africa.
A.20
B.60
C.30
D.600
78.According to the passage,which sentence is TRUE?C
A.The children in Africa don't like going to school.
B.Many families in Africa can afford school things.
C.Football is very popular with teenagers in Africa.
D.Many African students can enjoy fun on the computers at home.
分析 这篇文章从教育、日常娱乐和网络三个方面讲述了非洲小孩子的情况.学校对很多人来说很贵,那些幸运的能上学的孩子会学习多门功课,在课后他们还要为了家里做很多家务事.运动在非洲很流行,尤其是足球.非洲孩子很少能使用电脑,因为费用太高,有些也只是在学校开设了电脑课程.
解答 74.B.通过文章原句School is expensive for many African children判断出本题选B.
75.B.通过文章原句Some take two language classes:English or French,and their first language.There is also math,science,history,social studies and geography.可以判断出他们一共要学7门课.故选B.
76.D.通过文章原句They have to get water and firewood for the family every day.Also there's cleaning,washing and cooking.可以推断出来,他们需要做ABC选项中的所有工作.故选D.
77.C.通过文章原句To surf the Internet for 20hours costs over 600 yuan.可以推断出20小时600元,即每小时30元.故选C.
78.C.通过文章原句Sports are very popular.以及There are many football teams for teenagers in Africa.可以推断出C是正确答案.ABD选项都与文章内容相反.故选C.
点评 做阅读理解题,可以先阅读题目,带着问题从文章中去找答案,很多题目都是可以从文中找到原句.还要学会根据文章原句去推断正确答案.