精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
9.An east China highway pile-up on April 2nd has killed three people and injured 31others.That day was the first day of a three-day national holiday marking the Tomb-Sweeping Day.
Two people died in a local hospital where nine others are being treated.Another person died after treatment failed in a larger hospital in Wuxi where 22remain hospitalized,Changzhou traffic police updated on its official microblog account at Weibo.com.
The accident happened at the Changzhou section of the highway linking Shanghai and Nanjing.It drew public attention as people began posting photos and videos on Chinese social media WeChat and Weibo.Images showed dozens of trucks,buses and cars crashed into each other.People were standing on top of the vehicles.
Local police told Xinhua Press that at least two trucks,three buses and 20cars were involved.Rainy and foggy weather caused poor visibility and slippery roads.
What's more,it was difficult for ambulances (救护车)to get to the scene of the accident because the life emergency lane was filled with vehicles,which delayed the rescue of the injured.
The Ministry (部长) of Public Security told traffic departments nationwide to keep a look out for vehicles using the emergency lane occupancy.
All highways in China leave the right lane as the emergency lane.Some drivers,however,pay no attention to this rule.Therefore,the police call on drivers to follow the rule strictly and offer the injured more hope of being saved.
The ministry also asked the police to watch the traffic more carefully so as to quickly discover the potential (潜在的) danger.The police have decided to add electronic monitoring instruments to catch the violations (违规者) and heavily fine drivers for it.

28.Which of the following might be the cause of the traffic accident?A
A.It was rainy and foggy that day.
B.people passing by took photos there.
C.Many drivers stood on top of the vehicles.
D.Drivers don't know about the life emergency lane.
29.About the accident,which of the following is true according to the passage?C
A.There was no life emergency lane at the scene of the accident.
B.In China,the left side of the highway is used as life emergency lane.
C.The life emergency lane at the scene of the accident was full of vehicles.
D.The police have decided to reduce electronic monitoring instruments after the accident.
30.According to the passage,why do the police ask drivers to be off the emergency lane?C
A.They want to get a chance to fine drivers heavily.
B.They want to catch as many violations as possible.
C.They want to leave the injured more hope of being saved.
D.They have received orders from Chinese social media WeChat and Weibo.

分析 2016年4月2日,那一天是清明节三天假期的第一天,在中国东部的高速公路上一场拥堵事故让三个人遇难,31个人受伤.其中两个人在当地医院去世,另一个人是在无锡的一家大点的医院手术失败去世,31人在医院接受治疗.事故发生在沪蓉高速的常州段.常州的交警在官方微博上更新着事故现场信息.这引起了众人的关注,人们在微信和微博上互传着照片和视频.照片上显示十几辆卡车,巴士和汽车相撞.当地的警察告诉新华社至少两辆卡车,三辆公共汽车和20辆汽车被困.主要原因是下雨多雾的天气引起视线变差和路滑造成了这起事故.事故发生后,救护车很难进入事故现场进行抢救,因为生命通道上占满了车子,所以医生不能过去救护伤者.因此公安部发文要全国交通部门留意占用应急车道的车辆.号召司机严格遵守规则并不要占用应急车道;部长还要求警察为了尽快发现潜在的危险,要更多的仔细关注交通状况.警察已经决定增加电子检测仪器去抓拍违反交通的人并予重罚.

解答 28.A.细节理解题.根据Rainy and foggy weather caused poor visibility and slippery mads.可知是因为那天的大雨下雾的天气引起的交通事故,故选A.
29.C.主旨大意题;根据it was difficult for ambulances (救护车)to get to the scene of the accident because the life emergency lane was filled with vehicles.可知事故发生后,救护车很难进入事故现场进行抢救,因为生命通道上占满了车子,所以选项C.The life emergency lane at the scene of the accident was full of vehicles说法正确.故选C.
30.C.细节理解题.根据All highways in China leave the right lane as the emergency lane.Some drivers,however,pay no attention to this rule.Therefore,the police call on drivers to follow the rule strictly and offer the injured more hope of being saved.可知让司机不占紧急车道的原因是为了给那些需要救治的人更多的希望,故选C.

点评 此篇考查新闻报道类阅读.做题时先快速通读文章了解其大意,再根据题目的问题去相对应的消息中找答案,要抓住题目涉及的关键词及关键句子去选择正确的答案,一定不能违背原文的意思;对于一些归纳题要善于寻找发现文章的中心句,以节省时间.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.-Have you known Mr.Li for a long time?
-Yes,since he _________ the club.(  )
A.has joinedB.joinsC.will joinD.joined

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.You          either set the alarm clock or ask for a morning call.(  )
A.shouldB.mayC.ought toD.must

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.You'd better not always look _____ the new words _____ the dictionary while reading.Sometimes we need to guess.(  )
A.for; atB.up; atC.for; inD.up; in

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

4.学校将邀请家长们于7月15日上午9点到校参加艺术节,观看精彩的节目,并为学生带来礼物.假如你是校学生会主席,请给家长们写一封邀请函.
Dear Parents,
I'dliketoinviteyoutoourschoolartfestival.Itwillbeat9:00a.m.onJuly15th.Youcanenjoyourwonderfulshows.Pleasebringgiftstothestudents.
                                                   Students'Union.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

14.-Which driver was to blame?
-Why,    !It was the child's fault.He suddenly rushed out between two parked cars.(  )
A.bothB.allC.eitherD.neither

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:完形填空

1.根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑.
Dear Jenny,
How's it going?Are you busy with your study these days?
I've been back at school(41)Bnearly four weeks.I'm very glad to tell you that great(42)A have taken place in our school this term.First of all,we're asked to"clear our plates"when having our meals and say(43)C to wasting.Some of us used to order more than what we could eat.That was a big waste of food.Now we need to (44)D the food we order.We should also stop wasting in some other ways.For example,we should turn off the lights when we (45)Athe classroom.And our school has opened up some fields for us to learn how to grow vegetables.Each class is given a small garden and our class has decided to grow some tomatoes and beans( 豆类) in our (46)Btime.I think that'll be very interesting.Maybe I'll be able to (47)C you some beans we've grown by ourselves next time!What's more,we have only two classes in the afternoon(48)Dwe have more time for after-school activities.I'm one of the traffic safety volunteers in our school.After school,we take turns to  go to the streets near our school and ask people to (49)A the traffic rules.
I think we are having a different school life now!
Please write back soon and tell(50)D more about your school.
Yours,
Wang Wei

41.A.inB.forC.onD.at
42.A.changesB.thingsC.interestsD.lessons
43.A.yesB.helloC.noD.thanks
44.A.cleanB.payC.cookD.finish
45.A.leaveB.reachC.openD.build
46.A.busyB.freeC.happyD.sad
47.A.plantB.buyC.postD.lend
48.A.becauseB.whenC.beforeD.so
49.A.followB.makeC.breakD.think
50.A.himB.herC.youD.me.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.-You know what?Wang Wei wants to be Yao Ming after he graduates from school.
-Are you kidding?He will never _______ a person like him.(  )
A.changeB.makeC.turnD.get

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

19.Three rich ladies met every day by the river.They sat there and talked the whole day.Once the three ladies quarreled(争吵).One of them said."Look,how white and beautiful my hands are!"Another one said,"My hands are more beautiful."The third one said,"Mine are the most beautiful ones."An old beggar(乞丐) woman came up to them."Beautiful ladies,"she said,"I'm hungry.Please give me something to eat."
But the three ladies gave her nothing.They only asked,"Tell me,old woman,which one of us has the most beautiful hands?"
A peasant(农民)woman was also sitting by the river.She was poor and her hands were rough(粗糙的) because of hard work.The old woman came up to her and said,"I'm hungry.Please give me something to eat."The peasant woman took out her only cake she had and gave her a half.
The old woman ate it and drank some water.Then she took the peasant woman by the hand,brought her before the rich ladies and said,"Now,I shall tell you whose hands are the most beautiful.The hands of the poor peasant woman are rough because of work,but they give us food; they are far more beautiful than your hands which have never done anything."
根据短文内容判断句子的正误,正确的用"A"表示,不正确的用"B"表示
31.The three ladies quarreled one day in a boat.B
32.The third lady had the most beautiful hand.B
33.An old beggar woman came to the three rich ladies to ask for some food first.A
34.The peasant woman had a lot of food.B
35.The peasant woman was much kinder than the rich ladies.A.

查看答案和解析>>

同步练习册答案