3.A small city in southwest Britain is banning(禁用) plastic bags to help the environment and cut waste-a step that environmentalists believe is a first for Europe.
Shopkeepers in Modbury agreed to stop handing out disposable plastic bags to customers on Saturday.They said paper sacks and cloth carrier bags would be offered instead.
Last month,San Francisco became the first U.S.city to ban plastic grocery bags.Internationally,laws to discourage the use of plastic bags have been passed in parts of South Africa and Ireland,where governments either tax (收税) shoppers who use them or fine companies that hand them out.Bangladesh already bans them,and so do at least 30small Alaskan villages.
Modbury,about 225miles southwest of London,has also declared a bag amnesty(宽限期),allowing local people to hand in plastic bags that are kept at home.They will be sent for traveling.
The Modbury ban was the idea of Rebecca Hosking,who saw the effect of bags on sea life while he works in the Pacific as a wildlife camerawoman.She said response(反应) in the town so far had been"really positive"
"Modbury is quite an old-fashioned city and a lot of people have wicker baskets to go out shopping anyway,"Hosking told Sky News Television.
The Worldwatch Institute,an environmental research agency,states that 100billion plastic bags are thrown away each year in the United States alone.More than 500billion are used yearly around the world.
58.What does the underlined word"disposable"in the passage mean?B
A.acceptable
B.throw-away
C.long lasting
D.valuable
59.It can be inferred from the passage thatC.
A.most of the people in Modbury continue to use plastic bags
B.most countries in the world have passed laws to ban plastic bags
C.fewer and fewer plastic bags will be used in the world
D.San Francisco is the first city to ban plastic bags in the world
60.Which of the following may be the best title of the text?B
A.British Cities Banning Plastic Bags
B.Some Cities Banning Plastic Bags
C.Effect of Plastic Bags on Sea Animals
D.Environmental Protection.
分析 本文主要介绍了英国的一个小镇为了保护环境,开始禁止使用塑料袋,进而介绍了其他禁止使用的地区和塑料袋对环境的不良影响.
解答 58.B 词义推断题.根据第二段"They said paper sacks and cloth carrier bags would be offered instead"可判断出塑料袋将被禁止使用,取而代之的是纸袋和布袋,因为塑料袋是用完即被丢弃,纸袋和布袋可以重复使用,可以推断出disposable的意思是"可丢弃"的.
59.C 推理判断题.根据文中第三段介绍了除了Modbury外,还有旧金山、Bangladesh、南非和爱尔兰的部分地区也开始禁止使用塑料袋,可以推断出塑料袋在全世界的使用将越来越少.故选C.
60.B主旨大意题.根据文章内容两种本文主要介绍了英国的一个小镇为了保护环境,开始禁止使用塑料袋,故选B.
点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案.