精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
12.An armless pianist who plays with his toes has won the first series of China's version of the internationally popular TV talent show,"China's Got Talent."
Liu Wei,a 23-year-old Beijing-born pianist,who lost both his arms at the aged of 10when he was electrocuted(触电)during a game of hide-and-seek.Liu Wei stayed in rehabilitation(康复)centre for 2years.When he got out,he was introduced to Beijing's disabled swimming team,and he managed to take 2gold medals in the National Disabled Swimming Championship at the aged of 14.But soon he was told not to do too much sport by the doctor.
Liu Wei was very sad.Luckily,
the door was shut on sports,but it opened in music..At the age of 18,he started to learn the piano.He could not find a teacher to lead him to play with his toes,so he began teaching himself.Liu said,"I knew if I tried,I might get a chance at success.If I didn't try,I would lose my future."
He carried on a daily 7-hour practice,his improvement gave him hope.He kept practicing and made progress gradually.In early 2011,he gave a memorable performance in Vienna's Golden Concert Hall.In 2012,he received the award"Top Ten People Who Moved China".

47.Liu Wei lost both his arms when he wasA years old.
A.10
B.14
C.23
48.Besides playing the piano,Liu Wei is also good atC.
A.playing games 
B.learning from others
C.armless swimming
49.Liu Wei was taught byC to play the piano with toes.
A.his teacher
B.his mother
C.himself
50.The sentence"The door was shut on sports,but it opened in music"means that Liu WeiB.
A.lost the future of music
B.got other chances at success 
C.couldn't do sports
51.The best title of this passage is"C"
A.One is never too old to learn
B.Time and tide wait for no man
C.Where there's a will,there's a way.

分析 本文主要讲述的是23岁的无臂钢琴师刘伟,凭借自己坚强的意志,始终坚信这样一句话:很多事情你努力去做了,可能什么都得不到,但你不努力去做,肯定什么都得不到.在自己的努力下,他战胜了自己,做到了别人无法做到的事情.钢琴王子刘伟用脚趾弹钢琴的故事,他在舞台上的这一幕感动了数万人.
刘伟在十岁的时候因为触电失去了双臂,康复两年后,去了北京残疾游泳队,在世界残疾人游泳赛中获得两枚金牌.但是医生说不能做太多的运动.但是体育之门关闭了而音乐之门打开了,十八岁的时候,开始自己用双脚学习弹钢琴,每天七个小时的练习,逐渐获得进步,2011年初唱响维也纳金色音乐厅,2012年获得感动中国十大人物.

解答 47:答案:A.细节理解题.根据文章第二段第一行who lost both his arms at the aged of 10when he was electrocuted(触电)during a game of hide-and-seek可知是在十岁的时候失去了手臂,故填A.
48:答案:C.推理判断题.根据文章第二段When he got out,he was introduced to Beijing's disabled swimming team,and he managed to take 2 gold medals in the National Disabled Swimming Championship at the aged of 14可知他擅长无臂游泳,故答案是C.
49:答案:C.细节理解题.根据文章倒数第二段He could not find a teacher to lead him to play with his toes,so he began teaching himself可知他自学,故选C.
50:答案:B.句意理解题.句意:体育之门关闭了而音乐之门打开.根据上文But soon he was told not to do too much sport by the doctor是说不能游泳了,最后一段In early 2011,he gave a memorable performance in Vienna's Golden Concert Hall可知2011年,他在维也纳金色音乐厅演出,可知他在音乐这个领域获得了成功,故选C.
51:答案:C.主旨大意题.根据最后He carried on a daily 7-hour practice,his improvement gave him hope.He kept practicing and made progress gradually.In early 2011,he gave a memorable performance in Vienna's Golden Concert Hall.可知刘伟坚持练习,最终获得了成功,故可知有志者,事竟成,故选C.

点评 阅读这类材料时,同学们一定要根据主要情节掌握文章主旨大意,同时抓住每一个细节,设身处地根据文章内容揣摩作者的态度和意图,根据情节展开想象,即使是碰到深层理解题也可迎刃而解.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

6.Hedid (做) his homework late last night.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

6.Jane is ill in hospital.Our teacher                after her there now.Let's go and see her.(  )
A.looksB.is lookingC.will look

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

3.-What's the terrible noise upstairs?
-Our new neighbours        their flat.(  )
A.decorateB.are decoratingC.decoratedD.will decorate

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

7.For hundreds of years,the people of a Scottish town believed that a dinosaur-like strange creature(生物) lived in a nearby lake called Loch Ness.Many said they saw the creature,but no one could prove it was real.
In 1934,a London doctor,Robert Kenneth Wilson,gave a newspaper a photo of the strange creature.He took the picture,he said,when he suddenly saw the animal in the lake one morning.The news traveled around the world.People came from everywhere to see this creature,now called the"Loch Ness Monster."Then,in 1993,a man named Christian Spurning surprised everyone.He said the photo of the"Loch Ness Monster"was a lie.He and some friends created the famous picture themselves,and then Wilson gave it to the newspaper as a practical joke.
Today,tricks and jokes like this are common,and many are spread using e-mails.Some can be funny,but others can cause trouble.In August 2000,an e-mail was sent from a large British supermarket chain(连锁店)---Safeway---to thousands of its shoppers.It said,"Store prices are going to increase 25percent.If you don't like this,go to another store."It was signed(签名),"the Safeway Team."The e-mail worried many of Safeway's shoppers and caused big problems for the supermarket.Later,Safeway discovered what happened.Someone broke into the company's website and sent the cheating e-mail.
Not all tricks are as bad as this one.Some make us laugh,and others surprise us.In the end,they all show us that seeing is not always believing.

50.Who took the photo of the"Loch Ness Monster?"D
A.A Scottish.            
B.Robert Kenneth Wilson.
C.Christian Spurning.   
D.Nobody.
51.How did the supermarket Safeway get its trouble?C
A.It received an e-mail from a dangerous person.
B.Its price would have to increase by 25percent.
C.Its website got broken into.
D.It lost a lot of shoppers.
52.Which of the following is TRUE?A
A.Wilson gave the picture to the newspaper as a joke.
B.A dinosaur-like creature lives in the lake Loch Ness.
C.Most people use e-mails as tricks and jokes to trouble the world.
D.Because of the cheating e-mail the store prices are going to increase.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

17.-Would you mind fetching me Guide of China?
-Of course not,I'll do itat once/right now/right away(立刻).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

4.I think young people should pay attention to their work.
我认为年轻人应该关注他们的工作..

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

1.-I think it's very good for teachers to give lessons by Internet.
-Yes,I                you.(  )
A.agree withB.agree toC.speak to

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:改错

2.He is interesting in watching programmes about sportsA
                 A                 B                                         C.

查看答案和解析>>

同步练习册答案