精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
3.Some people think only school children do not agree with their parents,however,it is not true.Communication is a problem for parents and children of all ages.If it's hard for you to communicate with your parents,don't worry about it.Here is some advice for you to bridge the generation gap(消除代沟).
Don't argue with your parents.Don't get to your parents when you are angry.Your parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them.And you can't express yourself well if you are angry.Go someplace to cool off.Make sure you understand why you are unhappy.Then think about what you want to say to your parents.If you don't think you can speak to them at the moment,try writing a letter.
Try to reach a compromise (和解).Perhaps you and your parents disagree on something.You can keep your disagreement and try your best to accept each other.Michael's mother didn't agree with him about buying a motorcycle.They argued over it.But they finally came to a compromise.Michael bought the motorcycle,but only drove it on certain days.
Of course,your parents might refuse to compromise on something.In these situations,it is especially important to show love and respect(尊敬) to them.Showing respect will keep your relationship strong.
Talk about your values(看法).The values of your parents are probably different from those of your own.Tell your parents what you care about,and why.Understanding your values might help them see your purposes(目的) in life.
A good relationship with your parents can make you a better and happier person.It is worth(值得) having a try!

31.The passage tells usD have a communication problem.
A.parents and other people         
B.school kids and their parents
C.teachers and their students        
D.parents and children of all ages
32.Your parents probably won't consider your ideas if youC.
A.don't get to them often           
B.write a letter to them
C.don't speak to them politely       
D.express yourself well
33.The underlined phrase"cool off"in the passage means"B"
A.to make yourself happy            
B.to get you quiet and relaxed
C.to have a good rest                
D.to hide yourself quickly
34.If there's really a generation gap between you and your parents,you'dA.
A.have a talk with them often        
B.keep away from them
C.agree with them all the time        
D.know about their values
35.From the passage we learn thatC.
A.parents and children should not have a generation gap
B.parents should show love and respect to their children
C.there are some good ways to bridge the generation gap
D.there are so many serious problems in families today.

分析 文章大意:父子之间有代沟,主要原因就是缺少沟通,当我们彼此了解了对方的观点和想法以后,就能很容易的理解对方,从而消除代沟.

解答 3 1-35.DCBAC
31题答案:D 细节理解题.根据第二段Communication is a problem for parents and children of all ages,交流是父母与孩子的问题.故选D项.
32题答案:C细节理解题.根据第三段Your parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them,如果你朝他们大喊,他们不会考虑你的想法,故选C项,不礼貌的方式跟他们说时.
33题答案:B 细节推断题.根据第三段And you can"t express yourself well if you are angry.Go someplace to cool off.,如果你生气了,不能充分表达自己的想法,你要找个地方平静下来,故选B项.
34题答案:A 细节理解题.根据倒数第二段The values of your parents are probably different from those of your own.Tell your parents what you care about,and why.Understanding your values might help them see your purposes in life.得知,孩子与家长很多不同价值观,告诉父母你的想法,让他们明白你的想法.所以当有代沟时,要与他们对话,故选A项.
35题答案:C 推断题.根据文中了出现的三个标题Don't argue with your parents Try to reach a compromise(和解) Talk about your values,可知对消除代沟提出一些建议,故C项正符合题意.

点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

7.-Could you please give me ______on how to improve myself?
-Sure.(  )
A.an adviceB.some adviceC.some advicesD.any advice

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

8.It was nearly dark,the sun was dropping down the mountains far away.Little Tom came back home,with tears in his eyes.
"What's the matter,Tom?How's your trip?"His mother asked with a big smile."I failed.The mountain is so high and full of big or small stones on the way,I still go ahead.But I was tired and it was so late that I had to come back."Tom cried."It doesn't matter,you are only 14years old after all.You will have another chance."His mother said."But,standing at the top of the mountain is my dream!"Tom said.His father came over and asked,"Did you see the green trees on your way to the mountain?""Sure,and there were a lot of beautiful flowers by the side of the road."Tom replied."Did you hear the birds singing?"His father asked."There were many kinds of birds singing in the trees,and the sound was very sweet."Tom said."Did you feel the beauty of nature?"His father asked."Yes,the blue sky,the white clouds,the green trees and the colorful flowers made a nice picture."Tom answered."That's enough!"His father smiles and said,"Please remember,my son.For often,achieving what you expect is not the most important thing.Although you didn't reach the top of the mountain,you got a lot on the way."
It is true that not every goal will be achieved,not every job will end up with a success,and not every dream will come true.The most beautiful scenery is on the way.

根据材料内容选择最佳答案.
61.Tom got back homeBwhen the sun was dropping.
A.slowly          
B.sadly            
C.quickly        
D.early
 62.Tom's parents wanted TomB.
A.to be friendly       
B.to be happy
C.to be clever         
D.to be healthy
63.What's the main reason that Tom didn't reach the top of the mountain?C
A.The mountain was so high.
B.The way was full of big or small stones.
C.He was tired and it was so late.
D.He was only 14years old.
64.Tom saw a lot of things on the way to the mountain exceptA.
A.clear water            
B.blue sky
C.colorful flowers        
D.green trees
65.The writer tries to tell us thatD.
A.the goal is not important
B.everyone should climb the mountain
C.the mountain is very beautiful
D.the process(过程) is more important than the result.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.-________________________?
-He has a fever.(  )
A.What's the matter with him?B.What's the wrong?
C.Does he have a sore back?D.What's matter?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.This group was set up _______ disabled people.(  )
A.to helpB.helpedC.helpingD.help

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:词汇应用

8.In Western countries,people eat with forks andknives (knife).

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

15.He usually goes to school ______bike,but sometimes he goes to school ______foot.(  )
A.with; onB.on; byC.on; withD.by; on

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12._____ is difficult for the students in the small village to get to school.(  )
A.ThatB.ThisC.ItD.There

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

13.If you want to go to visit China,some tips below must be known:
                          Dinners
When you are invited to a banquet,you don't have to eat everything.First,try a little of every dish by putting some on your plate or in rice bowl.You don't have to eat it,but as a foreign guest,you are supposed to be served first.If you don't try anything,your host will be embarrassed(尴尬)---and will put it on your plate for you.
                         Bargaining
When you go to open-air markets or private stores,you need to bargain with the shop assistants.Remember to build a friendly relationship first.You are creating a relationship with the businessman,not a price war.Think of it this way:Shouting,arguing,and pointing are not good.Smiling,being friendly,offering to buy more for a better price is.And don't be afraid to ask,"Can you offer me a better price?"
                           Chopsticks
Don't point with them at other people's faces,and by all means don't stick them upright in your rice bowl----that is how the Chinese honor (纪念)the dead at graves.You should put them beside the plate.
                           Smiling
Chinese smile for more reasons than Americans.A smile can mean the person is embarrassed,trying to be helpful,curious,happy or friendly.In the middle of an argument,smiling means that the speaker doesn't want this to become personal.When all else fails,smile in China.It shows you have no ill intention (意图)and can work wonders in getting better service.
根据材料内容选择最佳答案,并将其标号填涂在答题卡的相应位置.
56.When you are invited to a banquet,B.
A.you need to eat all the dishes
B.you may take one dish to put it on your own plate
C.you should try to eat the dish on your plate
D.you may go out if you don't like to eat the dishes
57.What's the Chinese meaning of the word"bargaining"?D
A.交谈   B.聊天   C.争论   D.讨价还价
58.If you want to buy something in a proper price,you shouldC.
A.shout to the shop assistant
B.argue with the shop assistant
C.talk with the shop assistant with a smile
D.fight with the shop assistant
59.Which sentence is right?B
A.You may point with the chopsticks at people's faces when you are talking.
B.When you finished eating the dinner,you may put the chopsticks next to the plate.
C.If you are full,you may stick the chopsticks upright.
D.When you finished eating the food,you may take the chopsticksinto your mouth with your tongue.
60.When you are in the middle of an argument,smiling meansA.
A.the speaker doesn't want this to become personal
B.this is the best attitude to the other people
C.laughing at the other people
D.we must beat the other people.

查看答案和解析>>

同步练习册答案