精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
15.Qi Haoran,a Junior Grade One student at a High School Attached to Harbin Institute of Technology,was quite busy over the past winter holiday-and not just with homework.Qi,together with 10other classmates made a volunteer group to call on people to join the Clean Your Plate Campaign (光盘行动).
These students went to many restaurants and told people the importance of saving food."Excuse e,do you know that 950million people around the world still haven't got enough to eat?Please don't waste food."They would say this kind of thing hundreds of times every day.
The Clean Your Plate Campaign began on the Internet in January.It calls on people to reduce food waste.China in recent years has experienced serious problems with wasted food.CCTV reported in January that the food Chinese people waste every year is enough to feed 200million people for a year.
Chinese people are well-known for being hospitable(好客的) and generous.Many even feel that they lose face if their guests have eaten all the food.
Luckily,the campaign has got the support of many.In a restaurant in Xinjiang,the owner gives the guests who have eaten up all that they ordered a sticker(贴花).People can enjoy a free meal when they have 10stickers.More than 750restaurants in Beijing have begun to offer smaller dishes and encourage their guests to take leftovers (剩饭剩菜.home.
To reduce food waste is a big task,and it needs time.It's important that everyone does their bit,just like Qi.Did you finish your meals today?

74.C students from Qi's High School volunteered to call on people to join the Clean Your Plate Campaign.
A.Nine
B.Ten 
C.Eleven
D.Twelve
75.These students went to the restaurants in the winter holidays in order toB.
A.enjoy eating with friends   
B.tell people not to waste food
C.talk with people about their study 
D.collect and clean the plates
76.The Clean Your Plate Campaign startedD in January.
A.in a big restaurant
B.in a CCTV programme
C.in a high school
D.on the Internet
77.According to the CCTV report in January,the food we waste every year canC.
A.get rid of very serious problems   
B.stop people from going to the restaurants
C.feed 200,000,000people
D.make us become hospitable and generous
78.The restaurant owner in XinjiangA to support the campaign.
A.gave the guests a sticker if they ate up the food
B.offered the guests 10stickers if they ordered a lot
C.offered smaller dishes to the guests
D.encouraged customers to take leftovers home
79.You can probably read this passageB.
A.in a science book 
B.in a newspaper
C.in a tourist guide 
D.in an advertisement.

分析 这篇文章主要讲了,齐浩然哈尔滨工业大学一年级的学生,在过去的那个寒假里他很忙,他和他的同学们一起参加关盘运动的志愿活动,减少粮食浪费是一项艰巨的任务,它需要时间.每个人都有自己的位是很重要的.

解答 74-79:CBDCAB
74题答案:C考查细节理解题,根据文中的Qi,together with 10other classmates made a volunteer group to call on people to join the Clean Your Plate Campaign 可知是齐和其它10名学生,共11人,故答案是C.
75题答案:B考查细节理解题,根据第二段The 11 students went to many restaurants and told people the importance of saving food.描述是告诉人们不要浪费粮食,可知选B.
76题答案:D 根据第三段,The Clean Your Plate Campaign began on the Internet in January.它是在一月份的网上创办的.可知选D
77题答案:C考查细节理解题,根据文中的CCTV reported in January that the food Chinese people waste every year is enough to feed 200million people for a year.央视一月报道,中国人每年的食物浪费足以养活2亿人一年.可知 2亿人,故答案是C.
78题答案:A考查细节理解题,根据文中的the owner gives the guests who have eaten up all that they ordered a sticker,故答案是A.
79题答案:B 细节理解题.通读全文可知这是一篇发表在报纸上的文章,故选择B.

点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

5.In the kitchen of my mother's houses there has always been a wooden stand (木架) with a small notepad (记事本) and a hole for a pencil.
I'm looking for paper on which to note down the name of a book I am introducing to my mother.Over forty years since my earliest memories of the kitchen pad and pencil,five houses later,the present paper and pencil look the same as they always did.Surely it can't be the same pencil?The pad is more modern,but the wooden stand is definitely the original (原始的)one.
"I'm just amazed you still have the same stand for holding the pad and pencil after all these years."I say to her,walking back into the living-room with a sheet of paper and the pencil."You still use a pencil.Can't you afford a pen?"
My mother replies a little sharply."It works perfectly well.I've always kept the stand in the kitchen.I never knew when I might want to note down an idea,and I was always in the kitchen in those days."
Immediately I can picture her,hair wild,blue housecoat covered in flour,a wooden spoon in one hand,the pencil in the other,her mouth moving silently.My mother smiles and says,"One day I was cooking and watching baby Pauline,and I had a brilliant thought,but the stand was empty.One of the children must have taken the paper.So I just picked up the breadboard and wrote it all down on the back.It turned out to be a real breakthrough for solving the mathematical problem I was working on."
This story,which happened before I was born-reminds me how extraordinary my mother was,and is,as a gifted mathematician.I feel embarrassed that I complain about not having enough child-free time to work.Later,when my mother is in the bathroom,I go into her kitchen and turn over the breadboards.Sure enough,on the back of the smallest one,are some penciled marks I recognize as mathematics.Those symbols have traveled unaffected through fifty years,rooted in the soil of a cheap wooden breadboard,invisible (看不到的) exhibits at every meal.

56.What is the meaning of the underlined word in Paragraph 5?D
A.Simple but surprising             
B.Easy but valuable
C.Funny and interesting             
D.Clever and great.
57.What does the author think first about the wooden stand?B
A.It has great value for the family.
B.It needs to be replaced by a better one.
C.It brings her back to her lonely childhood   
D.It should be passed on to the next generation.
58.The author feels ashamed forC.
A.blaming her mother so much wrongly      
B.giving her mother a lot of trouble
C.not making good use of time as her mother did   
D.not making any breakthrough in her field
59.What can be inferred from the last paragraph?A
A.The mother is successful in her career.
B.The family members like traveling.
C.The author had little time to play when young.
D.The marks on the breadboard have disappeared.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

6.As you are working,keep your eyes on your own test booklet(小册子) and answer document (答题卷).If you have a question,raise your hand,but do not look around.If you are involved in any of the actions listed below,you will be dismissed(让…离开) and your answer document will not be scored.Prohibited(禁止的) behaviours include:continue to write after time is called on each test (You″must put your pencil down when time is called.)looking at another student's″test booklet or answer document using any device to share or exchange″information at any time during testing or during the break (all electronic devices,including mobile phones and MP4s,must be turned off from the time you are allowed to test until you are dismissed after testing)trying to remove″test materials,including questions or answers,from the test room not″following instructions by the rules of the test center
allowing a clock or″mobile phone to sound in the test room
If you finish before time is called,review your work on the test you have just finished.If you are satisfied with your answers,place your answer document inside your test booklet and close the cover.Sit quietly until the teacher gives you further instructions.
You will have two tests in the morning and a short break between the tests.Do not leave the building during the break.You must ask permission(允许)to leave the room during testing to go to the restroom; you will not be allowed to make up(弥补) the time you miss.
You will be required to sit quietly until you are dismissed.After all answer documents and test booklets have been collected,the teacher will dismiss you.

42.The passage is written mainly aboutB.
A.the importance of the test 
B.the rules of the test
C.the functions of the test 
D.the results of the test
43.If a student use his mobile phone during the break,he willA.
A.be dismissed and get no score at all
B.be asked to turn it off and continue testing
C.be asked to stay in the test room for a long time
D.be ordered to remove the test materials from the test room
44.Which of the following is TRUE according to the passage?D
A.Clocks can sound to tell students time during testing.
B.Students can walk out of the building during the break.
C.It's possible for students to make up the time they miss.
D.Students can't go to the restroom during testing without permission.
45.What do you know from the passage?B
A.No rules are listed for the break.
B.A student can raise his hand to ask questions during testing.
C.Only the answer document needs to be handed in before leaving.
D.It's useless for a student to understand prohibited behaviours before testing.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

3.Most people want to be happy,but few know how to find happiness.Money and success alone do not bring lasting happiness.Aristotle,a Greek thinker,said,"Happiness depends upon ourselves."In other words,we make our own happiness.Here are a few suggestions to help you be happier.
The first secret of happiness is to enjoy the simple things in life.Too often,we spend so much time thinking about the future,for example,getting into college or getting a good job-that we fail to enjoy the present.You should enjoy life's simple pleasures,such as reading a good book,listening to your favorite music,or spending time with close friends.People who have several close friends often live happier and healthier lives.
Another secret to living a happy life is to be active,and have hobbies where you forget your problems and time.Many people experience this dancing,or playing a sport,such as swimming.You can forget about your problems,and only think about the activity.Finally,many people find happiness in helping others.Studies show that people feel good when they spend their time helping others.If you want to feel happier,do good things for someone.You can help a friend with his or her studies,go shopping to buy food for an elderly person,or simply help out around the house by washing the dishes.

46.The best title of the passage isB.
A.Money Makes You Happy
B.The Secrets of Happiness
C.Ideas for Helping Other People to Be Happy
D.Good Friends Make You Happy
47.The second paragraph tells us thatC.
A.the more friends you have,the happier you will be
B.we shouldn't think about our future
C.happiness is to enjoy the simple things in life
D.some people fail to live a happy life
48.The passage gives usC pieces of advice on happiness.
A.one
B.two
C.three
D.four
49.The writer thinks thatD.
A.everyone knows how to live a happier life
B.it's wrong to spend time on work
C.hobbies take up too much time
D.doing good things for someone can make you happier
50.Which of the following is not mentioned in the passage?B
A.Reading a good book.
B.Traveling to a foreign country.
C.Playing a sport.
D.Spending time with close friends.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

10."Who needs a shopping center if you have Taobao?"says Wang Lin,a young writer in Shanghai.
Taobao,China's largest online shopping site(网站),has become an important part of Wang Lin's life.She spends lots of money on Taobao.
Many Chinese Internet users like Wang Lin have got the fun of online shopping.Most online shoppers are students or young workers.More women shop online than men.Clothing and home-use products(产品) are the most popular online.
It was reported that more than 1,260billion yuan was spent on online shopping in 2012,and about 80% through Taobao.
Taobao means"looking for good things"in Chinese.People can find almost everything they need on Taobao,from clothes to books,from candies to DVD,from flowers to cellphones.You may wonder if it's safe to shop on the Internet.However,Wang Lin said,"It's very safe and easy.Unless you receive the things from the sellers and are satisfied with them,the shop owner will not get the money.You can also get your money back if you want to return the things."

根据短文内容,选择最佳答案.
41.Taobao isB.
A.Wang Lin's favorite site             
B.China's largest online shopping site.
C.young people's favorite site
42.The most popular products online areA.
A.clothing and home-use things  
B.candies and books     
C.flowers and cellphones
43.In 2012,B was spent on Taobao.
A.over 1,260billion yuan       
B.1008 billion yuan      
C.about 252billion yuan
44.From the passage we know thatC.
A.there are more men shopping online than women
B.people can easily look for good things on Taobao
C.if customers are satisfied with the things from Taobao,the shop owner will get the money
45.Which of the following is the best title for this passage?A
A.Shopping on Taobao         
B.Chinese Internet Users   
C.A Young Writer.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

20.Children are natural scientists,very interested in the world around them.Helping them enjoy science can be easy; there's no need for a lot of scientific terms or modern labs.You only have to share your children's interests.
Firstly,listen to their questions.I once visited a classroom of seven-year-old children to talk about science as a job.The children asked me"textbook questions"about schooling,the money I got and whether I liked my job.When I finished answering,we sat facing each other silently.Finally I said,"Now that we've finished with your lists,do you have questions of your own about science?"
After a long wait,a boy put up his hand,"Have you ever seen a grasshopper*eat?When I try eating leaves like that,I get a stomachache.Why?"This began a lot of questions that lasted nearly two hours.
Secondly,give them time to think.Studies over the past 30years have shown that,after asking a question,many teachers usually wait only one second or less for an answer,no time for a child to think.When teachers increase their"wait time"to three seconds or more,children give better answers.
Thirdly,watch your language.When the child is having a science discussion,don't jump in with"That's right"or"Very good".These words work well when it comes to encouraging a child to help others.But in talking about science,these words make a child think that the discussion is over.Instead,keep things going by saying,"That's interesting"or"I've never thought of it that way before",or coming up with more questions or ideas.
Lastly,show; don't tell.Let children look at their hands through a microscope*,and they'll understand why you want them to wash before dinner….

33.To help children enjoy science,the most important thing for teachers to do isA.
A.share the children's interests    
B.let them study in modern labs
C.tell them the difficult terms on science
D.let them see the world around
34  In the last sentence of the second paragraph,the words"your lists"meanC.
A.your answers to the questions
B.your own questions about science
C.your questions from textbooks
D.all the questions of your own
35.According to the passage,children can give better answers to the questions if teachersD.
A.ask them to answer quickly   
B.wait one or two seconds after a question
C.tell them to watch their language
D.wait at least three seconds after a question
36.The writer of the passage is probablyB.
A.a teacher       
B.a scientist    
C.a musician     
D.a reporter.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

7.阅读以下5段语言材料,然后从A、B、C、D和E中,选出符合他们要求的最佳选项.
56.Jeff likes sports.He would like something that can help him spend boring time during the work-out (健身).C
57.Mrs.Scott doesn't like to exercise,but she likes reading books about foreign places.D
58.Mr.Dean wants to improve his garden,so he would like something that could help him.E
59.Lisa,a 22-year-old girl,worries about her weight.She is wondering how to lose weightB.
60.Sophia likes to look smart.When she is free,she enjoys listening to music.Now she plans to learn something about music.A

A.Learn how to play the guitar.This popular video helps the beginner to become a guitar player in just 200hours.
B.Weight-losing trips.A program loved by young people,especially those fat girls.Join in it and make yourself become thin.
C.The new pocket MP4.This kind of MP4fits right into your pocket.It lets you listen to your favorite artist,even when you're doing sports.
D.Welcome to Japan.This book is about the history,the culture,and the favorite dishes of this country.
E.Special scissors (剪刀).This kind of tools will make it easy to deal with flowers and trees.Anyone can learn to use it quickly.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读表达

4.Answer the questions(根据短文内容回答下列问题.
If you dropped a piece of fruit on your computer keyboard,would you think about eating it again?What if you dropped it in the toilet?Bacteria (细菌)can live everywhere,even in some unexpected places.
If you eat at your computer,sneeze on your keyboard,or sit down to surf the Internet without first washing your hands,your computer keyboard could be bad for your health.According to the US National Research Centre,the average computer carries 400times more bacteria than a toilet bowl (抽水马桶).
Could one of the dirtiest things in your home be right in your hand?Yes:the TV remote control.It gets dropped on the floor,put on the sofa and everyone in the house holds it.Scientists found that around half of the tested remote controls carry the cold virus (病毒).
Don't forget your toothbrush.Do you put it in the bathroom?Studies show that flushing (抽水冲洗.the toilet releases (释放.bacteria in the air.Bacteria can remain in the air for at least two hours.They may pollute your toothbrush.You can find ways to solve this problem.Try to keep your toothbrush far from the toilet.Make sure that it is in an upright position after each use.It's also important to change your toothbrush every three months.
Here are some other places to watch out for:
At home
The kitchen is one of the places with the most bacteria-more than the bathroom.Dishcloths and kitchen sponges (海绵.are great places for bacteria since they are always wet after being used.Try to make them dry.
At school
When you put your schoolbags on the floor or in the bus,many bacteria can live on the bottom (底部.of it.Try to clean your schoolbag often.
In public places
Escalator handrails (电梯扶手),shopping cart handles (推车手柄),public books and magazines are top bacteria carriers.That's why the first thing to do when getting home is to wash your hands.
Yes,bacteria are everywhere.But don't be too afraid to touch those things.Most of bacteria  are harmless.Just remember to wash your hands regularly.It is the most useful way to protect yourself from bacteria and viruses.

93.Where can bacteria live?They canlive everywhere,even in some unexpected places.
94.An average computer doesn't carry many more bacteria than a toilet bowl,does it?Yes,it does.
95.How many of the tested remote controls carry the cold virus?Around half of the tested remote controls carry the cold virus.
96.How often should you change your toothbrush?I should change my toothbrush every three months.
97.Why are dishcloths and kitchen sponges good places for bacteria?Because they are always wet after being used..
98.How can you protect yourself from bacteria and viruses?
I can protect myself from bacteria and viruses bywashing my hands regularly.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读表达

5.If you go to a fast food restaurant,you will probably see a lot of teenagers(青少年).(84)Today,many teenagers are overweight,and some of this isbecause of their bad eating habits.Most teenagers love food with a lot of fat,oil,salt,and sugar.People often call this kind of food"junk food".But bad eating habits go beyond fast food.We find many teenagers eat unhealthily.Some don't have breakfast before they go to school.During the day,some don't have a proper meal for lunch.(85)In a recent surveyat one school,scientists found that over twothirds of the students didn't follow a healthy diet(饮食 ).They didn't like vegetables,and many of them didn't like to eat fruits.They preferred to eat food with a lot of salt,sugar,or fat.
Parents today also worry about their children's diet.Some doctors give the following advice:★Teenagers shouldn't eat too much junk food.
★Teenagers shouldn't eat food with too much salt.Salt can cause high blood pressure(高血压) in the future.
★Teenagers should eat food with less fat,oil,and sugar.
★Teenagers need to eat some fruits and vegetables every day.Fruits and vegetables are rich in vitamins(维生素) and have little fat.
★Teenagers need to drink more milk.Milk will help their bones grow.?
•Teenagers need to eat breakfast every day.This is good for their body and mind.

(一)根据短文内容简要回答问题.
81.Why teenagers like to go to fast food restaurant?Because they lovefoodwithalotoffat,oil,salt,andsugar
82.How many eating habits are mentioned in the passage?Three
(二)将短文中划线的句子译成汉语.
83.现在许多青少年超重,部分原因是他们的一些不良的饮食习惯造成的.
84.在一个学校的近期调查,科学家发现,超过2/3的学生没有养成良好的饮食习惯.
(三)请给短文拟一个适当的题目.85.Advice on Healthy Eating.

查看答案和解析>>

同步练习册答案