1.The old man woke up before sunrise,as he often did,to walk by the beach and greet the new day.As he moved through the early morning,he saw a young man,bending(弯腰) and reaching and throwing,in celebration of the perfect day soon to begin
As he came near,he realized that the young man was not dancing to the day,but rather bending to check the debris (残骸、残余) left by the night‘s tide(潮水),stopping now and then to take starfish(海星) and then standing,to throw it back into the sea.
He asked the young man the purpose of the effort."The tide has washed the starfish onto the beach and they cannot return to the sea by themselves,"the young man repied."when the sun rises,they will die,unless I throw them back into the sea."
As the young man explained,the old man looked at the beach."But there are more starflish on this beach than you can ever save before the sun is up.Surely you cannot expect to make a difference."
The young man listened politely.Then he bent down to take another starfish,threw it into the sea and said,"It made a difference for that one."
There is something very special in each and every one of us.
46.The old man walked by the beach as usual toB
A.meet his friends
B.greet the new day
C.1ook for the starfish
D.dance to the wind
47D brought the debris on the beach.
A.The sunrise
B.The starfish
C.The early morning
D.The night's tide
48.The StarfishBwithout the young man‘s help.
A.couldn't die
B.couIdn‘t return to the sea themselves
C.couldn't live on the beach
D.could have fun in the sun
49.In Paragraph4,the old man‘s words showedA
A.he didn‘t understand the young man
B.he liked the young man
C.the young man didn‘t save any starfish
D.the young man was clever
50.From the passage,we can leam thatC
A.the young man liked doing morning exercises
B.We can‘t expect to make a difference
C.there is something special in each of us
D.the old man laughed at the young man.
分析 文章大意:本文讲述的是一位年轻人在退潮后在海边尽力地捡海星,并将它们放回海水里的故事.告诉我们:虽然我们不能完全地影响世界,但是我们可以尽力影响我们可以影响的对象.
解答 46-50:BDBAC
46题答案:B 细节理解题.由短文第一句"The old man woke up before sunrise,as he often did,to walk by the beach and greet the new day."可知老人是想要迎接新的一天.故选B.
47题答案:D 细节理解题.由第二段里的"the debris (残骸、残余) left by the night's tide(潮水)"晚上潮水留下的残骸.可知本题选D.
48题答案:B 推理判断题.由第三段中的"The tide has washed the starfish onto the beach and they cannot return to the sea by themselves,"潮水把海星带到了海滩上,它们自己不能回到海里.可以推测出,本题选B.
49题答案:A 推理判断题.由文中的第四段But there are more starflish on this beach than you can ever save before the sun is up.Surely you cannot expect to make a difference"(在太阳升起之前,海滩上的海星比你救的多,你肯定不能期待有多大影响.)可以推测出老人认为年轻人的行为不能改变大多数海星被太阳晒死的命运,他不能理解年轻人的行为.故选A.
50题答案:C 推理判断题.由短文最后一段:There is something very special in each and every one of us.我们每一个人都有特别的地方.我们用我们的好的特别之处去影响世界,世界就会越来越好.故选C.
点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.