14.Droughts (干旱)are common in Kenya.Before,they came every 10years,but now they seem to be hitting us more often and for a longer time.
We gave the droughts names:"longoza"was the drought when many animals died; there was the drought of the"planes"because food was dropped from the air by planes; and one particularly bad drought was called"man who dies with his money in his fist (拳头)",because,even if there was money,there was simply no food to buy.
I was born in 1951 in Machakos.From what my mother tells me,when I was 7,there was a serious drought.I clearly remember the terrible weather and the hunger.I can't tell you how many times I went to bed without eating."I slept like that,"is how we described it.I can't count the number of days when"I slept like that,"or describe the feeling of going to sleep hungry,knowing I'd wake up and there would still be no food for breakfast.
My father would leave early in the morning carrying a little basket to ask for food on credit (赊欠).Each night he would return home around 10:00p.m.My mother would try to encourage me by telling me to keep the water in our pot boiling so that when my father arrived we could quickly cook any food he brought in the already prepared water.I would keep the fire burning and the water boiling,along with the hopes that we would eat that night.But my father would arrive frustrated and empty-handed.And I would sleep like that.
59.The best title for the text isA.
A.A Hungry Childhood Caused by Droughts
B.Food and Hunger
C.Protecting the Environment
D.Droughts and Their Names
60.What does the drought of the"longoza"refer to (指代)C?
A.Many animals needed food dropped by planes.
B.People had to eat animals because of hunger.
C.Many animals died because of the droughts.
D.People died of hunger even if they had money.
61.Why would the author keep the fire burning and the water boilingB?
A.To wait for her father to come back to have supper.
B.To cook the food that her father would bring back.
C.To keep her house warm all night.
D.To make her hungry mother happy.
62.The sentence"I slept like that"means"D."
A.I was disappointed when my father came back empty-handed
B.I felt sorry because my family got hungry again
C.I went to sleep with no food for breakfast.
D.I went to bed with nothing to eat.
分析 干旱在肯尼亚是常见的.之前它每10年来一次,但现在它们似乎来的更频繁并且更长时间.
我们给干旱起了名字:"longoza"是许多动物死亡.还有"planes(飞机)"是因为食物是从飞机上投掷,还有一个特别严重的干旱被称为"man who dies with his money in his fist(钱攥在手里死去的人)",因为即使有钱也买不到食物.
我出生于1951年的马查科斯.我妈妈告诉我,当我是7岁时,出现了严重的干旱.我清楚地记得,恶劣的天气和饥饿.我不能告诉你有多少次没有吃东西就去睡觉了."我就那样睡去"我们是这样描述它的.我数不清有多少天"我就那样睡去",或者描述临睡前饥饿的感觉,我知道我醒来时仍然是没有早餐的.
我的父亲会提前离开,背着一个小篮子,奢求食物.每晚他都是10:00左右回来.我妈妈会尽量鼓励我,告诉我要让锅里的水保持沸腾,这样,当我的父亲回来了,我们可以用准备好的水快速地做饭.我会让火燃烧,水沸腾,并且期待着我们会吃上食物.但是我爸爸两手空空沮丧地回来.然后,我就那样睡去了.
解答 本文属于日常生活类阅读,主要讲述了自己饥饿的童年时光,重点描述了一家人在家里等父亲外出寻找食物的情景.
59.答案A 标题归纳题 由文中可知,本篇文中作者主要描述了自己饥饿的童年生活,一个由干旱引起的饥饿的童年,故选A
60.答案C 词义猜测题 由文中"longoza"was the drought when many animals died 可知"longoza"是许多动物死亡,故选C
61.答案B 细节理解题 由文中 My mother would try to encourage me by telling me to keep the water in our pot boiling so that when my father arrived we could quickly cook any food he brought in the already prepared water 可知 我妈妈会尽量鼓励我,告诉我要让锅里的水保持沸腾,这样,当我的父亲回来了,我们可以用准备好的水快速地做饭,故选B
62.答案D 细节理解题 由文中 I can't tell you how many times I went to bed without eating 可知 我不能告诉你有多少次没有吃东西就去睡觉了,故选D
点评 读懂文章内容,理解文章意思,找出问题所在的语句,即可解答问题.