精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

【题目】Close contacts between Japan and the rest of the world were created in the twentieth century. In the last forty years, business contacts between Japan and the West have become very important. Many foreign companies now have offices in Japan and Japanese businessmen do business around the world. Differences between Japanese and Western ways of doing business, however, often bewilder foreign businessmen and make doing business in Japan difficult for foreigners.

The American businessman, for example, wants to start talking business immediately. He does not want to wait. The Japanese businessman, on the other hand, likes to arrive at decisions after giving them serious thought. Another thing foreign businessmen have difficulty in understanding is when a Japanese means “Yes” or “No”. This is because of cultural differences between Japanese and Western society(社会), Which make it difficult for a Japanese to say “No” directly.

In the USA, it is easy to say “No” to something one does not want to do. But in Japan, it is very difficult to say “No”. To refuse an invitation or a request(请求) with “No” is felt to be impolite. It is thought to be selfish and unfriendly. So instead of saying “No” directly, the Japanese have developed many ways to avoid(避免) saying “No”. These can help them avoid hurting other people’s feelings. However, this often makes their ways of doing business rather difficult for foreigners to understand and follow.

1What often makes foreigners feel difficult to do business in Japan?

A. Their different ways of doing business.

B. Their different lifestyles.

C. The fact that the Japanese never say “No”.

D. The fact that the Japanese are slow to take action.

2Which of the following is the closest in meaning to the underlined expression “bewilder foreign________businessmen” in Paragraph One?

A. cause foreign businessmen to change their minds.

B. give a feeling of surprise to foreign businessmen.

C. attract foreign businessmen’s attention.

D. make foreign businessmen think wrongly.

3What fact does the passage lead you to believe?

A. American businessmen do things more slowly than Japanese ones.

B. American businessmen like to say “Yes” and “No”.

C. Americans usually say what they are thinking.

D. Americans do not say what they think or feel clearly.

4 From the passage we can infer(推断) that __________.

A. Japanese businessmen are good at business

B. foreign businessmen should try to know Japanese ways of doing business

C. foreign businessmen must be more polite

D. you must learn from Japanese businessmen if you want to succeed

【答案】

【1】A

【2】D

【3】C

【4】B

【解析】

试题分析:短文大意:日本和世界其他国家之间的密切接触者在第二十世纪创建。在过去的四十年中,日本和西方之间的业务往来,已成为非常重要的。许多外国公司和日本商人在世界上做生意,现在在日本设立办事处。然而,日本和西方做生意的方式是有差异的。这往往使外国商在日本做生意困难

【1】A细节理解题。根据Differences between Japanese and Western ways of doing business, however, often bewilder foreign businessmen and make doing business in Japan difficult for foreigners.可知外国商人感到在日本做生意难是因为日本和西方国家做生意的方式不同,所以选A。

【2】D细节理解题。bewilder foreign businessmen的意思是使外国商人迷惑,也就是说常常使外国商人产生错误的想法,所以选 D。

【3】C细节理解题。根据第三段首句In the USA, it is easy to say “No” to something one does not want to do. But in Japan, it is very difficult to say “No”可知该文是引导人们认识一个事实:美国人直截了当说出他们的想法,所以选C。

【4】B推理判断题。从本文我们可以推知外国商人应该努力了解日本人做生意的方式,所以选B。

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】填入一个适当的词补全对话,每空一词。
A: Hi, Li Yan! Have you ever been to the local library before?
B: You mean the one near the Dragon Tower?
A: That's the one.
B: I go to the English Corner in the library every Saturday. Lots of English lovers practice spoken English
together. Why join us?
A: great! Could you tell me how to get there?
B: The No.7 bus will take you there.
A: How is it?
B: It's about twenty minutes' ride.
A: is the nearest bus stop?
B: Go straight one block and turn left. It's from the post office. You can't it.
A: Thanks a lot.
B: welcome.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】写作技能

There is an old English saying. It tells us that we must go to bed early and get up early in the morning. Then we shall be healthy. We shall also be rich and clever. This is true. The body must have enough sleep to be healthy. Children should have ten hours’ sleep every night. Children who do not have enough sleep cannot do their work well and they may not be healthy.

The body also needs exercise.步行,跑步,跳跃,玩游戏都是锻炼。 Exercise keeps the body strong.

Exercise also helps the blood to move around inside the body. It is very important. Our blood moves to all parts of our body. The head also needs blood.锻炼有助于我们更好的思考。

1________________________________________________________________.

2________________________________________________________________.

3________________________________________________________________.

4________________________________________________________________.

5________________________________________________________________.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】我从未考虑过骑自行车去那儿。 (consider)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】比尔(Bill)跳舞跳得如此好,以至于我都不敢相信我的眼睛。(couldn't believe my eyes)

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】学生时代是最忙碌的学习时段,请你写一篇英文短文,记录你上周末的生活和学习情况。内容包括:1)What things did you do last weekend? 2)What do you think of the things?作文要求:1)内容充实,语句连贯,标点正确,书写清晰规范。抄袭范文不得分。2)短文内容中,不得出现自己的真实姓名、校名和班级。3)词数30-----40个左右。

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】根据短文内容的理解,用所给单词的适当形式填空。 Wang Wei is a middle school student. He lives in Shanghai. He (live) here since he was three years old. Every day he (go) to school by bike. He has a very beautiful bike. His uncle (give) it to him on his tenth birthday. He (have) it for four years. He (not be) to a foreign country before. Next week he will go to Singapore with his parents. They plan (stay) in Singapore for a week. "Traveling to Singapore is a dream for me for a few months," Wang Wei said to his friend Jim. "It (come) true soon." He wants to visit the "Night Safari". He also wants to try Chinese food in Singapore.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】期末考试前后,很多同学对自己的学习产生了不同程度的心理焦虑情绪。请你给同学们提出几条合理性的建议,帮助他们调适心情。词数:30~40。
供你参考的建议有:sing, take a walk, do sports, write the diary, watch TV, listen to music, go shopping, go swimming, go outside.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

【题目】写作下面是大明写给他的朋友Tom的信,信中描述了他的烦恼。请你以他的朋友Tom的身份,给他写一封80词左右的回信,在信中指出他的问题并给他提出建议。信的开头已给出,不计入总词数。

Dear Tom,

My classmate, Lucy, bought a new pen. I liked it very much, so I used it without her permission. Unluckily, I broke it. Then I put it back secretly. Now she finds out the truth and is very angry with me. I don’t know what to do. Can you help me?

Yours,

Daming

Dear Daming,

I know your problem._________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Yours,

查看答案和解析>>

同步练习册答案