精英家教网 > 初中英语 > 题目详情

三、阅读理解

              (A)(2015•丽水)

 He was an old man who fished alone in a small boat on the sea and he had gone eighty-four days now without taking a fish. In the first forty days a boy had been with him. But after forty days without a fish,the boy^ parents had told him that the old man was now salao,which is the worst form of unlucky,and the boy had gone with another boat which caught three good fish the first week. It made the boy sad to see the old man come in each day with his boat empty. The sail looked like the flag of failure forever.

The old man was thin with deep wrinkles (皱纹) in the back of his neck. His face was terribly brown because of the strong sunlight on the sea every day and his hand had the deep scars (伤症) from dealing with heavy fish on the lines. But none of these were fresh. Everything about him was old except his eyes and they were the same colour as the sea and were cheerful.

“Santiago”,the boy said to him as they climbed the bank from the sea. “I could go with you again. We’ve made some money. ”

The old man had taught the boy to fish and the boy loved him.

“No ,” the old man said. “You’re with a lucky boat. Stay with them. ”

“But remember how you went eighty-seven days with fish and then we caught big ones every day for three weeks?”

“I remember ,” the old man said.

aIt was papa who made me leave. I am a boy and I must follow him.

“I know ,” the old man said. “It is quite normal. ”

“He hasn’t much faith (信心) .”

“No ,” the old man said.“But we have,haven,t we?”

“Yes ,” the boy said.“Can I offer you a beer on the Terrace?”

“Why not?” the old man said. “Between fishermen. ”

1. In the story the old man was the boy’s .

   A. grandfather   B. friend   C. boss   D. host

2. The word “they” in Paragraph 2 refers to (指的是)   of the old man.

   A. the hands   B. the scars   C. the eyes   D. the wrinkles

3. The old man refused the boy to go fishing with him again because .

   A. he wanted to fish by himself   B. he could really understand his parents

   C. the boy asked for some money   D. the boy had already learnt how to fish

4. From the story we can know that .

   A. the old man was always full of hope

   B. the boy's parents believed in the old man

   C. everyone laughed at the old man's bad luck

   D. the boy was worried about the old man's health

1. B 2. C 3. B 4. A

三、 (A)

1. B 解析:根据第四段“The old man had taught the boy to fish and the boy loved him."可知,老人教男孩儿怎样钓鱼,男孩 儿非常爱老人。由此可以判断他们是师徒 关系,也是朋友。故选B.

2. C 解析:根据画线词they所在句子 ** Everything about him was old except his eyes and they were the same colour as the sea and were cheerful的意思可猜测,这 里的they指的是老人的眼睛。故选C.

3. B解析:根据短文第一段中的“the boy's parents had told him that the old man was now salao,which is the worst form of unlucky”以及第五段中的“ You’re with a lucky boat. Stay with them. ”可知,老人明 白男孩儿的父母认为自己是个扫把星,只 会给别人带来不幸,所以他拒绝了男孩儿 的请求。故选B.

4. A解析:根据第一段第一句中的“...and he had gone eighty-four days now without taking a fish."可知,老人在海上漂泊打鱼

已经84天了,一无所获,但是他一直在坚 持,说明他对未来一直充满希望。故选A.

题目来源:2016年轻巧夺冠直通书系周测月考直通中考七年级英语下册译林牛津版 > 周测月考卷7 unit6

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:

2. Now children,turn to page and look at the picture in Unit 1.

   A. 20 th;one   B. 20;one   C. 20th;first   D. 20;first

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

5. After a while,I asked my mother next.

   A. when to do   B. what to do   C. how to do   D. what to do it

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

5. Zhenjiang is f for vinegar (醋) .

6. Shall we go on a (野餐) this weekend?

7. After I e the zoo,I found many lovely animals.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

一、单项选择(15分)

I. There was a fire last night,but the firemen soon.

   A. put down it   B. put it down   C. put out it   D. put it out

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

                (B) 

(2015 •北京顺义二模) My mother only had one eye. I never wanted her to show up at my school.

One day during elementary school,! was terribly ill.My mother came.

“Your mum only has one eye!” yelled some of my classmates. I wished my mother would have just disappeared.

“If you embarrass (使......尴尬) me,why don't you just die?”I shouted at her,taking no notice of the sad look on her face. My mother just handed me some medicine and left without saying anything.

At that time,I didn't think I had hurt her feelings very much. That night I saw my mum crying in her room.

Even so,I hated her tears from one eye. I made a decision: I must study hard and leave my mother.

Years later my dream came true. I was quite successful. I never thought of going back to see my “ugly” mother until one day I got a letter.

“My son,I'm sorry I only have one eye. When you were little,you got into an accident and lost your eye. As a mum,I couldn,t stand watching you live with only one eye. So I gave you mine. I was never angry with you and I never regretted it because I love you.

I cried out aloud. Only then did I realise how beautiful my mother was!

1. Why didn't the writer want his mum to show up at his school?

   A. Because he thought she was ugly. B. Because his mum had a terrible illness.

   C. Because his mum couldn’t see anything. D. Because his classmates didn't like her.

2. That night,the writer decided to . 

   A. take his mum to the doctor   B. take good care of his mum from then on

   C. ask his mum never to go to his school   D. work hard and stay away from his mum

3. The writer's mum lost one eye because .

   A. she used it to save her son's sight   B. she had a serious car accident

   C. she was born with only one eye   D. she cried too much

4. What can we infer from the passage?

   A. The writer doesn’t like his mother now.

   B. The mother was very angry with the writer when he shouted at her.

   C. The writer lived in the same city as his mother.

   D. The writer was very sorry after he knew his mother gave him her eye.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

3. In spring,it is good for you to sleep your windows open.

   A. for   B. and   C. with   D. but

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

15. They stopped a rest after work.

   A. having   B. to have   C. have   D. had

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:

12. (2015 •扬州)

—David,when do you get up every day?

—I get up half past six. Tm never late for school.

   A. in   B. at   C. on   D. during

查看答案和解析>>

同步练习册答案