精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
16.Life is like the four seasons.Now I am very old,but when I was young,it was the spring of my life.I was born,I played a lot,and then I started school.I learned many new things.Like a flower,I grew bigger every day.There were happy days and sorrowful days:some days the sun shone,and some days it didn't.
In my twenties,I had a good job.I was strong and happy.Then I married and had a child.In those days,I didn't have much time to think.Every day I was busy and worked very hard.And so,I started to get some white hairs.The summer of my life passed quickly.
Then the days got shorter.Leaves fell from the trees.My child was a university student,and then an engineer.My home was much quieter.I started walking more slowly.One day I stopped working.I had more time.I understood this was my autumn,a beautiful time when the trees change color and give us delicious fruits.
But the days kept getting shorter and colder.Winter has come.I am older and weaker.I know I do not have many days left,but I will enjoy them to the end.

51.The writer started walking more slowly in theC of his life.
A.spring    
B.summer    
C.autumn    
D.winter
52.According to the passage,which of the following ages is during the summer of his life?
B
A.15.    
B.33.    
C.62.    
D.87.
53.What does the word"sorrowful"mean in this passage?A
A.Sad.    
B.Exciting.    
C.Wonderful.   
D.Pleasant.
54.Which of the following is true?D
A.The writer was an engineer.
B.The writer had a garden with flowers.
C.The writer was always happy as a child.
D.The writer now is old and weak,but still he enjoys his life.
55.The best title of the passage can beD.
A.Four Seasons                
B.My Life
C.Four Seasons in a Year      
D.Four Seasons in My Life.

分析 这篇短文的作者把人生比作四个季节来进行说明,分别介绍了人生每个季节的一些特点.生活就像是四个季节.我现在很老了,但是我年轻的时候,它是我生命的春天.像一朵花,我一天天长大,有幸福的日子也有悲哀的日子:有些日子,阳光灿烂,有时又没有.在我二十几岁的时候,我有一份好工作,我很强壮,很快乐,然后我结了婚,有了一个孩子,在那些日子里,我没有太多的时间去思考,每天我都很忙很努力,所以我开始得到一些白发.后来的日子变得越来越短.叶子从树上掉了下来.我的孩子上了大学,然后成为一个工程师.我的家庭很平静,我开始走得比较慢.有一天我停止工作了,我有更多的时间,我明白这是我的秋天.但日子越来越短,越来越冷,冬天来了,我又老又弱,我知道我没有太多的日子了,但我会好好享受到最后.

解答 答案:51.C 细节理解题.根据I started walking more slowly.One day I stopped working.I had more time.I understood this was my autumn.我开始走得比较慢.有一天我停止工作了,我有更多的时间,我明白这是我的秋天.故选C.
52.B  细节猜测题.根据第二自然段描述可知作者生命里的夏天应该是他二十几岁之后.有了自己的家庭,每天都努力的工作的日子.差不多三十多岁的时候.故选B.
53.A  细节理解题.根据There were happy days and sorrowful days:some days the sun shone,and some days it didn't.后半句有些日子阳光照耀,有些日子没有.可猜测前半句意思为有开心的日子也有悲伤的日子.所以sorrowful的意思应该是悲伤的.故选A.
54.D  细节理解题.根据I am older and weaker.I know I do not have many days left,but I will enjoy them to the end.我又老又弱,我知道我没有太多的日子了,但我会好好享受到最后.故选D.
55.D  主题归纳题.根据这篇短文的作者把人生比作四个季节来进行说明,分别介绍了人生每个季节的一些特点.所以标题应该为我人生的四个季节.故选D.

点评 在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:阅读表达

6.I've been a volunteer since April 2013.I was looking to do something that I could be proud of myself for,something that would help me as well as help other people.I decided that I'd get into touch with some local charity (慈善)shops and I now volunteer in a local Sue Ryder Charity shop.Although at the time I didn't mind where I volunteered,I am glad that it was a Sue Ryder
shop that called me because it is a charity very close to my heart for many reasons,one of which is that my Dad was cared for in a hospice (临终关怀医院)
Volunteering in the shop has certainly provided me with an understanding of what shop work is like and I was surprised to find how much I really enjoy doing it.At the beginning,one of my difficulties was using a till (放钱的抽展),so I had till training and I quickly picked it up.Now,I can work the till on my own.
Not only have I leant about how a charity shop works,I've also realized how important the public are in charity.They provide the objects they no longer use,and then the shops sell the objects and raise money to provide care for people in need.I always leave the charity shop after work with a very satisfying feeling,as I know how important the work of Sue Ryder is for people and I've done something good for someone somewhere.
Another thing I enjoy about volunteering is communicating with the other volunteers in the shops as well as the managers,who are very friendly and helpful.I have certainly improved my teamwork skills by volunteering.I admire also how kind the customers are towards the volunteers,which brings the customers and the volunteers closer together.
Overall,my volunteering experience is beneficial to me,from which I have learned a lot.

61.Where does the writer volunteer now?In a local Sue Ryder Charity shop.
62.Was the work easy for the writer at the beginning?No,it wasn't.
63.Who provide objects for the shop?The public.
64.How does the writer feel about her work?She feels proud of it.She feels satisfied with it.
65.What has the writer learned from the volunteer experience?She has learned about how a charity shop works and how important the public are in charity.She has also improved her teamwork skills.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

7.One day a lonely girl found two weak birds while she was walking in the woods(树林).She took them home and put them in a small cage.She fed them with love and the birds grew strong.Every morning they greeted her with a beautiful song.The girl loved them very much and wanted their singing to last forever.
One day the girl left the cage's door open.The larger and stronger of the two birds flew out of the cage.The girl watched worriedly as it circled(盘旋) high above her.She was afraid that it would fly away and she would never see it again.So when it flew close,she grasped(抓) at it wildly.She was very happy that she held it tightly within her hand!Suddenly,she felt something had happened to the bird.She opened her hand and was surprised to find the bird was dead.Her love for the bird killed it.
She noticed the other bird jumping in the cage.She could feel that it wanted to be free.It hoped to fly into the clear,blue sky.She lifted(举起) it from the cage and flew it into the air.The bird circled once,twice,three times…
When the bird was flying happily in the sky,she was so glad.Just then the bird flew closer and sat softly on her shoulder.It sang the sweetest song she had ever heard.
The fastest way to lose love is to hold it tight.The best way to keep love is to let it fly!

29.The girl loved the two birds very much becauseA.
A.they greeted her every morning        
B.they were hungry but very strong
C.they liked staying in the cage quietly   
D.they didn't eat much food
30.The girl held the bird tightly in her hand because she was afraid thatD.
A.it would be killed          
B.it was feeling cold
C.the other bird felt lonely     
D.it would fly away
31.What does the story want to tell us?D
A.We should protect the endangered birds.
B.The cage is used to keep birds.
C.The birds are easily killed.           
D.To keep love is to let it fly.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.Two students started quarreling at school.One student shouted dirty words at the other,and a fight began.
What can be done to stop fights like this at school?In some schools,disputants (争执者) sit down with peer mediators (同龄调解者).Peer mediators are usually students with special training in this kind of problems.
Peer mediators help disputants to talk in a friendly way.Here are some of the ways they use.
1.Express what you think clearly but don't say anything to hurt the other.Begin with"I feel"instead of"You always".
2.Listen carefully to what the other person is saying.Don't stop the other person's words.
3.Keep looking at the other person's eyes when he or she speaks.
4.Try to see the problems on the other person's side.
5.Never put anyone down.Saying things like"You are foolish (愚蠢的)"makes the talk difficult.
=6.Try to find a result that makes both people happy.
Peer mediators never decide on the winner.They don't decide who is right or who is wrong.Instead they help disputants to find their own"win-win"result.A"win-win"result can make everyone feel good.
Peer mediators'work is often successful just because it gets disputants to talk to each other.And getting disputants to talk to each other is the first step in finding a"win-win"result.

57.Peer mediators'work is toD.
A.teach lessons to disputants
B.find out who starts the quarrel
C.give students some special training
D.help find a way to make both disputants happy
58.What's the first step in finding a"win-win"result?A
A.Getting disputants to talk to each other.
B.Letting disputants be afraid of peer mediators.
C.Letting disputants feel peer mediators are kind.
D.Making disputants feel good by telling funny stories.
59.During the talk,if peer mediators say"You are a fool",D.
A.disputants will realize they are wrong
B.disputants will understand peer mediators better
C.it is easy for peer mediators to decide who is right
D.it is hard for peer mediators to get a"win-win"result
60.Which of the following is TRUE according to the passage?B
A.All schools have peer mediators.
B.Peer mediators are usually students.
C.When disputants are speaking,peer mediators can stop their words at any time.
D.Peer mediators can make disputants get a"win-win"result every time.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

11.A.用方框中所给单词的适当形式填空.每词限用一次.
plant      without      fifteen      light      already
41.Everything islighter on the moon than on the earth.
42.I'vealready seen the movie Avatar,so I'd rather see another one.
43.A lot of people find they can't get jobswithout experience.
44.Many young trees wereplanted on March 12th.
45.Myfifteenth birthday will be in next month.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

1.In our home town,the students are now asked to write well.All the teachers and students think it is a good idea that calligraphy(书法) should be taught at school.
Although we are in an information age,most things can be found or done on computer.Still,we should go back to handwriting by using a brush and ink.Some people think students should study calligraphy at school.
Calligraphy is part of our old culture.It dates back to early times.(1)Traditionalcalligraphy is well worth learning.Chinese need to carry on with it.What's more,calligraphy is fine art,more than writing.(2)Written Chinese is________ its beauty.For example,every stroke(笔画) of a character(汉字)shows richness,feeling,energy and so on.Even foreigners enjoy looking at it for its beauty.
If you are good at it,it is certainly a way of self-cultivation(自我陶冶).It often helps build up one's personality.Let's learn it right now?

51.将(1)句译成中文.传统书法很值得学习
52.在(2)句的空白处分别填入一个适当的词使句意完整、上下文通顺.famous
53.回答问题:What does every stroke of a character show?Every stroke of a character showsrichness,feeling,energy and so on
54.在文中找出与We can find most things and do many things on computer.意思相近的句子,并将它写在答题卡上.Most things can be found or doneon computer
55.在文中找出最能表达该短文主题的句子.All the teachers and students think it is a good idea that calligraphy should be taught at school.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

8.Welcome to the energy science exhibition,Journey of Harmonious (和谐的) Energy.It opened on March 20th in Beijing.In this cool place,you can learn about different types of energy,how to use energy and how to protect our environment.Let's take a look.
When you walk your dog,you use energy.When you do your homework,you also use energy.When you listen to music on the radio,you are using energy again.
Energy is the ability(能力) to do work,and it's everywhere.
Energy has many different forms.Every time you watch television or turn on a light,you are using electrical energy.The food you eat has chemical energy.The energy you use to move is called motion.
Our bodies also use energy.Do you want to know how much energy you use every day?A special machine at the exhibition can tell you.Type in some information about your weight,height,age and job.Then the machine gives you your answer.According to the exhibition,a person usually uses 9.3liters (升) of oil worth of energy a day.
Visitors can also learn about some advanced technologies(高科技) for getting energy.For example,they can use some technology for exploring the deep sea and finding oil.
How can we save energy?
●Turn off the lights,computers,TV and other electrical things when you aren't using them.
●Change the water level on your washing machine to match the load(装载) size.
●Lower the temperature setting on your water heater to save energy.
●Take a short shower instead of a long one.
●Don't open the microwave door too often to check on your food.Every time you open it,you waste some heat energy.
●Don't open the door of your refrigerator(冰箱) very often.A refrigerator needs a lot of electricity to get cold again after you open it.
Did you know?
●If you shouted for a total(合计) of eight years,seven months and six days,you would make enough sound energy to heat one cup of coffee.
●A desktop computer uses twice as much energy as a laptop one.(笔记本电脑).
●A lot of sunlight falls on the Earth every minute.It's enough to meet the world's energy needs for a year.

105.根据短文内容完成句子(每空限填一个单词)
From the first paragraph of the passage,we knowwhen andwhere the energy science exhibition opened.
106.根据短文内容完成句子(每空限填一个单词).
According to the passage,try to use a laptop computer because it can usemoreenergy
than a desktop one.
107.根据短文回答问题.
According to the passage,how many types of energy can you learn from the energy science exhibition?What are they?3.electricalenergy;chemicalenergy;motion
108.把短文中画底线的句子译成汉语.如果你大喊8年,7个月,零6天的热能足够热一杯咖啡
109.根据短文内容用一个完整的英文句子(限12词以内)回答问题.
To protect the environment,what do you want to do most after the Journey of Harmonious  Energy?Use the water that was used to wash to water flowers.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

5.生活中免不了会遇到一些令人心烦或不开心的事情,此时我们应该积极地寻求解决办法.请针对以下问题从方框内找出相应的解决办法.
76.I always worry about my health.C
77.I have too much homework and have no time for my hobbies.B
78.I can't fall asleep every night.I'm sleepy and tired the next day.D
79.My father isn't pleased with my grades.I feel stressed from time to time.

Suggestions
A.You'd better communicate with your parents often and tell them you have tried your best.
B.Plan your day carefully.It will be a good choice to make a list of all your homework you have to do.Then work out how much time you need to finish it.
C.Take more exercise and eat more vegetables and less meat.You'll be healthier soon.
D.You should talk to your parents or close friends,and share your problems with them,then you'll feel relaxed and happy.If it doesn't work,you can ask a doctor for help.
(B) 请针对以下问题,用一个英语句子或短语表达其解决办法.
80.I can't get on well with my classmates.You should be friendly to yourclassmates.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

6.The story told to all American children about honesty is about the cherry tree that President George Washington cut down when he was a boy.In China,every child knows the story of Lei Feng,the young soldier who helped others and was very honest.The stories of George Washington and Lei Feng help us understand the important of being honest.
Every teacher wants his or her students to be honest.If every student can be honest in their childhood,they will be honest when they become adults.Then the country will be known as an honest country and will be respected by everyone.
Usually,it is the father and the mother who give the first lesson of honesty to the children.George Washington learned honesty from his father.
A famous Chinese story was about a young man who went to the market to buy food for his mother.There was a very young girl there who was selling flowers.The young man stole one flower when the girl served her customers.When he went home,he began to think what he had done.He went back to the market to find the girl.He told her that he was sorry and that he wanted to pay her for the flower.The little girl refused and said,"You do not need to pay for the flower,elder brother.Since you took it,I thought you had a reason to take it so I did not worry about receiving money for it."The young man was ashamed that he stole the flower.He could never forget about the importance of being honest.

54.Who is the first person to give lessons of honest to a child?C
A.George Washington    
B.Lei Feng      
C.Parent       
D.Teacher
55.Why did the little girl refuse to get the young man's money?A
A.Because the young man had realized his mistake.
B.Because her flowers were free.
C.Because she knew the young man well.
D.Because the flowers were very cheap.
56.Which of the following is NOT true according to this article?C
A.Teachers want their students to be honest.
B.If students can't be honest in their childhood,they won't be honest when they grow up.
C.The young went to help the girl when the girl served her customers.
D.The young man would never forget about the importance of being honest.

查看答案和解析>>

同步练习册答案