2.Qi Haoran,a Junior Grade One student at a High School Attached to Harbin Institute of Technology,was quite busy over the past winter holiday-and not just with homework.Qi,together with 10other classmates made a volunteer group to call on people to join the Clean Your Plate Campaign(光盘行动).
These students went to many restaurants and told people the importance of saving food."Excuse me,do you know that 950million people around the world still haven't got enough to eat?Please don't waste food."They would say this kind of thing hundreds of times every day.The Clean Your Plate Campaign began on the Internet in January.It calls on people to reduce food waste.China in recent years has experienced serious problems with wasted food.CCTV reported in January that the food Chinese people waste every year is enough to feed 200million people for a year.
Chinese people are well-known for being hospitable(好客的)and generous.Many even feel that they lose face if their guests have eaten all the food.
Luckily,the campaign has got a lot of support.In a restaurant in Xinjiang,the owner gives the guests who have eaten up all that they ordered a sticker.People can enjoy a free meal when they have 10stickers.More than 750restaurants in Beijing have begun to offer smaller dishes and encourage their guests to take leftovers home.
To reduce food waste is a big task,and it needs time.It's important that everyone does their bit,just like Qi.Did you finish your meals today?
请根据短文内容,选择最佳答案.
61.C students from Qi's High School volunteered to call on people to join the Clean Your Plate Campaign.
A.Nine
B.Ten
C.Eleven
D.Twelve
62.The Clean Your Plate Campaign startedD in January.
A.in a big restaurant
B.in a CCTV programme
C.in a high school
D.on the Internet
63.According to the CCTV report in January,the food we waste every year canC.
A.get rid of very serious problems
B.stop people from going to the restaurants
C.feed 200,000,000people
D.make us become hospitable and generous
64.The restaurant owner in XinjiangA to support the campaign.
A.gave the guests a sticker if they ate up the food
B.offered the guests 10stickers if they ordered a lot
C.offered smaller dishes to the guests
D.encouraged customers to take leftovers home
65.You can probably read this passageB.
A.in a science book
B.in a newspaper
C.in a tourist guide
D.in an advertisement.
分析 这篇文章主要讲了,齐浩然哈尔滨工业大学一年级的学生,在过去的那个寒假里他很忙,他和他的同学们一起参加关盘运动的志愿活动,减少粮食浪费是一项艰巨的任务,它需要时间.每个人都有自己的位是很重要的.
解答 61.C 62.D 63.C 64.A 65.B
61.C.细节理解题.根据第一段together with 10other classmates made a volunteer group to call on people to join the Clean Your Plate Campaign(光盘行动).的描述可知在过去的寒假齐浩然同其他10个同学组建了一个志愿者团体号召人们加入"光盘行动".所以该选C.
62.D.细节理解题.根据第二段中The Clean Your Plate Campaign began on the Internet in January.It calls on people to reduce food waste.可知"光盘行动"于今年一月在互联网上开始.它呼吁人们减少食物浪费.所以该选D.
63.C.细节理解题.根据第二段CCTV reported in January that the food Chinese people waste every year is enough to feed 200million people for a year.可知浪费的粮食足够200,000,000人吃,故选C.
64.A.细节理解题.根据第六段中In a restaurant in Xinjiang,the owner will give the guests who have eaten all that they ordered a sticker (贴花).People can enjoy a free meal when they have 10 stickers.可知在新疆的一家餐馆,老板会给吃了所有食品的客人贴花.当他们有10个贴花的时候,可以享受一顿免费的食物.所以该选A.
65:B.推理判断题.这是一篇关于食物浪费问题的短文,故最有可能出自一篇新闻报道.故选B.
点评 本文浅显易懂,层次分明,学生很容易把握文章中心内容.答题中注意带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题依据.对于不能直接找到根据的问题注意联系上下文,根据短文中心总结出正确答案.