精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
4.阅读短文,根据短文内容判断下列句子的正(T)误(F).
We all live with our families happily.We are so lucky.But many kids in China are not so lucky.Their fathers and mothers work for the families in cities.They can't come back home often.The kids have to stay at home with their relatives (亲戚) or stay at home alone.Only some of them can live with their parents in cities.
Let's know two of them.A girl named Du Yanping,is a stay-at-home child.She is in Grade Five of a primary school.She misses her parents very much.Her father came back home once three years ago.She wants to study hard and meet her parents very much.
Another girl named Ge Min is a little luckier.She lives with her parents in Guangzhou.She can stay with her parents every day.But she can't meet her grandfather.She misses her grandfather very much.She writes a letter to him.She gives her best wishes to her grandfather and other relatives.
In our country there are many stay-at-home children.We know that sometimes they only want little toys,books or meet their parents and so on.Who can help them?They will be very happy and we will feel very happy if we help them.Do you think so?Let's do something for them,OK?
51.In China,there are many stay-at-home children.T
52.All of the stay-at-home children stay at home alone.F
53.Du Yanping's father comes back home every year.F
54.Ge Min lives with her parents in Guangzhou.T
55.We need to do something for the stay-at-home children.T.

分析 本文是一篇社会文化类短文.主要介绍了中国的留守儿童,他们的父母都在城市里工作,不能回家,这些孩子只能待在亲戚家里或自己待在家里,很少的孩子能和父母一起生活在城市里.有个女孩叫杜艳萍,是一个留守儿童,上小学五年级,她很想念父母,他爸爸在三年前回过一次家.另一个女孩叫葛敏,稍微幸运一点,和父母住在广州,这样就可以每天和父母待在一起,由于见不到爷爷,所以就很想爷爷,她就给爷爷写信,把最美好的祝愿送给爷爷和亲戚.在中国有很多留守儿童,我们知道他们可能有时想要小玩具,书籍或想见父母等等,谁能帮助他们呢?让我们为他们做点事情吧!

解答 51.T.细节理解题.根据"In our country there are many stay-at-home children"可知我们国家有很多的留守儿童,所以这个题目是正确的,故填T.

52.F.细节理解题.根据"The kids have to stay at home with their relatives (亲戚) or stay at home alone.Only some of them can live with their parents in cities."有的留守儿童待在亲戚家里,有的一个人待在家里,少数和父母一起在城市里,可知留守儿童并不都是自己一个人待在家里,所以这个题目是错误的,故填F.

53.F.细节理解题.根据"Her father came back home once three years ago"她爸爸三年前回家一次,可知并不是每年都回家,所以这个题目是错误的,故填F.

54.T.细节理解题.根据"She lives with her parents in Guangzhou"可知葛敏是和父母一起待在广州的,所以这个题目是正确的,故填T.

55.T.细节理解题.根据"We know that sometimes they only want little toys,books or meet their parents and so on."以及"They will be very happy and we will feel very happy if we help them.Do you think so?Let's do something for them,OK?"他们的要求不是很高的,就是一些小玩具,书籍或想见父母等,如果帮助他们的话,都会很快乐,所以我们应该帮助他们,所以这个题目是正确的,故填T.

点评 首先仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

2.-______are the apples?
-Four yuan a kilo.(  )
A.How manyB.How muchC.How heavyD.How expensive

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:改错

14.Mary like   playing   computer games  a lot.
           A        B                       C          D.
A改正likes.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.--The math problem is too difficult for me.
--Don't worry.Let me _____you.(  )
A.helpB.to helpC.helping

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

18.-        will your aunt go to Australia?
-To see her daughter there.(  )
A.HowB.WhyC.WhatD.When

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:书面表达

9.假如你是李锋,你的同桌黄明不喜欢英语,上课不认真听讲,不能完成作业.请你给他提一些认真学英语的建议.
要求:1.内容可适当发挥,不少于80词.
2.意思清楚,语句连贯.
Dear Huang Ming,
How are you?You're a clever boy,but you don't like English.You often don't listen to the teacher carefully and don't finish your homework.I think it's bad.English is very important to us.If we learn English badly,we'll not be able to go to college or find a good job.So we must learn it well.We should listen to the teacher carefully and finish our homework on time.We should also listento tapes and write down notes every day.
Let's work hard at English from now on.I'm sure you can learn it well.
Yours,
Li Feng.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.David Beckham,the famous soccer ___________/stɑ:/,will come to Jinan this year.(  )
A.carB.startC.starD.far

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

10.选出其划线部分与所给单词的划线部分读音相同的选项
foot(  )
A.foodB.schoolC.soonD.look

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

7.Mr.Jones works in a factory far way from his home.One day he wanted to send a letter to his wife,but he could neither read nor write,and he had to work all day,so he could only look for somebody to write his letter late at night.At last he found the house of a letter-writer whose name was Nasreddin.
Nasreddin was already in bed."It is late,"he said."What do you want?""I want you to write a letter to my wife,"said Mr.Jones.Nasreddin was not pleased.He thought for a few seconds and then asked,"Has the letter got to go far?"
"What does that matter?"answered Mr.Jones.
"Well,my writing is so strange that only I can read it,and if I have to travel a long way to read your letter to your wife,it will cost you a lot of money."Mr.Jones went away with no words.

42.Mr.Jones is aC.
A.letter-writer
B.postman
C.worker
43.Mr.Jones looked for somebody to write a letter for himA.
A.late at night
B.in the morning
C.in the afternoon
44.Nasreddin was not pleased because he wanted toC.
A.write the letter
B.make money
C.remain in bed
45.We know from the story that Nasreddin is aB man.
A.kind
B.funny
C.strict
46.Which of the following statements is TRUE?A
A.Mr.Jones paid no money to Nasreddin.
B.Mr.Jones was happy when he heard the words.
C.Nasreddin wrote the letter for Mr.Jones.

查看答案和解析>>

同步练习册答案