精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
15.Every day in China,about 200million children go to school.Many of them take school buses.What should we do to keep these students safe on the road?
On April 5,the State Council (国务院) published new rules about school bus safety.These new rules are much stricter than the old ones.
Under the new rules,local governments must make sure that students attend nearby schools or boarding (寄宿的) schools to reduce traffic risks.Also,local governments must help kids in the countryside reach their school buses.
From now on,school buses have a speed limit of 80km per hour on highways and 60km per hour on normal roads.While on the road,other cars must let school buses go first.
The new rules also say that school buses must never be overloaded (超载的).They have a speed limit of 80km per hour on highways and 60km per hour on normal roads.
There are many other rules as well.A school bus must have more than seven seats.On each bus,there must be at least one adult to  keep an eye on the kids.Each school bus must have a fire extinguisher (灭火器),a first aid kit (急救箱) and a GPS.
Last year,a series of school bus accidents happened in China.To stop such accidents,the Central Government decided to strengthen the rules for school buses.
The most serious accident happened in November in Gansu,when a nine-seat minibus crashed.There were 62children inside,and 21of them died.

31.Under the new rules,which of the following is NOT true?B
A.School buses must not be overloaded.
B.School buses must drive 80km/h or less on normal roads.
C.School buses can go first when there are other cars.
D.School buses must drive 80km/h or less on highways.
32.The phrase"keep an eye on"in Paragraph 6has a similar meaning to"A".
A.look after
B.play with
C.look for
D.chat with
33.According to the new rule,a school bus must have the following EXCEPTC.
A.a GPS 
B.more than seven seats
C.a parent of one of the students   
D.a fire extinguisher and a first aid kit
34.The government made new rules for school buses becauseD.
A.21students died in school bus accidents last year
B.the government encourages all students to take school buses
C.200million children in China go to school by bus every day
D.school buses in China were not safe enough before.

分析 本文讲述的是校车的安全问题.在中国,每天约有200万儿童上学.他们中的许多人乘校车.在4月5日,国务院公布了关于校车安全的新规则.这些新规则比旧的要严格得多.在新规则下,地方政府必须确保学生就读附近的学校或寄宿制学校,减少交通风险.还有许多其他的规则.校车必须有超过七席.每条总线上,必须有至少一个成年孩子留意.每个校车必须有一个灭火器,急救箱和GPS.去年,一系列的校车事故发生在中国.要停止这样的意外,中央政府决定加强校车的规则.最严重的事故发生在11月在甘肃,九座小巴士坠毁.里面有62名儿童,其中21人死亡.

解答 BACD
31题答案:B 细节理解题,根据文中语句"They have a speed limit of 80 km per hour on highways and 60 km per hour on normal roads."理解可知.校车的速度在高速公路是80,普通公路是60,选项C是不对的,故选B.
32题答案:A 词汇题,根据文章前面内容On each bus,there must be at least one adult to 在每辆公共汽车上,至少有一个成年人,应该是照顾他们,故选A.
33题答案:C 细节理解题,根据文中语句"A school bus must have more than seven seats.On each bus,there must be at least one adult to keep an eye on the kids.Each school bus must have a fire extinguisher (灭火器),a first aid box and a GPS."理解可知.校车中没有涉及到学生家长的问题,故选C.
34题答案:D 细节理解题.根据倒数第二段To stop such accidents,the Central Government decided to strengthen (加强) the rules for school buses.可知是因为校车安全事故频发,为了减少事故中央政府决定加强校车的规定,故选D.

点评 做题时要在理解好文意的基础上,与题目有机的结合,从文章中找到相关细节性的句子与选项细细比对,进行选择或推理判断,选出符合文章内容的正确选项.做题注意灵活,有时可采用排除法或直选法确定出最终答案

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

11.Your book is on the floor.Please _____(  )
A.pick up itB.pick it upC.pick up themD.pick them up

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

6.Early rising is helpful in more than one way.First,it helps us to have good health.We all need fresh air.It makes our health better to take morning exercises.The air is never so fresh as early in the morning.Early rising helps us in our studies.In the morning we learn more quickly and find it easy to learn something by heart.Early rising makes people able to plan the work forthe day.We can't work well without a good plan.Just as the plan for the year should be made in the spring,the plan for a day should be made in the morning.Early rising gives us enough
time to get ready for our work,such as to wash our hands and eat our breakfast.So the popular saying says,"Early to bed and early to rise makes a man healthy,wealthy and wise."

31.What does"early rising"mean?It meansB early in the morning?
A.waking up
B.getting up
C.having breakfast
D.making a day's plan
32.Why does the passage advise us to take morning exercises early in the morning?C
A.Because we can save much time.
B.Because we are not busy in the morning.
C.Because air in the morning is very fresh.
D.Because we don't need to prepare for breakfast.
33.We can work well withD.
A.enough time 
B.a good reading 
C.clean hands 
D.a good plan.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

3.According to a new survey,students'safety has become a big problem.Nearly 50% of students say they are worried about robbery on the way to and from school.Now in many big cities in China,some schools have taught an unusual lesson:self-protection.Students like this lesson because there are no exams or boring classes.And they can learn how to save lives and know how to stop danger before it really happens.
Chen Haoyu,a teacher at Beijing No.25Middle School,gives young students advice on how they should deal with danger.
If you are robbed
Keep calm.If you cannot cry for help or run away,give the robber your money.Try to remember what the robber looks like and tell the police later.
If you are in a traffic accident
If a car hurts you,you should remember the car number.If it is a bicycle,try to call your parents before you let the rider go.This is because you don't know how seriously you are hurt.
If it is raining hard and there is lightning
Don't stay in high places and stay away from trees.
When there is a fire
Get away as fast as you can.Put wet things on your body and try to find an exit.Do not take the lift.
If someone is drowning
If you can't swim,don't get into the water.Cry out for help.
Remember that danger is never as far away as you think.Take care of yourself at all times!

72.将文中划线句子翻译成汉语:记住危险从来不像你想象的那么远.
根据短文内容回答问题.
73.Why do students like the self-protection lesson?Because there are no exams or boring classes and they can learn how to save lives and know how to stop danger before it really happens.
74.How many suggestions for dealing with danger did Chen Haoyu give?Five.
75.What should you do when there is a fire?Get away as fast as you can.Put wet things on your body and try to find an exit.Do not take the lift..
76.The best title for this passage might beHow to deal with danger.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

10.For Sparky,school was all but impossible.He failed every subject in the eighth grade.He didn't do much better in sports.Although he played for the school's golf team,he lost the only important match of the season.
Sparky was a loser.He,his classmates…everyone knew it.Sparky never asked a classmate to go out in high school.He was too afraid of being refused.
However,one thing was important to Sparky-drawing.He was proud of his artwork.Of course,no one else appreciated it.In his senior year of high school,he sent some cartoons to the editors of the Yearbook.Although the cartoons were turned down,Sparky was so confident about his ability that he decided to become an artist.
After completing high school,he wrote a letter to Walt Disney Studios.He was told to send some samples of his artwork,and the subject for a cartoon was suggested.Sparky spent a great deal of time on it.Finally,the reply came from Disney Studios.He had been rejected(拒绝)once again.Another loss for the loser.
So Sparky decided to write his own autobiography(自传)in cartoons.He described his childhood-a little boy loser and underachiever.The cartoon character would soon become famous worldwide.For Sparky,the boy who had little success in school and whose work was rejected again and again was Charles Schulz.He created the Peanuts comic strip(连环漫画)and little cartoon character-Charlie Brown.

50.We can know that Sparky wasD from the first paragraph.
A.a top student      
B.an artist    
C.a good player  
D.a failure
51.Sparky never asked a classmate to go out because heC.
A.had never been invited  
B.didn't like making friends
C.didn't want to be refused      
D.was afraid of making mistakes
52.What's Sparky's success according to the passage?D
A.He was good at golf playing.
B.He wrote a letter to Walt Disney Studios.
C.He drew some cartoons for the Yearbook.
D.His Peanuts comic strip became world famous.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

20.Every day in China,about 200million children go to school.Many of them take school buses.What should we do to keep these students safe on the road?
Last year,a serious accident happened to a nine-seat minibus in November in Gansu.There were 62 children inside,and 21of them died.To stop such accidents,the government decided to strengthen the rules for school buses.
On April 5,the State Council (国务院) carried out new rules about school bus safety.These new rules are much stricter than the old ones.
Under the new rules,local governments must make sure that students attend nearby schools or boarding (寄宿的) schools to reduce traffic risks(风险).Also,local governments must help kids in the countryside reach their school buses.
From now on,school buses have a speed limit of 80km per hour on highways and 60km per hour on normal roads.While on the road,other cars must let school buses go first.
The new rules also say that school buses must never be overloaded (超载的).
There are many other rules as well.A school bus must have more than seven seats.On each bus,there must be at least one adult to keep an eye on the kids.Each school bus must have a fire extinguisher (灭火器),a first aid kit (急救箱) and a GPS.

根据短文内容,判断下列句子是否正确,对的涂(A),错的涂(B).
61.About 200million children go to school by school bus every day in China.B
62.The new rules about school bus safety are much stricter than the old ones.A
63.Students are supposed to attend nearby schools or boarding (寄宿的) schools.A
64.School buses have a speed limit of 80km per hour on normal roads now.B
65.Under the new rules,at least one adult is wanted on each bus to watch the kids.A.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

7.Automobiles were originally developed in Europe.German engineers Gottlieb Daimler and Karl Benz built the first successful gasoline engines in 1885.After 1900,however,the United States became a leader in automobile production.
The first cars were handmade and very expensive.Only people in rich cities could afford them.The first company to make gasoline cars in the U.S.was the Duryea Motor Wagon Company.Then,in 1901,Ransom E.Olds  Began mass-producing his car,the Oldsmobile.In 1913Henry Ford made great strides in the mass production of cars by using an assembly line in his factory.Mass production meant that each car was less expensive to make.Now car ownership was affordable for the average person.By 1916there were more than one million cars in the United States.
The automobile gave people the freedom to travel anywhere there were passable roads.Families that lived great distance apart could travel by automobile to visit each other.People could visit places they had never seen before.
Before the mass production of cars,people lived close to work.Their means of transportation included walking,riding a bicycle,using a horse and carriage,or taking a train.The automobile gave people the ability to live farther away from work.The result was that gradually people moved out of the cities to the less crowded suburbs.
The automobile industry created millions of jobs.The jobs were not just in the auto factories,where the cars were assembled.Workers were needed to make auto parts,run gas stations and repair shops,and work at new motels and restaurants that served people who traveled by car.Jobs became available at car rental companies.People were needed to build roads.These jobs and many others still exist because of the automobile.

54.The first gasoline cars that were produced wereB.
A.very affordable
B.very expensive
C.mass-produced
D.bought by many people
55.The rise of the automobile industryC.
A.destroyed many jobs
B.made travel more difficult
C.created many jobs
D.had no effect on suburbs
56.Cars that were mass-producedD.
A.made people move to the cities
B.were bought by only a few people
C.made nature enjoying more difficult
D.were possible for more people to afford
57.Before the automobile was mass-produced,people traveled in the following ways 
exceptA
A.by airplane.
B.on foot.
C.by horse and carriage.
D.by bicycle.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

4.---Can you come here today or tomorrow?
---I'm afraid _________ day is possible.(  )
A.eitherB.bothC.noneD.neither

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

5.The shop near our school       at eight in the morning and it       for twelve hours a day.(  )
A.is open;opensB.opens;is open
C.is opening;is openD.opens;is opening

查看答案和解析>>

同步练习册答案