精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
3.In 1988,Lai Ning died from trying to put out a forest fire when he was only 14years old.In November 1988,he was named a voluntary warty and set up as an example for other teenagers to follow,Lai Ning was really a great boy.
         However,in today's china,Lai has been replaced by pop stars from Taiwan or Hong Kong,and people are struggling to find an answer to whether it's right or right.
         In fact,some rules have changed in school,such as"try to save others in danger"have been replaced by"learn to protect yourself."
         What's more,china's ministry of education doesn't encourage teenage heroism for under-age students.(1)schools are not allowed to make students carry out emergence(突发事件).only specialists and adults are encouraged to do that.
"The change shows china's progress on the views on the teenage heroism,"experts said.(2)"Teenagers should try their beet to help others if they can make sure they are safe.But to protect teenagers,the Chinese government doesn't encourage under-age youths to save others if it's dangerous for their lives."

71.When was Lai Ning born according to the passage?1974/In 1974./He was born in 1974
72.Was Lai Ning set up an example for other teenagers to follow in 1988?Yes,he was./Yes.
73.What has replaced"Try to save others in danger"?Learn to protect yourself
74.将短文中划线句子(1)翻译成汉语:不允许学校让学生执行(参与、进行)突发事件的急救工作.
75.将短文中划线句子(2)翻译成汉语:青少年如果能确保自身安全,应该尽力帮助别人.

分析 文章大意:主要通过赖宁的事件,引导出现在的教育救人的同时先要保护自己,不鼓励未成年人冐着危险去救别人.

解答 71题答案:1974/In 1974./He was born in 1974 考查细节理解题,根据文中的 由第一段第一句"In 1988,Lai Ning died from trying to put out a forest fire when he was only 14 years old."可推算得知赖宁出生于1974年,故答案是1974/In 1974./He was born in 1974.
72题答案:Yes,he was./Yes.考查推理判断题,根据文中的第一段第二句"In November 1988,he was named a revolutionary martyr and set up as an example for other teenagers to follow."可知1988年十一月,他被命名为革命烈士,并为其他青少年树立榜样.回答是肯定的,故答案是Yes,he was./Yes..
73题答案:Learn to protect yourself  考查细节理解题,根据文中的第三段In fact,some rules have changed in school,such as"try to save others in danger"have been replaced by"learn to protect yourself."可知事实上,有些规则在学校改变了,如"试图挽救他人的危险"已被取代"学会保护自己."故答案是Learn to protect yourself.
74题答案:不允许学校让学生执行(参与、进行)突发事件的急救工作. 考查翻译题,根据文中的schools are not allowed to make students carry out emergence(突发事件).可知schools学校; are not allowed不允许; to make不定式作状语,让; students 学生;carry out 执行;emergence(突发事件).故答案是不允许学校让学生执行(参与、进行)突发事件的急救工作.
75题答案:青少年如果能确保自身安全,应该尽力帮助别人,考查翻译题,根据文中的Teenagers should try their beet to help others if they can make sure they are safe可知 Teenagers 青少年;should 应该;try their beet to尽他们的最大努力; help others 帮助别人;if如果; they can他们能; make sure确保; they are safe他们安全,故答案是青少年如果能确保自身安全,应该尽力帮助别人.

点评 本文是一篇日常生活类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对 性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

19.---Did you see Henry at the party?---No,he      by the time I got there.(  )
A.leftB.was leavingC.has leftD.had left

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

20.While she _______TV,She heard a sound outside the room.(  )
A.watchedB.watchingC.was watchingD.watches

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.Listen!She ____in the classroom.(  )
A.singB.singsC.singingD.is singing

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

4.Hans Christian Andersen(安徒生)
Hans Christian Andersen is a great writer.He wrote many popular stories for children all over the world.April 2is his birthday and it is also Children's Book Day.
Andersen was born(出生) in 1805.When he was a little boy,his father read him a story every day.He felt very happy at that time.But his father died when he was 11years old.Then he had to leave school.Andersen started working as an actor and singer.He loved reading books so much that he went back to school at 17.His first book came out in 1835.From then on,he wrote about one book a year for 37years.
There will be a park about Andersen's sales(传说) and life in Shanghai.If you like Andersen,you can go there to learn about his life and tales,and you can play games,too.
62.Andersen liked stories because ofB.
A.his jobs       
B.his father        
C.his school        
D.his friends
63.Andersen was good atA.
A.singing       
B.dancing          
C.running         
D.drawing
64.The Chinese meaning(意思) of the underlined phrase"came out"isD.
A.启蒙     
B.翻译      
C.流传      
D.出版
65.Which of the following is NOT true?C
A.Andersen was happy to be with his father.
B.Andersen wrote books for about 37years.
C.Andersen went back to school because he lost his job.
D.Children can play games in the park in Shanghai.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读表达

8.About one hundred years ago,many educated people spoke French when they met people from other countries.Today most people speak English when they meet foreigners.It has become the new international language.There are more people who speak English as a second language than people who speak English as a first language.Why?
There are many reasons why English has become so popular.One of them is that English has become the language of business.Another important reason is that popular American culture,like movies,music,and McDonald's has quickly spread throughout the world.It has brought its language with it.
Is it good that English has spread to all parts of the world so quickly?I don't know.It's important to have a language that everyone has in common. Our world has become global and we need to communicate with one another.On the other hand,English is a rather hard language to learn and it brings its culture with it.Do we really need that?
Scientists have already tried to make an artificial(人造的) language that isn't too difficult and isn't from any one group's culture.It is called Esperanto.But it hasn't become popular.Maybe the popularity of English won't last that long,either.Who knows?There are more people in the world who speak Chinese than any other language.Maybe someday Chinese will be the new international language.

81.What was the world language a century ago?French
82.Why has English become an international language today?Give at least two reasons.
Because of business and popular American culture
83.What can we get from Paragraph 3?English is a commonly used language,but it can't become the only international language because it is hard for people to learn
84.In the last paragraph,what do scientists want to tell us?They have tried to make an artificial language to make people understand one another more easily.
85.将第三段中划线句子翻译成汉语.世界已经全球化,我们需要相互交流.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.Tears come out of my eyes when I talk to my parents on the phone.What are they doing when I call them?This is what(56)I want to know most.I promise my mother to study hard in the university because I am her hope(57).I just want her to promise me that she can take care of herself (58)and my dad because they are just like (59)the blood in my body.
In my family,everyone is equal.We are very happy to have meals together.Mum says that the happiest (60)time for Dad and her is to see my sister and me come back home.We play cards in the room,watch TV and do anything we like,with Dad and Mum preparing (61)delicious food in the kitchen.I forget all the difficulties and unhappiness at that time (62).The only (63)thing I would like to do is to enjoy the time with my parents.
Sometimes,love doesn't need (64)many words.Love your parents as they love us.Give(65)them a call,telling them you love them and miss them.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

12.As a professor at a large American university,there is a phrase I hear often from students:"I'm only a 1050."The unlucky students are speaking of the score on the Scholastic Aptitude Test(SAT),which is used to decide whether they will be allowed to the college or university of their choice,or even have a chance to get to a higher education at all.The SAT score,whether it is 800,1100or 1550,has becomes the key point at this time of their life.
It is clear that if students value highly their test scores,then a great amount of their self-respect is put in the number.Students who do poorly in the exam are left feeling that it is all over.The low test score,they think,will make it impossible for them to get into a good college.And without a degree from a  prestigious university,they worry that many of life's doors will close for them for ever.
According to a study done in the 1990s,the SAT is only a dependable sign of a student's future performance in most situations.Interestingly,it becomes much more exact when it is set together with other signs-like a student's high school grades.Even if standardized tests like the SAT could show a student's academic proficiency(学业水平),they will never be able to test things like confidence,efforts and willpower,and are unable to give us the full picture of a student's potentialities(潜力).This is not to suggest that we should stop using SAT scores in our college admission process(招生过程).The SAT is an excellent test in many ways,and the score is still a useful means of testing students.However,it should be only one of many methods used.

54.According to the passage,students'self-respect is mainly influenced by theirA.
A.score in the SAT
B.high school grades
C.education in the future
D.efforts in the university
55.The underlined phrase"prestigious university"meansD.
A.special university
B.expensive university
C.traditional university 
D.famous university
56.We can know from the last paragraph thatB.
A.SAT scores should be stopped using in college
B.the SAT is one of many methods to test students
C.the SAT could test a student's effort and confidence
D.the SAT is the only method to test student's academic proficiency.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

13.Excuse me,could you please tell me howto get(get) to the bank.

查看答案和解析>>

同步练习册答案