7.One day,a lion was sleeping when a little mouse woke the lion up.
The lion shouted,"I was hungry and a mouse was in front of me!I should eat you!"
"Let me go this time.What will you get if you kill me?Besides,I may be able to help you when you meet some crisis(危机)some day."
The lion was interested in the idea of the little mouse.He let the mouse go.The little lion thanked the lion and ran away as far as he could.
After some days,the lion was caught in a net."I'll be dead,"he said.
When the little mouse heard the lion's cries,he knew that the king was in danger.He ran fast to the place where the lion's cries were coming from.
"Lion!Don't cry.I'll help you!"The mouse cut the net with his teeth.
When the lion was free,he said,"thank you,mouse."
From that day on,the lion and the mouse became the best friends.They were always there for each other.
51.The lion wasA when the mouse woke him up.
A.angry
B.full
C.interested
D.bored
52.Why did the lion let the mouse go?C
A.Because the lion wasn't hungry.
B.Because the lion didn't like the mouse.
C.Because the lion was interested in the mouse's idea.
D.Because the lion wanted to help the mouse.
53.How did the mouse know the lion was in danger?A
A.He heard the lion's cries.
B.The lion called the mouse.
C.The lion's friend told him.
D.He saw the lion in the net himself.
54.How did the mouse help the lion?B
A.He gave some food to the lion.
B.He cut the net with his teeth.
C.He asked the lion to run fast.
D.He called the lion's friends.
55.What is best title of the passage?D
A.A lion in the net
B.A little mouse
C.A lion eats a mouse
D.A lion and a mouse.
分析 文章大意:
文章主要讲述的是一头狮子和一只老鼠之间的故事.老鼠无意间吵醒了正在睡觉的狮子,在谈论之后狮子放走了它,之后狮子被困在了网子里,老鼠听见了狮子的哭声,就过来救了他,之后他们两个就成为了好朋友.
解答 51.A,推理判断题,文中提到"The lion shouted,"I was hungry and a mouse was in front of me!I should eat you!""当老鼠把狮子吵醒之后,狮子大喊道应该吃了老鼠,由此推测狮子是生气的,选择A.
52.C,推理判断题,文中提到"The lion was interested in the idea of the little mouse.He let the mouse go"狮子对老鼠说的话很感兴趣,所以就放老鼠走了,由此推测选择C.
53.A,推理判断题,文中提到"He ran fast to the place where the lion's cries were coming from."老鼠寻着狮子的哭声找打了它,由此推测选择A.
54.B,推理判断题,文中提到"The mouse cut the net with his teeth"老鼠用牙咬断了网子,由此推测选择B.
55.D,推理判断题,文中主要讲述的是一头狮子和一只老鼠的故事,讲述了他们两个从不认识到成为好朋友的过程,由此推测选择D.
点评 对于阅读题,一定要记得首先通读全文,了解文章大意,然后再根据文章关键词,关键句,掌握细节问题,并进行推理判断,再去回答具体的问题.