2.Graffiti is a common feature of most Western cities.The word graffiti was from the Greek word,graphein,which only meant writing.These days,however,the word means drawing or writing on the walls of buildings,or on public transportation,such as trains and buses.
Graffiti,as a form of expression,was born in New York during the 1960s and 1970s.At that time,a new modern culture about city life appeared.Graffiti was a written form of expression of that life.Later,it was mixed with a musical form called hip-hop that was another expression of the city life.
At first,graffiti artists used pens.But then,with the development of graffiti,they became experienced.They turned to using cans of spray paint (喷漆).Spray paint allowed them to cover a greater area.And it also allowed them to work quickly,which was an advantage when they worked in neighborhoods where graffiti wasn't welcome.
At the present time,different people have different ideas about graffiti.Some people say it makes the cities dirty.It isn't allowed by many local governments in the United States.The governments spend more than a million dollars a year cleaning graffiti.The money,they say,could be better spent on health or education.Other people think that it is a form of art.In fact,the works of some famous graffiti artists can be found in museums,galleries,and art books.
根据短文内容,选择最佳答案.(5分)
51.Which is the meaning of the underlined word"graffiti"?C
A.书法B.沙画C.涂鸦D.油画
52.Why did graffiti artists use cans of spray paint?A
A.Because they could work quickly.
B.Because they could spend less money.
C.Because they could make the neighbors pleased.
D.Because they could express themselves clearly.
53.How many forms of expression of city life are mentioned in this article?B
A.One.B.Two.C.Three.D.Four.
54.Which of the following sentences is TRUE?B
A.Graffiti has another name called hip-hop.
B.Graffiti appeared during the 1960s and 1970s.
C.The local governments prefer to spend money cleaning graffiti.
D.The government of the United States doesn't allow graffiti.
55.What's the article mainly about?D
A.The meaning of graffiti.
B.Different expressions of graffiti.
C.Different attitudes towards graffiti.
D.The history and development of graffiti..
分析 文章大意:这篇短文给我们介绍的是涂鸦的历史和发展.涂鸦是城市生活的一种表达方式,过去艺术家们用钢笔来进行涂鸦,现在他们更喜欢用喷漆罐.不同的人们对待涂鸦的态度不一样,有人觉得它污染了城市;还有人觉得它是一门艺术.
解答 51.答案:C.猜测词义题.根据文章第一段"the word means draw-mg or writing on the walls oi buildings,or on public transportation,such as trains and buses."这个单词的意思是在建筑物、公共交通工具等上面画画或写字,即我们说的涂鸦.故选C.
52.答案:A.细节理解题.根据文章第三段最后一句"And it also allowed them to work quickly它也让他们快速工作.",可知答案为 A.
53.答案:B.细节理解题.根据短文第二段中Graffiti,as a form of expression,可知,涂鸦是一种方式,在后面还有Later,it was mixed with a musical form called hip-hop that was another expression of the city life.,hip-hop是另外一种.故一共是两种.故选B.
54.答案:B.细节理解题.根据文章第二段"…was born in New York during the 1960s and 1970s出生于20世纪60年代和70年代的纽约."可知答案为 B.
55.答案:D.主旨大意题.这篇短文给我们介绍的是涂鸦的历史和发展,涂鸦是城市生活的一种表达方式,过去艺术家们用钢笔来进行涂鸦,现在他们更喜欢用喷漆罐.人们对待涂鸦的态度不一样,有人觉得它污染了城市;而有人觉得这是一种艺术的形式.故D选项的概括更为全面,其他三个选项都只是文章的一部分.
点评 考查社会文化类阅读,这类题型首先要理解文章大意,抓住重点语句,联系上下句,根据问题写出正确答案.