10.It's time for school!But on May 14th,170students at Duncanville High School in Texas,US,were told to go back home.Why?Because they were wearing the wrong clothes to school.Schools in the US don't always ask students to wear uniforms.But they have dress codes(着装要求).For example,Duncanville High School tells students to wear belts,shirts without logos (标识).Schools'most-hated clothes are different.
In 2011,the saggy ( 松 垮 的) trousers law was passed in Florida.It stops students from wearing trousers that show body parts.
Now,“the favourite new target ( 目 标 ) of the school dress code“is leggings( 紧 身 裤 ),reported the Associated Press.Some schools don't allow leggings.Other schools ask students to wear a shirt or a skirt over leggings.
Some students complain (抱怨) that schools are going too far.But schools say dress codes help protect students'safety and make sure they grow up with good taste.“We want to teach them that they must meet the expectations (期望) not only here in school,but also outside school,“said Andre Smith.
36.What happened to 170 students at Duncanville High School on May 14th?A
A.They were told to go back home.
B.They were wearing the uniforms to school.
C.They followed the school dress codes.
D.They didn't know it was time for school.
37.In Duncanville High School,students are allowed to wearB.
A.the wrong clothes B.belts,shirts without logos
C.their favourite clothes D.schools'most-hated clothes
38.How long has the saggy trousers law been used in Florida?D
A.For a few weeks.
B.For several months.
C.For two years.
D.For three years.
39.Some students complain that schools are going too far probably becauseC.
A.they want to grow up with good taste
B.they want to protect themselves
C.they are not happy with the rules
D.they are interested in skirts over leggings
40.We can infer (推断) from the text that Andre Smith may beA.
A.the head of Duncanville High School
B.a student from Duncanville High School
C.the head of the Associated Press
D.a news reporter from the Associated Press.
分析 这篇短文主要介绍了在美国的学校里针对学生的各种校规,学校这样做的目的主要是为了孩子们的安全,保证他们健康成长,但是这也引起了一些学生的不满.他们抱怨学校限制了他们的自由,管的太宽.这说明有时候一些事情的出发点可能是好的,但可能不会收到很好的效果.
解答 36.A.细节理解题.根据But on May 14th,170 students at Duncanville High School in Texas,US,were told to go back home.可知有人告诉这些学生回家.故选A.
37.B.细节理解题.根据For example,Duncanville High School tells students to wear belts,shirts without logos (标识),可知在这所高中允许学生们穿戴腰带,没有标识的衬衫.故选B.
38.D.分析计算题.根据In 2011,the saggy ( 松 垮 的 ) trousers law was passed in Florida,可知这部法律到现在已经使用了三年.故选D.
39.C.细节理解题.根据Some students complain (抱怨) that schools are going too far,可知,这些校规让一些学生感到不满,故选C.
40.A.推理判断题.根据We want to teach them that they must meet the expectations (期望) not only here in school,but also outside school,“said Andre Smith.安德鲁史密斯的发言,具有领导讲话的色彩,可知他可能是这所高中的校长.故选A.
点评 阅读能力是中学生学习英语应具备的一种基本能力.学习英语的一个重要目的在于获取信息.通过阅读这一重要手段,我们可以大量地获取知识,拓展知识面,还可以增强语感,培养敏捷的思维能力.
阅读理解也是各地中考试题的必考题型之一,在中考试题中占有较大比例,主要考查学生通过文字获取信息的能力.主要考查考生阅读所给材料,理解其中词语、句子或片段含义的能力.有时涉及对全文意思和篇章结构的理解,对一些问题作出推理和判断.