2.One county has a problem.The problem is that many people don't have places to live.This is called being homeless.There are many reasons why people become homeless.Sometimes people lose their jobs and can't afford to pay rent.Some are teenagers who ran away from home.Homeless people often sleep in their cars or in public places.Sometimes they sleep in parks or under bridges.They beg for money on the streets.The county does not like having homeless people living on the streets.It is not safe for the public or the homeless people.
Being homeless can be harmful to a person's health.It is not healthy to live on the street.Some cities provide shelters(遮蔽物; 帐篷) for these people.But the shelters are usually very crowded.Sometimes the shelters are not safe.Homeless people are often sick.Some homeless people have mental(心理的) illness.In shelters,they can spread their illness to others.
One city has decided to help end the problem.City leaders have developed a plan.The plan has two parts.
The first part of the plan will focus on housing.The city will provide stable housing.Clean,safe apartments will be rented to homeless people.
The second part of the plan will help homeless people in other ways.Some services will help them find a job.Classes will teach them special skills,and how to keep their job.The plan will also provide mental health services.This will help the clients (救济对象) become healthy enough to live a normal life.
56.Which of the following is the reason why people become homeless?A
A.Some teenagers ran away from home.
B.People hate their job and can't be working any longer.
C.Some old people are tired of living alone at home.
D.More and more children enjoy playing outside.
57.The county does not like having homeless people living on the streets becauseB.
A.homeless people living on the streets make the traffic more crowded
B.It is dangerous for the public or the homeless people
C.it takes too much money for the country to buy shelters
D.it makes the city too dirty
58.According to the passage,D.
A.people living in the shelters often fight with each other
B.living on the street is as comfortable as at home
C.some cities provide enough shelters for the homeless people
D.people living in shelters can spread their illness to others
59.Which of the following isn't mentioned in the second part of the plan?D
A.helping the homeless people to find a job.
B.teaching them some special skills.
C.teaching them how to keep their job.
D.building safe and clean houses for them.
60.The main idea of the passage isC.
A.the reason why so many people become homeless
B.we should stay away from the homeless people
C.a housing plan to end homelessness is developed
D.the county does not like having homeless people living on the streets.
分析 本文描述了有一个国家现在出现了很多无家可归者,他们在街上或者桥下住,造成了一些安全隐患,所以政府采取了一些措施来救助和帮助他们.
解答 56.A细节理解题.根据文章的描述,及文中第一段原句Some are teenagers who ran away from home.可以得知,年轻人离家出走是造成无家可归者的主要原因.B选项中人们讨厌自己的工作并不在工作文中没有提到;C选项一些老年人厌倦了肚子在家生活也没有提到;项越来越多的孩子喜欢在外边玩也没有提到;故选A.
57.B细节理解题.根据文中第一段中的原句The county does not like having homeless people living on the streets.It is not safe for the public or the homeless people.可以得知,国家不愿意有无家可归的人在街上住着,原因是对公众和无家可归者来说都是不安全的.故选B.
58.D细节理解题.根据文中第一段中的原句In shelters,they can spread their illness to others.可以得知在帐篷里,无家可归者可能把疾病传染给别人.其他的选项文中没有提及.故选D.
59.D总结归纳题.根据方案的第二个环节的理解,政府给这些无家可归者提供就业、培训、提供医疗等,并没有提及为他们建造房子.故D是错的.
60.C总结归纳题.结合全文来看,针对无家可归者,政府正在采取措施来救助他们.故C是正确的.
点评 阅读理解题,需要先读题,理解清楚题目意思,接着带着问题去文章中寻找、推断答案.把握好细节,注意推敲才能保证正确率.