精英家教网 > 初中英语 > 题目详情
7.China is a nation with a rich culture in handwriting."Even though the computer is widely used today,Chinese people should not forget the skill of writing with hands,"said a Chinese government official(官员).
Nowadays,the computer has become a very useful tool to help people to write.As people use computers more often than before,many people have forgotten how to write Chinese characters(字).People often make a lot of mistakes in writing.
At present,China is trying to help pupils and teachers to improve their writing with the help of information technology.With the technology,it is hoped that teachers can write their teaching contents(内容) on the blackboard and students can respond by writing,too.
The Chinese character test shows that nowadays,many college students'handwriting has become worse.Many college students do not know how to compose(组成) words or sentences in Chinese character in the right way.Not only kids,many adults also have met the same problem.They might be able to tell the general form of a certain character.However,if you ask them to spell out the character in detail(详细地),they can't.On the other hand,they can easily type out the character on a computer.
In the national language teaching course,we can solve this problem with the use of certain technologies.Actually,apart from(除了)technology,there is a lot that we can do.For example,we may ask students to finish their homework by writing with hands instead of typing.
41.People often make a lot of mistakes in writing Chinese characters becauseA.
A.they use computers too often and many people have forgotten how to write them
B.Chinese characters are too difficult to write
C.they are using too much English
D.t he country forgets to stress the importance of the Chinese writing
42.The problem of college students'handwriting is thatD.
A.they don't know how to write a Chinese character in the right way
B.they only know how to type out the character on a computer
C.they can write correctly with the help of information technology
D.they don't know how to make up words or sentences in Chinese characters correctly
43.How is China trying to help students and teachers to improve their writing?C
A.By punishing people who can't write correctly.
B.By controlling people's use of computers.
C.By using information technology.
D.By asking them to write everything with hands.
44.What does the underlined word"respond"in the third paragraph mean?B
A.抄写           
B.应答            
C.修改                   
D.反对
45.What's the main idea of this passage?C
A.Computers are harmful to our handwriting.
B.How we can write good Chinese characters.
C.Chinese people should not forget the skill of writing with hands.
D.Don't forget our mother language.

分析 尽管计算机广泛应用的今天,中国人民不应该忘记写手的技能,"一位中国政府官员表示.如今,计算机已经成为一个非常有用的工具来帮助人们写.人们使用电脑比以前更经常,许多人已经忘记了如何写汉字.目前,中国正试图帮助学生和提高教师运用信息技术写作.随着技术的发展,人们希望教师可以在黑板上写自己的教学内容,学生也可以通过写作来应答.

解答 41 A 细节理解题.根据第二段中As people use computers more often than before,many people have forgotten how to write Chinese characters (字)随着人们比以前更频繁地使用电脑,许多人已经忘记了如何写汉字.可知选A.
42 D 细节理解题.根据第四段中Many college students do not know how to compose (组成) words or sentences in Chinese character in the right way许多大学生不知道怎样用正确的方式用汉字构成单词或句子.可知选D.
43 C 细节理解题.根据第三段首句At present,China is trying to help pupils and teachers to improve their writing with the help of information technology.目前,中国正试图帮助学生和教师提高运用信息技术写作能力.可知选C.
44 B 词义猜测题.根据第三段前文With the technology,it is hoped that teachers can write their teaching contents(内容) on the blackboard 随着技术的发展,人们希望教师可以在黑板上写自己的教学内容.结合选项,推测意思学生也可以通过写作来应答.可知选B.
45 C 细节理解题.根据第一段中"Even though the computer is widely used today,Chinese people should not forget the skill of writing with hands,"尽管电脑在今天被广泛使用,中国人不应该忘记用手写字的技巧可知选C.

点评 首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.
  其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.
  要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.

练习册系列答案
相关习题

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

17.The boy loves English very much,because he thinks his English teacher _______ a mother to him.(  )
A.likesB.likeC.is likeD.look likes

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

18.The manager says that all of uswill receive (接收) a new computer next week.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

15.Your living conditionsare different fromtheirs (与他们的不同),aren't they?

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:阅读理解

2.One county has a problem.The problem is that many people don't have places to live.This is called being homeless.There are many reasons why people become homeless.Sometimes people lose their jobs and can't afford to pay rent.Some are teenagers who ran away from home.Homeless people often sleep in their cars or in public places.Sometimes they sleep in parks or under bridges.They beg for money on the streets.The county does not like having homeless people living on the streets.It is not safe for the public or the homeless people.
Being homeless can be harmful to a person's health.It is not healthy to live on the street.Some cities provide shelters(遮蔽物; 帐篷) for these people.But the shelters are usually very crowded.Sometimes the shelters are not safe.Homeless people are often sick.Some homeless people have mental(心理的) illness.In shelters,they can spread their illness to others.
One city has decided to help end the problem.City leaders have developed a plan.The plan has two parts.
The first part of the plan will focus on housing.The city will provide stable housing.Clean,safe apartments will be rented to homeless people.
The second part of the plan will help homeless people in other ways.Some services will help them find a job.Classes will teach them special skills,and how to keep their job.The plan will also provide mental health services.This will help the clients (救济对象) become healthy enough to live a normal life.
56.Which of the following is the reason why people become homeless?A
A.Some teenagers ran away from home.
B.People hate their job and can't be working any longer.
C.Some old people are tired of living alone at home.
D.More and more children enjoy playing outside.
57.The county does not like having homeless people living on the streets becauseB.
A.homeless people living on the streets make the traffic more crowded
B.It is dangerous for the public or the homeless people
C.it takes too much money for the country to buy shelters
D.it makes the city too dirty
58.According to the passage,D.
A.people living in the shelters often fight with each other
B.living on the street is as comfortable as at home
C.some cities provide enough shelters for the homeless people
D.people living in shelters can spread their illness to others
59.Which of the following isn't mentioned in the second part of the plan?D
A.helping the homeless people to find a job.
B.teaching them some special skills.
C.teaching them how to keep their job.
D.building safe and clean houses for them.
60.The main idea of the passage isC.
A.the reason why so many people become homeless
B.we should stay away from the homeless people
C.a housing plan to end homelessness is developed
D.the county does not like having homeless people living on the streets.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

12.I don't think you will be bored _________ so many water sports to do.(  )
A.ofB.withC.forD.to

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

19.The sun is muchfarther(far) than the moon from the earth.

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:选择题

16.Descendants of the Sun(太阳的后裔) is __________ a popular soap opera __________ people of all ages love it.(  )
A.so; thatB.too; toC.such; thatD.such; to

查看答案和解析>>

科目:初中英语 来源: 题型:填空题

12.Today,nurses,along with doctors,take care of the sick.In fact,the word"nurse"means"to take care of".One hundred and fifty years ago,nurses did not care for people in the hospital.Back then,they just swept floors,emptied bed?And did the laundry.(81)B.Her name was Florence Nightingale.
Florence Nightingale was born in Florence,Italy.,while her wealthy parents were traveling in Europe.As a child,she traveled to many places with her family and learned how to speak several languages.
When Nightingale was seventeen,she told her family that she was going to help sick people.(82)F.But Nightingale made up her mind to be a nurse.
Nightingale knew that in order for nurses to do more,they needed special training in how to take care of sick people.(83)E.Then she returned to London and became the head of a group of women called Gentlewomen During illness.These women cared for sick people in their homes
In 1854,England was fighting a war with Russia.War reporters wrote about the terrible conditions in the hospital that cared for the wounded.(84)A.Nightingale was asked to take some nurses into the war hospitals.So,in November 1854,Nightingale finally got to work in a hospital.
She took along thirty eight nurses whom she had trained herself.At first,the doctors on the battlefields did not want Nightingale and her nurses in their hospitals.(85)D But in fact,the nurses did make a difference.They worked around the clock.,tending the sick.Thanks to their hard work,many wounded soldiers survived.
After the war,Nightingale and her nurses were treated like heroes.Finally,in 1860,she started the Nightingale School for Nurses.In time,thanks to Florence Nightingale,nursing became an important of medicine.
(303)

A.People thought that something could be done about it.
B.In 1860,one woman changed all that.
C.Nightingale was sent to the batterfields to work as a nurse.
D.They did not believe that women could help.
E.She went to a hospital in Germany to study nursing.
F.Her parents did not agree with her.

查看答案和解析>>

同步练习册答案